Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Το LIFO φέρνει στην επιφάνεια τον Νταλί ως εκκεντρικό φωτογράφο του "παίζοντος αγοριού"(Playboy, σε απλά ελληνικά)...

ΠΗΓΗ LIFO

Σχόλιο ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ :Μια φορά κι έναν καιρό, όταν οι προοδευτικές δυνάμεις απέτασσαν τον Σατανά του χρήματος και μάλιστα το εννοούσαν, ο Σαλβατόρ Νταλί έκανε την ακροδεξιά δήλωση :«Το νόημα της δουλειάς μου είναι το κίνητρο της και είναι το πιο αγνό-το χρήμα" ! Ο μαίτρ της ανατρεπτικής-αλλά-αόριστων- στοχεύσεων-μπαρούφας, κατά δήλωσή του Βασιλόφρων και επομένως στο απυρόβλητο του Φρανκισμού, ήταν επόμενο  να έχει ως θέμα του το γυμνό στις πιο ασυνήθιστες ζεύξεις του με αντικείμενα και καταστάσεις. Προηγήθηκε  σαφώς της  προβληματικής  του Χιου Χέφνερ που υπογράμμιζε  τη σχέση πολιτικής και σεξ ("Η πολιτική είναι καλό αφροδισιακό"!) και παρά την απαξίωσή του από εκκλησιαστικούς παράγοντες ως κοινού πορνόγερου, κράτησε (στη σημαδειακή μάλιστα ηλικία των 69 ετών !) ψηλά τη σημαία της διηλικιακής σεξουαλικής ελευθεριότητας . Η ανατρεπτική του διάθεση, που έδινε μια καλή βάση για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο,  ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα, όταν σκηνοθέτησε την τελετή της κηδείας του...

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ LIFO

   Το 1973 ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο υπέροχος, ακραίος σουρεαλιστής αυτοπροσώπως, ο για πολλά χρόνια φωτογράφος του περιοδικού Playboy Pompeo Posar, ένα τσούρμο καλλίγραμμα κουνελάκια και ένα τεράστιο αυγό κατευθύνονται στο Cadaqués, ένα παραλιακό χωριό της Ισπανίας -πολύ κοντά στο Port Lligat το μικρό χωριουδάκι όπου ζούσε ο Νταλί. Ο λόγος αυτής της περίεργης συνάντησης ήταν μία φωτογράφιση για το περιοδικό Playboy. Το γεγονός αναστάτωσε το μικρό και ήσυχο χωριό και οι χωρικοί -θαυμαστές του Νταλί τον περίμεναν έξω από το σπίτι του για να τον τιμήσουν φωνάζοντας "Δάσκαλε, Δάσκαλε", όπως άλλωστε έκαναν κάθε φορά που τον έβλεπαν.


Σε στενή συνεργασία με τον Posarο ο Νταλί δημιούργησε μερικά σκίτσα για να του δείξει το όραμά του για τη φωτογράφιση. Τελικά κατέληξαν να χρησιμοποιήσουν ένα τεράστιο αυγό, ένα εξίσου τεράστιο ψεύτικο φίδι και να δημιουργήσουν κολάζ με ποικίλες εικόνες -από ένα μπουκάλι κόκα-κόλας μέχρι αρχιτεκτονικές κολώνες αναγεννησιακού ρυθμού- ενώ τα κουνελάκια του Playboy περιπλανούνταν εδώ και εκεί φορώντας από ελάχιστα ως τίποτα. Ο Νταλί που τότε ήταν 69 ετών, διήυθυνε τη φωτογράφιση και οι κάτοικοι του Cadaqués παρακολουθούσαν κάθε βήμα του κρυμμένοι πίσω από τους λόφους της περιοχής. 

Ο ίδιος δήλωσε για τη συνεργασία του:«Το νόημα της δουλειάς μου είναι το κίνητρο της και είναι το πιο αγνό-το χρήμα. Ό,τι έκανα για το Playboy είναι πολύ καλό και η πληρωμή μου είναι αντίστοιχη με τη δουλειά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου