Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Σωτήρης Ριζάς :   Παρατάξεις και κόμματα στη μεταπολεμική Ελλάδα






Σειρά: Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη  

Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2016    

Σελ. 216, 12 x 19,  τιμή: 12 ευρώ  

ISBN: 978-960-05-1663-0



Τι συνιστά παράταξη, σε αντιδιαστολή προς το κόμμα; Πρόκειται για μια πολιτική ταύτιση η οποία βασίζεται στην ιδεολογία, τη νοοτροπία, την προδιάθεση ή και την ιστορία. Συχνά οι παρατάξεις σχηματίζονται και παγιώνονται μετά από ένα βαθύ διχασμό ο οποίος δημιουργεί πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαιρέσεις. Τα πολιτικά στρατόπεδα μπορούν και επιβιώνουν ακόμα και όταν οι συνθήκες που τα δημιούργησαν μεταβάλλονται. Η παράταξη διαθέτει κοινωνική βάση και ιστορικό βάθος. Αν και τα κόμματα εμφανίζονται στο δημόσιο λόγο ως φορείς της παράταξης, αυτό συχνά αποτελεί αξίωση και όχι πραγματική κατάσταση. Οι παρατάξεις κατά καιρούς ενοποιούνται σε ένα πολιτικό σχήμα, αλλά η ενότητα παραμένει το ζητούμενο, δεν είναι δεδομένη.

Το βιβλίο αυτό αποβλέπει στη διερεύνηση των συνεχειών και ασυνεχειών των παρατάξεων και των κομμάτων και την ένταξή τους σε ιστορική προοπτική από το 1945 έως τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε οι εκλογές ανέδειξαν μια νέα αποκρυστάλλωση, έστω προσωρινή ή βραχύβια, του κομματικού συστήματος. 






Ο Σωτήρης Ριζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964.



Είναι διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.



Πιο πρόσφατα έργα του είναι:



Το τέλoς της Μεγάλης Ιδέας. Ο Βενιζέλος, ο Αντιβενιζελισμός και η Μικρά Ασία, εκδ. Καστανιώτης, Αθήνα 2015



Απ’ την Απελευθέρωση στον Εμφύλιο, εκδ. Καστανιώτης, Αθήνα 2011



The Rise of the Left in Southern Europe. Anglo-American Responses, Pickering and Chatto Publishers, London 2012/Routledge, London 2016






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου