Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Επίσκεψη Μελέτης κτηνοτρόφων Αττικής




Την Τετάρτη, 8 Νοε 2017, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει Επίσκεψη Μελέτης στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων.

Η δραστηριότητα από μόνη της αποτελεί είδηση, καθ όσον οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι αποφασίζουν να αναλάβουν την οργάνωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, της Επίσκεψης Μελέτης, ως κραυγή απελπισίας στην ανυπαρξία οργανωμένης επαγγελματικής κατάρτισης στον αγροτικό χώρο, και ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους.

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, αν αναλογισθούμε τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες επαγγελματικής απασχόλησης των κτηνοτρόφων, 365 μέρες τον χρόνο 24/7 (24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα), χωρίς δυνατότητα «διακοπών» όπως σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες. Και χωρίς «ανάσα» από την δουλειά, με συνεχή ανάγκη απασχόλησης, επιλέγουν να διαθέσουν χρόνο για εκπαίδευση, επιλέγουν να διαθέσουν χρόνο για την οργάνωση και την υλοποίηση με δικιά τους πρωτοβουλία. Μόνο συγχαρητήρια για τις προτεραιότητες τους.

Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δυσμενές περιβάλλον (θα μπορούσαμε να πούμε εχθρικό …) σε όλο τον εκπαιδευτικό τομέα. Ενώ τα αγροτικά επαγγέλματα είναι τρόπος ζωής, της αγροτικής ζωής, εξαναγκάζονται οι αγρότες να στέλνουν τα παιδιά τους σε εκπαιδευτικά κέντρα που τα τελευταία 150 χρόνια δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου στην μορφή τους, ενώ όλος ο κόσμος έχει αλλάξει τελείως.

Τα παλαιά σχολεία ήταν προσανατολισμένα να εκπαιδεύουν στρατιώτες για να υπακούουν σε διαταγές, να εκπαιδεύουν εργάτες για να κάνουν ότι τους έλεγε ο εργοδότης και  υπαλλήλους για να εκτελούν οδηγίες. Δεν τους εκπαίδευαν για να λύνουν προβλήματα, ούτε για να είναι δημιουργικοί, ούτε να έχουν διάθεση για ανάληψη δράσης σε δύσκολες συνθήκες. Αλλά έτσι είναι η ζωή, και ιδιαίτερα η ζωή του αγρότη.


Τα σημερινά εκπαιδευτικά κέντρα, σε άλλες χώρες που σέβονται τους πολίτες τους και τον πολιτισμό τους, είναι διαφοροποιημένα για τον αγροτικό κόσμο, από τα σχολεία για τους αστούς και τον αστικό τρόπο ζωής.

Παρ’ όλα αυτά τα παιδιά των αγροτών στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένα, χωρίς κανένα δικαίωμα επιλογής, να παρακολουθήσουν «αστικά σχολεία», με πενθήμερο και εξάωρο, και να ακολουθήσουν και να εθιστούν στον αστικό τρόπο ζωή, το 5ήμερο και το 6ωρο καθημερινής εργασίας. Αυτά τα παιδιά, τα παιδιά των αγροτών που πάνε σε «αστικά» σχολεία, είναι «χαμένα» από τον αγροτικό κόσμο. «Χάνονται» από τα αγροτικά επαγγέλματα. «Χάνονται» από την αγροτική οικογένεια.

Τα αγροτικά «σχολεία» θα έπρεπε να έχουν σύστημα μαθητείας, άρα τα παιδιά να μένουν όλα μαζί και να ασχολούνται καθημερνά με τις αγροτικές εργασίες και τα μαθήματα. Ή εναλλακτικά να μένουν 2-3 «μαθητές» σε χώρους φιλοξενίας (αγροτουριστικά καταλύματα) σε αγροκτήματα, στα οποία θα δουλεύουν με το σύστημα της μαθητείας στις αγροτικές εργασίες, και 1-2 μέρες της εβδομάδας θα συγκεντρώνονται στο κοντινό εκπαιδευτικό κέντρο για να προσεγγίσουν μερικά θεωρητικά θέματα, απαραίτητα για τις σπουδές τους στα αγροτικά.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, 6906962549) τονίζει κάθε φορά και σε κάθε ευκαιρία, ότι η φετινή προτεραιότητα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, είναι η εκπαίδευση.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής ήδη πραγματοποίησε, είπε ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος») Επισκέψεις Μελέτης στην Zotechnia (Θεσσαλονίκη), στην AgroThessaly (Λάρισα), Ανάβρα Μαγνησίας και τώρα στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων (Καλάβρυτα, 8-11-2017), ενώ έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές συναντήσεις των μελών του σε διάφορα σημεία της Αττικής, τις τελευταίες εβδομάδες, στα Μέγαρα (18-10-2016), στην Μαλακάσα (22-10-2017), στην Κερατέα (26-10-2017) και στην Παιανία (29/10/2017), για ενημέρωση των μελών του πάνω στην Οικοτεχνία, για τον ΕΦΚΑ, για την έκδοση άδειας Διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (για όσους κτηνοτρόφους τους βρήκαν εκεί το 2012), για τον ΦΠΑ κτηνοτροφών, για τις άδειες διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών, για τον νέο τρόπο αναγνώρισης & σήμανσης αιγοπροβάτων, για την ανάγκη σύνταξης Σχεδίων Διαχείρισης Βοσκοτόπων και για τις μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου (Ομάδες Παραγωγών κλπ).

Πέραν αυτών έχουν γίνει περισσότερες από 8 εξειδικευμένες συναντήσεις ενημέρωσης για τις Ομάδες Παραγωγών Κτηνοτρόφων (απαιτούνται τουλάχιστον 5 κτηνοτρόφοι) με τελευταία την συλλογική παρουσία στην εκδήλωση της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, στο Δημαρχείο Μεγάρων (1-11-2017) για τις Ομάδες Παραγωγών (κ Ντίνος Μπλιάτσιος) και τα Φορολογικά των Αγροτών (κ Νικόλαος Καλαμαράς), με συντονιστή τον κ Γιώργο Παπαβασίλη.

Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων με κορυφαίο προϊόν την παραδοσιακή βαρελίσια φέτα Καλαβρύτων ΠΟΠ λειτουργεί για την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής και κοινωνικής ισορροπίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τόνωση της τοπικής απασχόλησης και την ανάπτυξη της ντόπιας οικονομίας, προσφέροντας ταυτόχρονα στους παραγωγούς - κτηνοτρόφους της περιοχής, πολλαπλή στήριξη.

Έτσι, ενώ τα τελευταία χρόνια οι τιμές α’ ύλης γάλακτος προς τους κτηνοτρόφους υποχωρούν σε όλη την Ελλάδα, ο συνεταιρισμός στηρίζει και ενίοτε αυξάνει την τιμή του παραγωγού διατηρώντας και ενισχύοντας έτσι την κτηνοτροφική του δραστηριότητα. Γι’ αυτό άλλωστε και παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς -μη συνεργάτες μέχρι σήμερα του συνεταιρισμού για εισκόμιση γάλακτος.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ Παύλος Σατολιάς έγραψε: Παράλληλα με τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις του στην αγορά πρώτων υλών ζωοτροφών, καθώς και με τις καθετοποιημένες δραστηριότητές του, διασφαλίζει για τους παραγωγούς - κτηνοτρόφους τα απαραίτητα εφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα, κτηνιατρικά φάρμακα, σπόρους κλπ) ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο πολύ αυξημένο κόστος της παραγωγής γάλακτος.

Ο κ Κώστας Μαντζουράνης, πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης-ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, η οποία βοηθά και υποστηρίζει τους κτηνοτρόφους στα επιμελώς δύσβατα μονοπάτια της γραφειοκρατίας, εκτιμά ότι μόνο η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο τις οικονομικές δραστηριότητες των γεωργών, κτηνοτρόφων κλπ και οι ΚοινΣΕπ είναι Συνεταιρισμοί, για αυτό θα πάνε στα Καλάβρυτα, στις 8 Νοε 2017, όλοι.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδη, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου