Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Παγκόσμια πρώτη - Στο Μόντρεαλ οι γιατροί μπορούν πλέον να συνταγογραφούν Τέχνη

Στο Μόντρεαλ του Καναδά οι γιατροί πλέον θα μπορούν να συνταγογραφούν και κάτι περισσότερο εκτός από φάρμακα. Τέχνη και συγκεκριμένα επισκέψεις σε μια από τις σημαντικότερες συλλογές της χώρας.

Μια Ένωση γιατρών και το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης (MMFA) ξεκινούν μια συνεργασία προκειμένου οι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν δωρεάν επισκέψεις στο μουσείο για τους ασθενείς τους. 
Η πρωτοβουλία διαφημίζεται ως η πρώτη τέτοια σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το μουσείο ανακοίνωσε πως οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν μια «χαλαρωτική, αναζωογονητική εμπειρία, μια στιγμή ανάπαυσης» όσο επισκέπτονται τις συλλογές του Μουσείο. 

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε την πρώτη Νοεμβρίου. Οι παθολόγοι που είναι μέλη της ένωσης Médecins francophones du Canada έχουν δυνατότητα συμμετοχής στην πρώτη φάση της πρωτοβουλίας.


Θα μπορούν να γράφουν ως και 50 συνταγές για επισκέψεις στο MMFA ως συμπλήρωμα σε πιο παραδοσιακές θεραπείες.

Η ιδέα ανήκει στη γενική διευθύντρια του μουσείο Ναταλί Μποντίλ, η οποία πιστεύει πως σύντομα η ενασχόληση με τον πολιτισμό θα αναγνωρίζεται πως βοηθά στην υγεία, περίπου με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με τη γυμναστική και γενικά την άσκηση. 

Η διευθύντρια δήλωσε πως ο χώρος ενός μουσείο «ουδέτερος, όμορφος, που σε βοηθάει να εμπνευστείς» μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση των ασθενών και να ανακαλύψουν εμπειρίες πέρα από την ενασχόληση με την ασθένειά τους. 

Πιστεύει πως ανάλογες πρωτοβουλίες θα πάρουν σύντομα και άλλα μουσεία. 

Άλλωστε το συγκεκριμένο μουσείο έχει ξεκινήσει ήδη προγράμματα «τεχνοθεραπείας» έχοντας προσλάβει έναν μόνιμο ειδικό στο θέμα και συμμετέχει σε κλινικές έρευνες που εξετάζουν την επίδραση που έχουν οι επισκέψεις σε μουσεία σε διάφορα προβλήματα υγείας. Ακόμα και σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού. 

Mε πληροφορίες από BBC







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου