Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Για το Γουδή

                                                                                                             Αθήνα 4-5-2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή αποτελεί ένα σημαντικό πόλο υπερτοπικού πρασίνου, τον μοναδικό σήμερα μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο, σε μια Αθήνα που διαθέτει τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μόλις 2,5τ.μ. Επιπλέον αποτελεί φυσική συνέχεια του Υμηττού, που με βάση την κείμενη νομοθεσία (ν.732/1977,Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής ν.4277/2014, Π.Δ 187/Δ/2011), έχει χαρακτηρισθεί και θεσμοθετηθεί ως ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Δυστυχώς όμως αντί να διαφυλαχθεί, να αναδειχθεί και να προσφέρει την ευεργετική του επίδραση στη ζωή των κατοίκων της πολύπαθης Αθήνας «προικίστηκε», από νωρίς, με μια σειρά από ετερόκλητες, ασύμβατες και ιδιαίτερα οχληρές λειτουργίες όπως: το Μπάντμιντον, τα γραφεία της ΕΠΟ, τους παράνομους δρόμους, με την συνακόλουθη ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και στάθμευση των αυτοκινήτων στον πυρήνα του Πάρκου.

Μαζί με όλα αυτά, τα οποία ακυρώνουν ακόμη και την ιδέα της ύπαρξης ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, αντιμετωπίζουμε και τα σχέδια, για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στην περιοχή Γουδή. Το πιο πρόσφατο σχέδιο αποτελούν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, που έγιναν σε κοινή εμφάνιση με τον Δήμαρχο Αθηναίων στις 16-3-2017.


Εκτός όμως από τα παραπάνω, ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αναγκαία, μετά την μερική ακύρωση του Π.Δ 187/Δ/2011 από το ΣτΕ. Το γεγονός αυτό μπορεί να ανοίξει καινούριες ορέξεις για «επιχειρηματική αξιοποίηση» τμημάτων τόσο του Πάρκου Γουδή όσο και του Υμηττού.

Ο χρόνος, που περνάει άπρακτος, είναι εχθρός της ίδιας της υλικής υπόστασης του Πάρκου, ενώ μεγαλώνει τον κίνδυνο απώλειάς του ως κοινωνικού αγαθού!

Ακριβώς για αυτό το λόγο συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας, καλώντας τους εργαζόμενους, -ες και τη νεολαία των γειτονιών της Αθήνας, όλους τους πολίτες, να απαιτήσουμε

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:

o Την ολοκλήρωση, δημοσίευση και κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού με ενσωμάτωση των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα και την αποτροπή της νομιμοποίησης αυθαίρετων οικιστικών περιοχών στο δασικό χώρο του Υμηττού.

o Τη σύσταση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

o Την απαγόρευση κάθε διαμπερούς κίνησης και παράνομης στάθμευσης οχημάτων στον πυρήνα του Πάρκου.

o Τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πρόσβασης των πολιτών στο πάρκο με την άμεση απομάκρυνση-κατεδάφιση των περιφράξεων (συρματοπλεγμάτων) που κατακερματίζουν το χώρο.

o Την απομάκρυνση του Μπάντμιντον, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 1970/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς και των γραφείων της ΕΠΟ.

o Την έγκριση και εφαρμογή του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, χωρίς καμιά πρόβλεψη κατασκευής υπόγειου γκαράζ στην κεντρική πλατεία του Πάρκου.



ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙ ΤΑ ΧΕΙΡΩ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Π.Δ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΜΑΪΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 6.30μ.μ

ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΧΟΡΩΦΥΛΑΚΗΣ (ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ)


ΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου