Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Τελευταία Νέα του Αρχιπελάγους: Νοέμβριος 2019





barcelona 2019
Το Αρχιπέλαγος στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θαλάσσιων Θηλαστικών, στη Βαρκελώνη
Στη Βαρκελώνη διεξαγεται αυτή την εβδομάδα το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θαλάσσιων Θηλαστικών (19th World Marine Mammal Conference) με τίτλο «Μαζί για την Επιστήμη και την Προστασία», το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά με συμμετέχοντες από 95 χώρες του πλανήτη.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος συμμετέχει στο συνέδριο με τη συμβολή 3 επιστημόνων και 2 συνεργατών του, οι οποίοι παρουσιάζουν 4 επιστημονικές ανακοινώσεις με θέμα:

- τη μελέτη της συμπεριφοράς της Μεσογειακής φώκιας στο ΒΑ Αιγαίο
- τη νέα μεθοδολογία που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την ανάλυση των μικροπλαστικών σε εκβρασμένα θαλάσσια θηλαστικά
- την ανάλυση της διατροφικής οικολογίας θαλάσσιων θηλαστικών που έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές του ανατολικού Αιγαίου
- Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου ως λύση για τα δελφίνια που θα ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία
Καθώς η αυξανόμενη πίεση που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα θαλάσσια θηλαστικά δεν αποτελεί τοπικό αλλά παγκόσμιο πρόβλημα, είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται ουσιαστικές συνέργειες ανάμεσα σε εξειδικευμένους φορείς ανά τον κόσμο. Η κάλυψη των τεράστιων κενών γνώσης αναφορικά με αυτά τα ξεχωριστά θαλάσσια είδη και τους παράγοντες που τα απειλούν, πρέπει συνοδεύεται από δράσεις προστασίας που θα έχουν έμπρακτα αποτελέσματα και δεν θα αποτελούν άλλη μία επικοινωνιακή γραφειοκρατική προσέγγιση.



***



Ellinika 5

Η ΕΕ φέρνει κοντά τους καθημερινούς ήρωες

Προστασία των θαλασσών μας από την παράνομη αλιεία

Αναστασία Μήλιου, Αρχιπέλαγος - Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, Ελλάδα
Vanya Vulpehorst, Oceana, Βέλγιο
Vytautas Lukas, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας, Ισπανία
Pekka Niittyla, Frontex, Πολωνία
Marc Journel, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, Πορτογαλία
Η Μεσόγειος είναι γνωστή για τα θαλασσινά της, είναι όμως και μία από τις πιο υπεραλιευμένες θάλασσες στον κόσμο. Ανακαλύψτε τους οργανισμούς της ΕΕ, τους επιστήμονες και τους μη-κυβερνητικούς φορείς που προστατεύουν τα ευάλωτα αλιευτικά αποθέματα και περιπολούν τις θάλασσές μας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ



***



Εκβρασμός Φυσητήρα στην Κερατέα Αττικής

Ένας ακόμα εκβρασμός φυσητήρα μήκους περίπου 13 μέτρων, αυτή την φορά στις ακτές της Αττικής στην περιοχή της Κερατέας, έρχεται να μας θυμίσει πόσα λίγα τελικά γνωρίζουμε για την ιδιαίτερα πλούσια ζωή στις θάλασσές μας. Η έκπληξη τόσο από πλευράς των ΜΜΕ όσο και του κοινού στη θέα του φυσητήρα εγείρει για άλλη μία φορά το ερώτημα για το κατά πόσο είμαστε σε θέση ως κοινωνία να διαχειριστούμε τις θάλασσες μας, όταν έχουμε τέτοια άγνοια ακόμα και για τους γίγαντες των θαλασσών μας όπως είναι οι φυσητήρες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ



fisitiras keratea

Gaia Cairo



***



sea4all

Ημερίδα για το Καινοτόμο Παιδαγωγικό Υλικό του Sea4all

Ημερίδα με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/10 στο Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας Κρήτης, στα πλαίσια του έργου Sea4all που εδώ και δύο χρόνια εργάζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων παιδαγωγικών εργαλείων με θέμα τη θαλάσσια ρύπανση. Το έργο Sea4all στοχεύει στην ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω της χρήσης καινοτόμων διδακτικών πρακτικών σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης με έμφαση στις πετρελαιοκηλίδες και τα επιπλέοντα πλαστικά απορρίμματα. Τα τελευταία δύο χρόνια σχεδιάστηκαν καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία και υλικό για τη μεταφορά των επιστημονικών γνώσεων σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, χρησιμοποιώντας κυρίως νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και ψηφιακά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ



***



pinelopi rissos ikaria

Διεθνής τηλεοπτική παραγωγή αναδεικνύει τον άγνωστο φυσικό πλούτο του Αιγαίου

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα για μία διεθνή τηλεοπτική παραγωγή, που αναδεικνύει στο διεθνές κοινό τον άγνωστο φυσικό πλούτο του Αιγαίου, μέσα από τις δράσεις προστασίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος: μία ελληνική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες, χωρίς να έχει λάβει ποτέ δημόσιους πόρους. Σήμερα στελεχώνεται από μία διεθνή ομάδα επιστημόνων και ερευνητών και καθώς αυτό το εγχείρημα επεκτείνεται δυναμικά, στηρίζεται από εξειδικευμένα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς, έχοντας ως βάση την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στο σύνολό τους, αλλά και τη στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.
Τα γυρίσματα, με εναέρια και υποβρύχια πλάνα έγιναν στα ερευνητικά σκάφη «Aegean Explorer» και «Πηνελόπη», καθώς και στις 2 βάσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στη Σάμο και τους Λειψούς. Αναμένουμε την ολοκλήρωση του μοντάζ τους επόμενους μήνες, καθώς και την τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σε ένα από τα μεγαλύτερα σε ακροαματικότητα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.



***



presvis ispanias enrique vigkera

Συνάντηση εργασίας μεταξύ του Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Ενρίκε Βιγκέρα, για να παρουσιάσει τις δράσεις του Ινστιτούτου σχετικά με την προστασία των θαλασσών σε Ελλάδα και Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ισπανό επιτετραμμένο συζητήθηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες της Μεσογείου, καθώς και οι συνέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν με κοινό στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο.



***



naftilos

Το ερευνητικό σκάφος "Ναυτίλος"

Ο «Ναυτίλος» - πριν λίγα χρόνια ήταν ένα παροπλισμένο και κατά μεγάλο μέρος κατεστραμμένο ιστιοφόρο - σήμερα, έπειτα από τη μετασκευή του έχει αναδειχθεί σε πολύτιμο μέσο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για την έρευνα των θαλασσίων θηλαστικών στη Μεσόγειο.



naftilos2
Ο «Ναυτίλος» δεν είναι ένα συνηθισμένο ιστιοπλοϊκό. Είναι ένα ιδιαίτερο σκάφος που κατασκευάστηκε στο Βέλγιο πριν από 40 χρόνια. Ήταν μία κατασκευή one-off με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να μπορεί να εκτελέσει δύσκολα ταξίδια στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Έχει το τριπλάσιο πάχος κελύφους (hull) απ’ ότι τα συνηθισμένα ιστιοπλοϊκά, έχει ενισχυμένη ιστιοφορία, διαχωρίζεται σε 26 στεγανά τμήματα, ενώ έχει μεγάλη δυνατότητα αποθήκευσης καυσίμων και νερού, έχοντας δηλαδή μεγάλη αυτονομία και τη δυνατότητα να μπορεί να ταξιδεύει συνεχόμενα για εβδομάδες, με χαμηλό κόστος και χωρίς να απαιτούνται στάσεις ανεφοδιασμού.
Διαβάστε περισσότερα εδώ



***



aegean explorer 2

Το Αρχιπέλαγος προσφέρει 2 θέσεις εκπαιδευόμενου ερευνητή σε νέους Έλληνες επιστήμονες

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" προσφέρει 2 θέσεις εκπαιδευόμενου ερευνητή σε νέους Έλληνες απόφοιτους βιολογίας, περιβαλλοντικών ή άλλων σχετικών επιστημών, ή απόφοιτους σχολών δημοσιογραφίας / επικοινωνίας.
Οι εκπαιδευόμενοι ερευνητές θα συμμετέχουν από τις αρχές του 2020, στην υποστήριξη δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας στις ερευνητικές βάσεις του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος" στη Σάμο και τους Λειψούς καθώς και στο ερευνητικό σκάφος.
Απαραίτητη είναι η καλή γνώση των αγγλικών και προφανώς το πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.
Προσφέρεται φιλοξενία (διαμονή & διατροφή) και κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (από και προς τον Πειραιά καθώς και για τις απαραίτητες μετακινήσεις μεταξύ των νησιών). Για πληροφορίες και αιτήσεις επικοινωνήστε με το info@archipelago.gr



***



Μοιραζόμαστε μαζί σας λίγες εικόνες από το Αιγαίο




***



Χειμερινοί Επισκέπτες του Αιγαίου

Τους χειμερινούς μήνες, πολυάριθμα σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών, όπως τα Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο - Phoenicopterus roseus) της φωτογραφίας, αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στους μικρούς υδροβιότοπους του Αιγαίου.
Η χερσαία ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, καταγράφει τους παράγοντες που απειλούν και υποβαθμίζουν τους υδροβιότοπους σε διάφορα νησιά του αν. Αιγαίου και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες υλοποιεί δράσεις για την προστασία τους!
Η φωτογραφία είναι από τον υδροβιότοπο της Αλυκής στην Σάμο.



flamingo



***



Η Υπεραλίευση του Χταποδιού στην Ελλάδα

Πριν λίγες δεκαετίες τα χταπόδια βρίσκονταν σε μεγάλη αφθονία στις ελληνικές θάλασσες, ενώ σήμερα η υπεραλίευση έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα τους.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία το ελάχιστο επιτρεπόμενο αλιεύσιμο μέγεθος του κοινού χταποδιού (Octopus vulgaris) είναι τα 500γρ, ενώ το προτεινόμενο ελάχιστο αειφορικό μέγεθος αλίευσης του είναι τα 1100-1300γρ. Επομένως για να μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να επιβαρύνουμε το απόθεμα, είναι σημαντικό να επιλέγουμε χταπόδια βάρους μεγαλύτερου των 1300γρ, αλλά και να αποφεύγουμε να τα αλιεύουμε και να τα καταναλώνουμε την κύρια εποχή αναπαραγωγής (Απρίλιος-Μάιος), έτσι ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν αποθέματα του είδους και τα επόμενα χρόνια!



octopus vulgaris



***



Μια αισιόδοξη εικόνα από τα βόρεια Δωδεκάνησα!

Το ιστιοφόρο «Πηνελόπη» του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει κατά τους φθινοπωρινούς μήνες τη μελέτη ενός πληθυσμού δελφινιών τον οποίο παρακολουθούμε εδώ και 10 και πλέον χρόνια. Τα λεγόμενα Κοινά Δελφίνια (Delphinus delphis), τα οποία κάθε άλλο παρά κοινά είναι... Πλέον θεωρούνται από τα σπανιότερα είδη δελφινιού στη Μεσόγειο. Η έρευνα του Ινστιτούτου «Αρχιπελάγους» είναι ωστόσο ενθαρρυντική, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης αυτού του πληθυσμού Κοινών Δελφινιών στο ανατολικό Αιγαίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου