Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας: Ιχνηλατώντας την ταυτότητα τους μέσα απ’ την τέχνη






Σάββατο 2 Ιουνίου, ώρα 19:30 στο Μηχανουργείο 

του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου







Συνεχίζουμε τη διερεύνηση του χώρου της μεταλλείας, που ξεκίνησε με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών, με το δεύτερο μέρος της προσπάθειας σκιαγράφησης της ταυτότητας του μεταλλωρύχου. Μετά τους Μεταλλωρύχους του Κόσμου, αυτήν τη φορά αντικείμενο είναι οι Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας. Ο χώρος για την εκδήλωση αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Λαύριο, τη μικρή ελλαδική μητρόπολη της μεταλλείας και μεταλλουργίας, με την οποία η Σχολή έχει συνδεθεί άρρηκτα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Συνδιοργανωτές και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο Δήμος Λαυρεωτικής και Τοπικοί Φορείς της πόλης.

Διαλέξαμε έναν δρόμο προσέγγισης, λίγο διαφορετικό, αλλά ίσως τον πλέον κατάλληλο για να αφουγκραστεί την ψυχή του μεταλλωρύχου:  αυτόν της τέχνης. Της τέχνης που πιάνει με την ευαισθησία της, συχνά πυκνά, τα απόμακρα μηνύματα που εκπέμπονται από τον δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό κόσμο των μεταλλείων. 


Στο ταξίδι μας σε διάφορες γωνιές του κόσμου, είδαμε όψεις των μεταλλωρύχων που, παρά τις διαφορές και τις αντιφάσεις τους, αναδύουν ανάγλυφα κοινά χαρακτηριστικά.  Χαρακτηριστικά που απορρέουν από την έντονη ιδιαιτερότητα της δουλειάς σε ένα περιβάλλον ακραίων συνθηκών. Χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον συνεχώς παρόντα κίνδυνο και την αδιάλειπτη ανάληψη ευθύνης της ζωής, εαυτού και αλλήλων.

Έχοντας αυτήν την πρώτη εμπειρία, επιστρέφουμε στη χώρα μας για να ιχνηλατήσουμε, αυτήν τη φορά, την ταυτότητα του Έλληνα μεταλλωρύχου. Ποιος είναι, λοιπόν, ο Έλληνας μεταλλωρύχος; Τι ομοιότητες και τι διαφορές παρουσιάζει  με τον μεταλλωρύχο του Κόσμου; 



Απ’ τον Αλέξη Ζορμπά, τη θρυλική μορφή  του Έλληνα μεταλλωρύχου της Στρατονίκης, ως τον ξεριζωμένο έφηβο βιομηχανικό εργάτη του Λαυρίου, κι από τον απεργό μεταλλωρύχο της Σερίφου στον σκληροτράχηλο Ναξιώτη σμυριδεργάτη, το νέο ταξίδι μας θα προσπαθήσει να αφουγκραστεί και να ερμηνεύσει τη φωνή τους.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου