Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Λαθροθηρία: Πρόστιμο 4.500 € στη Κύπρο – Ποινή “χάδι” στην Ελλάδα

   



Τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δυο ειδήσεις που αφορούν περιστατικά λαθροθηρίας λαγού. Η πρώτη περίπτωση αφορά σύλληψη ατόμου στη Κύπρο για τοποθέτηση συρμάτινων παγίδων (θηλιές). Η δεύτερη περίπτωση αφορά την καταδίκη δυο ατόμων στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ένα μήνα μετά τη σύλληψή τους για παράνομη θήρα λαγού κατά τις νυχτερινές ώρες και άρνηση ελέγχου.  Παρατίθενται τα σχετικά δημοσιεύματα ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΚΥΠΡΟΣ
Εξώδικο πρόστιμο ύψους €4.500 επιβλήθηκε σε πρόσωπο το οποίο είχε τοποθετήσει έξι (6) συρματοθηλειές (τέλια).
Συγκεκριμένα, μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Πάφου μετά από έλεγχο που διενήργησαν στην περιοχή Άγιου Κόνωνα, εντόπισαν εγκατεστημένες έξι συρματοθηλειές σύλληψης λαγών. Άμεσα τα μέλη της Υπηρεσίας μας έθεσαν υπό παρακολούθηση το συγκεκριμένο σημείο με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη του προσώπου που τις τοποθέτησε.
Γύρω στις 08:10 σήμερα το πρωί, ύποπτο πρόσωπο προσέγγισε τις πιο πάνω συρματοθηλειές, τις οποίες ήλεγξε μία προς μία, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τα μέλη της Υπηρεσίας μας.
Η συγκεκριμένη μέθοδος λαθροθηρίας θεωρείται «αόρατη» αφού πολύ δύσκολα εντοπίζεται, δεν αφήνονται ιδιαίτερα ίχνη κατά τη χρήση της, είναι αθόρυβη, συνήθως χρησιμοποιείται σε περιοχές που δεν κυκλοφορούν άνθρωποι ενώ είναι ιδιαίτερα επιζήμια στους πληθυσμούς των λαγών της περιοχής, όταν δεν γίνει γρήγορα αντιληπτή.
Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας
ΕΛΛΑΔΑ
Επτά μήνες φυλάκιση σε δύο κυνηγούς που πιάστηκαν με λαγό
Συνολική ποινή φυλάκισης επτά μηνών επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου στους δύο κυνηγούς που συνελήφθησαν στις αρχές Νοεμβρίου έχοντας στην κατοχή τους ένα λαγό σκοτωμένο!
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον 55χρονο και τον 57χρονο και τους επέβαλε την παραπάνω ποινή την οποία όμως ανέστειλε επί τριετία. Με την ίδια απόφαση αποφασίστηκε η δήμευση του κυνηγετικού όπλου που είχε εντοπιστεί στην κατοχή τους, ενώ τους απέδωσε το αυτοκίνητο που είχε κατασχεθεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου της Ρόδου που είχε εκδοθεί, το περιστατικό είχε σημειωθεί το Σάββατο  9 Νοεμβρίου και οι δύο κυνηγοί δεν υπάκουσαν στις εντολές των αρμόδιων στελεχών της Θηροφυλακής και επιχείρησαν να διαφύγουν. Ακολούθησε  καταδίωξη και τελικά η σύλληψή τους.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Σάββατο 09/11/2019 στελέχη της θηροφυλακής εκτελούσαν περιπολία στην περιοχή «Χόχλακας» του Δ.Δ. Κατταβιάς. Εκεί και γύρω στα μεσάνυχτα εντόπισαν αγροτικό όχημα να κινείται ύποπτα και με φακό μέσα από το όχημα να φέγγει στα γύρω χωράφια της περιοχής. Αμέσως κινήθηκαν προς το μέρος του, πλησίασαν το όχημα από πίσω, και αφού έκαναν αντιληπτή την παρουσία τους ανάβοντας τον μπλε φάρο έκαναν σήμα στο αυτοκίνητο να σταματήσει.
Το αυτοκίνητο δεν σταμάτησε και τότε οι θηροφύλακες προσπέρασαν το όχημα από αριστερά, μπήκαν μπροστά από το αυτοκίνητο και τότε αυτό προσέκρουσε στο όχημα της Θηροφυλακης και ακινητοποιήθηκε. Αμέσως έγινε έλεγχος στο όχημα όπου βρέθηκε μία καραμπίνα εκτός θήκης, 22 φυσίγγια, ένας σκοτωμένος λαγός καθώς και ένας φακός.
Οι δράστες Π.Α. του Σ. κάτοικος Ρόδου ετών 57 και Β.Ν. του Ι. κάτοικος Ρόδου ετών 55, είχαν άδειες θήρας και οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Ρόδου με τις
κατηγορίες της παράνομης θήρας λαγού τη νύχτα από μηχανοκίνητο μέσο με τη βοήθεια ελκυστικών φώτων καθώς και άρνηση ελέγχου γιατί δεν σταμάτησαν. Εκεί με εντολή Εισαγγελέα Υπηρεσίας κρατήθηκαν. Στις 11/11/2019 οδηγήθηκαν ενώπιόν της όπου και όρισε τακτική δικάσιμο.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου