Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Άλσος του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ: Μήπως πρέπει να το δει ο εισαγγελέας;


του Στέφανου Σταμέλλου 


Ο Λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ παραμένει εγκαταλειμμένος και κλειστός και μάλιστα στην καλύτερη εποχή και περίοδο για να παίξουν τα παιδιά και για αναψυχή των δημοτών.

Έχει ανακοινωθεί ότι το άλσος υιοθετήθηκε από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους. Όσες υιοθεσίες κοινόχρηστων χώρων κι αν υπογραφούν όμως, οι ευθύνες του Δήμου δεν αίρονται, σύμφωνα με τον νόμο και σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους φορείς και τους δημότες. Ας ελπίσουμε να υιοθετήθηκε ως ένας ανοιχτός χώρος στη διάθεση των δημοτών για αναψυχή και ξεκούραση και όχι ως ένας κλειδωμένος χώρος, όπου όποιος θέλει να τον επισκεφθεί, θα πρέπει να ψάχνει για κλειδιά στον παπά της ενορίας, που διαχειρίζεται το εκκλησάκι.


Οκ, αυτή τη φορά κατάφερα να αναρριχηθώ στη μάντρα. Είδα ότι κάποιοι έχουν λυγίσει τα τεράστια καρφιά στη σιδερένια πόρτα, και μπήκα, με κίνδυνο να κατηγορηθώ για «παραβίαση ξένης περιουσίας» και ότι «δεν συνοδεύω ανήλικο παιδί». Την άλλη φορά θα φροντίσω να φέρω και τον εγγονό μου και θα τον ανεβάσω με σχοινιά. Νομίζω όμως - στα σοβαρά τώρα - ότι πρέπει να απευθυνθώ στον εισαγγελέα για πιθανή βλάβη, αν έχω κάποιο ατύχημα κατά την αναρρίχηση, εγώ ή το παιδί, διότι υποτίθεται ο Δήμος έχει εναρμονιστεί με το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη και εφαρμόζει τις εντολές του. Και τι λέει ο Συνήγορος του Πολίτη στο έγγραφό του προς τον Δήμο; «Ο αποκλεισμός κοινοχρήστου πράγματος δεν επιτρέπεται καθώς συνεπάγεται την αναίρεση της φύσης του, ενώ η κοινή χρήση αποτελεί όχι μόνο νομική, αλλά και πραγματική κατάσταση»



Να υποθέσω ότι οι φίλοι στον Όμιλο Φίλων του Δάσους το γνωρίζουν αυτό και δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες του νόμου, όταν χρειαστεί.



Λαμία, 4.5/2018



Στέφανος Σταμέλλος





Περισσότερες φωτογραφίες εδώ: https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/posts/10155144725707136





Πέραν όλων αυτών, να θυμηθούμε λίγο και το περιεχόμενο της πρόσκλησης για υιοθεσία δημοτικών χώρων πρασίνου από το Δήμο: 

«Οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνει το συμφωνητικό διαρκείας 12 μηνών, είναι ενδεικτικώς οι ακόλουθοι:


Ο ανάδοχος εθελοντής οφείλει:

• Να φροντίζει την καθαριότητα του πάρκου τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα

• Να φροντίζει το πάρκο μετά από τυχόν οργάνωση εκδήλωσης ή συνάντησης με δική του υπευθυνότητα.

• Να προβαίνει στη φύτευση δέντρων, λουλουδιών στα υπάρχοντα παρτέρια μετά από συνεννόηση με την υπηρεσία πρασίνου.

• Να φροντίζει τα λουλούδια και φυτά του πάρκου (πότισμα, βοτάνισμα, κλάδεμα κ.τ.λ.)

• Να κουρεύει το χλοοτάπητα τους εαρινούς, θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε περίπτωση που ο χώρος διαθέτει χλοοτάπητα.

• Οποιαδήποτε εκδήλωση ή δραστηριότητα προτίθεται να αναλάβει στο πάρκο να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του αντίστοιχου Δημοτικού Διαμερίσματος.

• Σε περίπτωση που συμμετέχουν σε δράσεις και παιδιά, θα πρέπει να φροντίζει να υπάρχει επίβλεψη ενηλίκου.

• Οφείλει να ενημερώνει εγγράφως την υπηρεσία Πρασίνου για την παραίτησή του από το Πρόγραμμα.

• Δεν επιτρέπεται να εκμεταλλεύεται με οποιοδήποτε κέρδος το πάρκο (π.χ. τοποθέτηση καντίνας, εισιτήριου εισόδου, κ.τ.λ.)

• Δεν επιτρέπεται να μεταβιβάσει σε τρίτον την φροντίδα του πάρκου.

• Δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση στο πάρκο και οποιαδήποτε κατασκευή χωρίς την έγκριση του Δήμου και των Διευθύνσεων: α) Περιβάλλοντος -Τοπικής & Αγροτικής Ανάπτυξης και β) Τεχνικών Έργων – Δόμησης – Δικτύων & Ενέργειας.

Αρμόδια υπηρεσία για την επικοινωνία – συνεργασία του Δήμου με τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, ορίζεται η Δ/νση Περιβάλλοντος Τοπικής & Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαμιέων.

Ο Δήμος αναλαμβάνει:

- Την παροχή νερού και ρεύματος.

- Την αποκατάσταση ζημιών από βανδαλισμούς.

- Την αποκομιδή των απορριμμάτων.

- Την παροχή λιπασμάτων για τη λίπανση του πάρκου και όποτε είναι εφικτό την παροχή φυτικού υλικού (εποχιακά άνθη, δένδρα, θάμνους) 

- Την επίβλεψη και την παρακολούθηση της υιοθεσίας, δυνάμενος να την καταγγείλει εφόσον κριθεί ότι παραβιάζονται οι όροι της.

- Την πινακίδα υιοθεσίας του πάρκου (μορφή, διαστάσεις).

- Τη στήριξη με οποιοδήποτε τρόπο των παρεμβάσεων του αναδόχου»



Καλό είναι να δούμε τι από αυτά εφαρμόζονται στην περίπτωση του Άλσους του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου