Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Κατεδαφίζουν φράγματα


Δύο μεγάλα φράγματα σε ένα ποτάμι στη βόρεια Γαλλία θα κατεδαφιστούν μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση της υδάτινης οδού. Η σπάνια απόφαση, η οποία βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση τα τελευταία οκτώ χρόνια, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις περιβαλλοντικές ομάδες.

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατεδάφιση των δύο φραγμάτων ύψους 35 και 15 μέτρων στον ποταμό Σελίν στη Νορμανδία.

«Η αποκατάσταση της οικολογικής συνέχειας του ποταμού δείχνει τη δέσμευση αυτού του υπουργείου για την ανάκτηση της βιοποικιλότητας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Χούλοτ, προσθέτοντας ότι αυτά τα έργα θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών αλλά θα εξακολουθήσουν να διεξάγονται αξιολογήσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των έργων και μετά από την ολοκλήρωσή τους.

Διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της WWF, έχουν επιδοκιμάσει την απόφαση, καθώς τα δύο φράγματα εμποδίζουν τη μετανάστευση του σολομού και άλλων θαλάσσιων ζώων κατά μήκος της πλωτής οδού, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος γύρω από τα 90 χιλιόμετρα μήκους του ποταμού.

Μετά την απομάκρυνση των φραγμάτων, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2019 το νωρίτερο, οι περιοχές κατά μήκος του ποταμού μπορούν να επωφεληθούν από τις αυξημένες ευκαιρίες τουρισμού, συμπεριλαμβανομένου του ψαρέματος και των θαλάσσιων σπορ.
ΠΗΓΗ : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου