Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Το βιβλίο που ξεσκεπάζει έναν απατεώνα δημοσιογράφο

Μία από τις μεγαλύτερες απάτες στη σύγχρονη ιστορία των ΜΜΕ ξετυλίγεται στο βιβλίο Tausend Zeilen Lüge (Χίλιες σειρές ψέματα) του Juan Moreno. Πρόκειται για το λεγόμενο «σκάνδαλο Relotius», με πρωταγωνιστή έναν βραβευμένο δημοσιογράφο που, όπως αποδείχθηκε, διάνθιζε τα ρεπορτάζ του με ανύπαρκτους χαρακτήρες και φανταστικές διηγήσεις.
Η απάτη του δημοσιογράφου Claas Relotius αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον Moreno, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του σε ένα ρεπορτάζ το 2018 για τα καραβάνια των μεταναστών που ξεκινούσαν από την κεντρική Αμερική με προορισμό της ΗΠΑ. Στη διάρκεια εκείνου του ρεπορτάζ, η συμπεριφορά του Relotius κίνησε την περιέργεια του Moreno, ο οποίος κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτόν και, έπειτα από δύο μήνες ερευνών, οι υποψίες του επιβεβαιώθηκαν. Οι αποκαλύψεις για τα ψεύτικα ρεπορτάζ του Relotius πήραν στη συνέχεια μορφή χιονοστιβάδας.
Μεταξύ των «επιτυχιών» του Relotius, που του χάρισαν και δημοσιογραφικά βραβεία στη Γερμανία, ήταν ένα ρεπορτάζ για το πώς από το γκράφιτι ενός αγοριού ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, καθώς και μία περιγραφή τού πώς είναι η ζωή σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Καλιφόρνια.
ΠΗΓΗ  diastiho

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου