Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Σταμάτης Κριμιζής : "Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα"

«


Τη συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης του διαστήματος, από τον Ερμή μέχρι πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, αφηγείται στο νέο βιβλίο του ο Σταμάτης Κριμιζής.
Στο βιβλίο με τίτλο «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια», από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, το οποίο γράφτηκε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη, ο ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών παρουσιάζει από «πρώτο χέρι» τις ιστορικές διαστημικές αποστολές των Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons, στις οποίες ο ίδιος είχε -και σε μερικές έχει ακόμη- προσωπική συμβολή.
Το βιβλίο βασίζεται στο υλικό των παρουσιάσεων που ο συγγραφέας πραγματοποιεί σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Ανήκει στην κατηγορία των «βιβλίων γνώσεων»,  είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 12 ετών και συνοδεύεται από γλωσσάρι + ένα ένθετο με εντυπωσιακές διαστημικές φωτογραφίες.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κριμιζής  με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, «με την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το New Horizons ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη εικόνα από άλλον πλανήτη, τον Άρη το 1965, έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο της εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εορτάσαμε τα 40 χρόνια από την εκτόξευση τoυ Voyager-1, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 21 δισ. χλμ. από τη Γη, μέσα στον Γαλαξία, και επίσης τη ‘‘βουτιά'' του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Είναι, λοιπόν, καιρός να συνοψίσουμε την αποκομιδή της νέας γνώσης για το σύστημα που αποτελεί το σπίτι μας στο απέραντο Διάστημα».
Μεταξύ άλλων, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες θα μάθουν πώς γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η αποστολή Voyager, το σπουδαιότερο έως τώρα εγχείρημα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. Επίσης, θα λάβουν μικρά μαθήματα πυραυλικής επιστήμης, αλλά και βασικές γνώσεις από τα ευρήματα της εξερεύνησης του Πλούτωνα και των λεγόμενων πέτρινων πλανητών.
Παρουσιάζονται ακόμη τα απρόοπτα της συνάντησης του σκάφους της αποστολής NEAR με τον αστεροειδή Έρωτα, όπως και τα πορίσματα που προέκυψαν από την αποστολή του Cassini, η οποία φανέρωσε τα μυστικά του Κρόνου και των δορυφόρων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου