Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής: O Ανρί Λεφέβρ για τον Μάη του ’68







Σε αυτές τις σελίδες [ο αναγνώστης] θα βρει μόνο θεωρία: ανάλυση που επιδιώκει να διακρίνει επακριβώς το κεκτημένο από το νέο, το βέβαιο από το αβέβαιο. Μια τέτοια ανάλυση δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια οικονομική, ψυχολογική ή ψυχαναλυτική, ιστορική ή κοινωνιολογική «οπτική γωνία».

Είναι ουσιωδώς πολιτική.

Ανρί Λεφέβρ





Οι εκδόσεις Εκτός γραμμής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την επικείμενη έκδοση του σημαντικού δοκιμίου Μάης ’68: Η εισβολή της Ναντέρ στο προσκήνιο, του Γάλλου μαρξιστή φιλοσόφου και κοινωνιολόγου Ανρί Λεφέβρ. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018 σε μετάφραση του Τάσου Μπέτζελου.

Γραμμένο ανάμεσα στον Μάιο και τον Ιούνιο του 1968, ακριβώς δηλαδή τη στιγμή που οι δρόμοι του Παρισιού και των άλλων γαλλικών πόλεων ζούσαν την ύστατη κλιμάκωση της κοινωνικής σύγκρουσης που έμεινε στην ιστορία ως «Μάης του ’68», και δημοσιευμένο για πρώτη φορά στα γαλλικά αμέσως μετά, το βιβλίο συνιστά την απόπειρά του Λεφέβρ να στοχαστεί εντός συγκυρίας, εκείνη ακριβώς τη στιγμή που είχε σημασία, θεωρητικές έννοιες με πολιτικό τρόπο και να αναδείξει τις κεντρικές προκλήσεις που είχε μπροστά του ο Μάης και το κίνημά του.
Έχει ως εκ τούτου, πέρα από θεωρητική και πολιτική, ιδιαίτερη ιστορική σημασία: Συνιστά ένα από τα ντοκουμέντα εκείνου του Μάη. Καταπιάνεται με πλήθος θεματικές που αφορούν τη φύση και την ανάγκη της μαρξιστικής θεωρίας, αλλά και της εξέγερσης, τις κινηματικές πρακτικές όπως η αυτοδιαχείριση, καθώς και την απόπειρα ανάλυσης της γαλλικής κοινωνίας το 1968, της αστικής πολιτικής εξουσίας κ.ά.

Στον παρακάτω σύνδεσμο από το διαδικτυακό περιοδικό για το βιβλίο, την πολιτική και τον πολιτισμό, Marginalia – Σημειώσεις στο περιθώριο, μπορείτε να βρείτε την προδημοσίευση ενός μικρού αποσπάσματος του βιβλίου, με θέμα τη δυαδική εξουσία και την αυτοδιαχείριση.






εκδόσεις Εκτός Γραμμής

Μάιος 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου