Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

“Ήπειρος- Άπειρος χώρα”






“στην ασχήμια του ψεύτικου ας αντιπαραθέσουμε την ομορφιά του αυθεντικού ”



Ο “ρυθμός stage” φιλοξενεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου. Πρόκειται για την παράσταση “Ήπειρος- Άπειρος χώρα”, μια παράσταση λόγου, εικόνας και ανεπανάληπτης ηπειρώτικης μουσικής, αφιερωμένη στον αγώνα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και παντού.




Τα κείμενα είναι της Ηπειρώτισσας εκπαιδευτικού Τζένης Σιούτη, διαβάζουν οι Εύα Ξεζωνάκη και ο Λεωνίδας Κακούρης, ενώ παίζει και τραγουδά η απαράμιλλη ηπειρώτικη ζυγιά των: Ηλία Πλαστήρα στο κλαρίνο, Δημήτρη Κωνσταντή στο λαούτο, Γιώργου Γκόγκου στο βιολί και Διονύση Ζώη στο ντέφι.




«….Πες το όπως θες! Ταξίδι πραγματικό ή φανταστικό, με τα μάτια , την ακοή, την αφή , την όσφρηση, ή απλά με τα μάτια, τα αφτιά, τα αγγίγματα, τις μυρωδιές της ψυχής! Πες το έρωτα, αγάπη , πόνο, αποστέρηση, (…) ξενιτιά, τόπο μακρινό ή κοντινό, φύση, χώμα, νερό, πέτρα, γη, δική σου γη! Πες το μνήμη, σεβασμό στον άλλο, έγνοια, κοινωνικότητα, (…) κληρονομιά που σε κάνει να νιώθεις άνθρωπος, να σέβεσαι τις αξίες και τις μνήμες κάθε ανθρώπου, τους τόπους των άλλων ανθρώπων, ξένων και δικών, την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του άλλου! Μουσική της ψυχής των ανθρώπων, του σεβντά, του μερακλώματος, της άποψης, γι’ αυτούς που είναι, αλλά και γι’ αυτούς που έχουν φύγει»! 



« (….)  Σώπα, σώπα κι άκουγε!

Άκου, τα βήματα των Μολοσσών, των Αθαμάνων, των Θεσπρωτών και των Χαόνων, πως γίνονται ένα με τους αγέρηδες της Πίνδου, πως σμίγουν με τις φωνές των ανθρώπων, φωνές χαράς, λύπης, προσμονής. Άκου, άκου πως σμίγουν, άνθρωποι - φύση και ήχοι. Σώπα, σώπα και άκουγε!



Κλαίει ο τόπος;

Κλαίει. Αφτιά να ’χεις να τον ακούς

Ψυχή να τον νιώθεις

Καρδιά να τον πονάς



Σώπα, σώπα κι άκουγε!

Άκου τα γεωτρύπανα πως σχίζουν την σάρκα του τόπου μας, πως διαταράσσουν την αέναη αρμονία του. Άκου πως χτυπούν πάνω στα βήματα των ιερέων, στον δρόμο για τη Δωδώνη, που περπατούσαν ξυπόλυτοι και κοιμόντουσαν κατά γης, για να ’ναι σε συνεχή και άμεση επαφή με τη γη και τον πατέρα των θεών και των ανθρώπων. Μην επιτρέψεις την ιεροσυλία (….)».



Παρασκευή 16/11/2018, στις 22:00

ΡΥΘΜΟΣ ART THEATER (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη)




1 σχόλιο: