Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Επισκέψιμα Αρχοντικά Σε 13 περιοχές της Ελλάδας, 39 αρχοντικά ανοίγουν τις πόρτες τους









24 - 27 Μαΐου 2018 


 Με πολύ μεγάλη χαρά η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στα πλαίσια της συμμετοχής της στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και σε συνεργασία με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό European Historic Houses Association, διοργανώνει την πανελλαδική δράση «Επισκέψιμα Αρχοντικά».



Για πρώτη φορά, μεταξύ 24 και 27 Μαΐου, σε 13 πόλεις της Ελλάδας, ιδιοκτήτες 39 αξιοσημείωτων αρχοντικών θα ανοίξουν τις πόρτες τους προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την πολιτιστική τους αξία και τον αρχιτεκτονικό τους πλούτο. Στα 39 επιλεγμένα ιστορικά κτήρια συμπεριλαμβάνονται από μεσαιωνικά σπαράγματα και μεταβυζαντινά πετρόκτιστα αρχοντικά με σαχνισί, μέχρι μεγαλοπρεπείς νεοκλασσικές κατοικίες σημαντικών αστικών κέντρων του παρελθόντος, αλλά και κτίσματα γεννημένα από την ώσμωση λαϊκής και αστικής παράδοσης ενταγμένα σε παραδοσιακούς οικισμούς.




Η ίδια δράση θα πραγματοποιείται τις ίδιες ημερομηνίες σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, ενώ στην Ευρώπη ο θεσμός αυτός  έχει μεγάλη ιστορία, στην Ελλάδα δυστυχώς πολλές ιστορικές κατοικίες που επιβίωσαν από την λαίλαπα της άναρχης οικοδομικής ανάπτυξης των δεκαετιών 1950-1980, στέκουν ερειπωμένες ή καταρρέουν λόγω της πλήρους εγκατάλειψης.



Στόχος αυτής της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά μικρότερης κλίμακας, η οποία είναι εξίσου σημαντική με τα επιβλητικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία που διασώζονται, καθώς και αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ιστορικών σπιτιών στην Ελλάδα για τη διάσωση και τη συντήρησή τους.



Η δράση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της κυρίας Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα - Προκοπίου



Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε:

-          Στον οδηγό της δράσης: http://www.ellet.gr/sites/default/files/episkepsima_archontika_guide.pdf

-          Στον ιστότοπο www.ellet.gr/private-heritage-week (Ενεργό από τις 19/5/2018)



Κατερίνα Στεμπίλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
Τηλ: 
210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240


www.ellet.gr     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου