Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ηλίας Γκρής :Σαν άλλος Οιδίποδας





Στη νέα συλλογή του με τίτλο Σαν άλλος Οιδίποδας ο Ηλίας Γκρής, ποιητής της «γενιάς του ’70» με «ρωμαλέο και τρυφερό ύφος» διευρύνει το πεδίο των αναζητήσεων του τόσο θεματολογικά όσο κι αισθητικά.

Δώδεκα χρόνια από τη συλλογή Αλφειός Πρόγονος, (2005) εμφανίζεται με ικανό αριθμό ποιημάτων κατασταλαγμένης ωριμότητας κλείνοντας πλέον –από το 1977, της πρώτης αποκηρυγμένης συλλογής–σαράντα χρόνια συνεχούς δημιουργικής παρουσίας στην ποίηση.

Με επάλληλη εκδίπλωση δραστικών ποιητικών μύθων που εκτείνονται σαν προσωπογραφίες από την Αρχαία Ελλάδα (Δημόκριτος, Φαίδων, Ιουλιανός, Υπατία…) και φτάνουν στη σύγχρονη εποχή (Σολωμός, Ρίτσος, Καραϊσκάκης,  Κρισναμούρτι…) και στην προσωπική μυθοποιητική του εντοπιότητα (Κρεσταινιώτισσες…), οι αισθητικές διερευνήσεις του Ηλία Γκρή είναι αποκαλυπτικές μιας ποίησης βαθιά φιλοσοφικής, που συνομιλεί με την ιστορία, αναστοχάζεται και αμφισβητεί.




Βιογραφικό:

Ο ΗΛΙΑΣ ΓΚΡΗΣ κατάγεται από την Κρέσταινα Ολυμπίας. Σπούδασε οικονομικά και από το 1975 άσκησε τη δημοσιογραφία σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, και κυρίως στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Εμφανίστηκε το 1977 με πρωτόλεια συλλογή, και έκτοτε εξέδωσε έξι ποιητικές συλλογές, τρία βιβλία πεζογραφίας, δύο βιβλία δοκιμίων και πέντε θεματικές ανθολογίες. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γκοβόστη η συγκεντρωτική έκδοση Λήθαργος Κόσμος, 1977-1987.

Μέρος της ποίησης του Ηλία Γκρή έχει συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Τρεις τόμοι –  επιλογή απ’ το ποιητικό έργο του, κυκλοφορούν σε τρεις χώρες.

Διετέλεσε μέλος στην Επιτροπή Σεναρίων της ΕΡΤ (1993-1995), στην Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου (2003-2005), και στο Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ (2010-2013).

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, και της Εταιρείας Συγγραφέων.


88 σελίδες, 7 ευρώ
ISBN 978-960-606-041-0
Εκδόσεις Γκοβόστη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου