Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Δημήτρης Φύσσας : Αυτά και οι μετακομίσεις


 Διηγήματα και δυσταξινόμητα πεζά (Σελ. 168, τιμή: 12 ευρώ) 


Φύσσας Αυτά και οι
μετακομίσειςΦύσσας Αυτά και οι
μετακομίσειςΔ.
Φύσσας

 Νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι έπεσε προχτές, Δευτέρα βράδυ, στην οδό Πατησίων ο συγγραφέας Δημήτρης Φύσσας, σε όχι πλήρως διευκρινισμένες συνθήκες. Λεπτομερέστερα ο Φύσσας, 64 ετών, γυρνούσε σπίτι με το ποδήλατό του, όταν βρέθηκε σε ληστεία κοσμηματοπωλείου που ήταν σε εξέλιξη: στον αριθμό 402 της οδού Πατησίων, στο ύψος της πλατείας Κολιάτσου, τέσσερις ληστές με δυο μοτοσικλέτες και φορώντας κράνη, έχοντας ληστέψει το μεγάλο κοσμηματοπωλείο «Zenith» του κ. Θεόκλητου Μπαχλεμπέ, αντάλλασσαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς που είχαν σπεύσει στο σημείο… Ο Φύσσας ήταν το μόνο θύμα. Το πιθανότερο είναι να πυροβολήθηκε από την ΕΛΑΣ, που πάνω στην ένταση τον θεώρησε ληστή, επειδή φορούσε κράνος μοτοσικλετιστή.

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από τρία μέρη: Το πρώτο, με τίτλο «Μια εφικτή ευτυχία», περιέχει δέκα διηγήματα επιστημονικής και/ή πολιτικής φαντασίας. Το δεύτερο, με τίτλο «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου», αποτελείται από τέσσερα διηγήματα, καταρχήν «κανονικά». Το τρίτο μέρος, με τίτλο «Αυτά και οι μετακομίσεις», αποτελείται από δεκατρία δυσταξινόμητα/αχαρακτήριστα διηγήματα, πολλά από τα οποία είναι «μπονσάι», ενώ το τελευταίο δίνει (και ταυτόχρονα εξηγεί) και τον τίτλο του βιβλίου. Εννοείται ότι η κατάταξη δεν είναι πάντα ξεκάθαρη: υπάρχουν κομμάτια που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε δύο ή και στα τρία μέρη του βιβλίου.Διατυπώνεται η ελπίδα ότι το νοήμον αναγνωστικό κοινό θ’ ανταποκριθεί θετικά στην πολυμορφία των 27 κομματιών. Και ότι οι παλιομοδίτικοι υπότιτλοι, που αρχίζουν πάντα με το «Όπου…», θα λειτουργήσουν ως επαρκές αντιστάθμισμα στα συγκαταβατικά μειδιάματα και τ’ απροσδιόριστα ξαφνιάσματα.Δ. Φ
Δημήτρης Φύσσας d.fyssas@gmail.com. 1956, Αθήνα. Νέα Ελληνικά, Πολιτική Επιστήμη. Στην πιάτσα του ιδιωτικού τομέα με ποικίλα επαγγέλματα από το 1974. Tώρα συγγραφέας, δημοσιογράφος. Μέλος της ΑΛΕΦ, της Ένωσης των Άθεων και της Εταιρείας Συγγραφέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου