Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Χρ. Γιαννούλης: Φαραωνικού τύπου το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο

Σχόλιο του ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Η αντίθεση χιονοδρομικής εμπειρίας και του θεάματος των τερατωδών ανεμογεννητριών, είναι μια πτυχή του προβλήματος...Βασικά πάντως ισχύουν τα γνωστά : Οι ανεμογεννήτριες διώχνουν την πανίδα και ενδεχομένως καταστρέφουν  χλωρίδα, φέρνουν τους δρόμους ως επάνω στο βουνό, δημιουργούν την ανάγκη ενός δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, στοιχίζουν πολλά  - και στην κοινωνία στοιχίζουν περισσότερα ….
Την αντίθεσή του για το «φαραωνικού» τύπου αιολικό πάρκο στο Βέρμιο εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννούλης η αναθεώρηση του χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το
Φεβρουάριο του 2019, έχει «παγώσει» με ευθύνη της κυβέρνησης.
Ο βουλευτής επισήμανε πως «έχει τεθεί ως εθνικός στόχος η παραγωγή 6,4 γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περιέργως το 1/6 αυτού του στόχου (1,013 γιγαβάτ) θα πρέπει να παραχθεί από ανεμογεννήτριες σε ένα και μόνο βουνό. Το Βέρμιο».

Ο κ. Γιαννούλης σημείωσε πως για τα 465 μεγαβάτ έχουν ήδη προκύψει ωριμάνσεις ενώ ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκου του Βερμίου.
«Είναι ενδεικτικό πως λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χιονοδρομικό κέντρο των "3-5 Πηγαδιών" της Νάουσας, σχεδιάζεται η εγκατάσταση πέντε ανεμογεννητριών, διαμέτρου πτερύγων 150 μέτρων και ύψους 120 μέτρων. Τα σχεδιαζόμενα "φαραωνικού" τύπου έργα έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, με τα δημοτικά συμβούλια να έχουν τοποθετηθεί αρνητικά και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Γιαννούλης.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου