Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

ΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ




Του Γιάννη Σχίζα

Οι «ρήσεις περί των δυο φύλων» είναι συχνά  μπαρούφες που εκφωνούνται από διασημότητες ή γενικεύσεις που δεν αντέχουν στον κριτικό αντίλογο ή κωμικές απόψεις έχουσες  μικρό βαθμό αλήθειας και πολύ μεγάλο βαθμό αστεϊσμού. Κάποιες από  αυτές  με κάνουν να σκέπτομαι ότι ενδεχομένως είναι  Fake Culture- δηλαδή το αντίστοιχο  του Fake news στο χώρο της κουλτούρας-  με την έννοια ότι συγκροτούν   ένα προκατ ψεύδος για να εντυπωσιάζει ο χρήστης , που αδιαφορεί   αν αυτός ο συγγραφέας υπήρξε(!!!) ή  είπε  ό,τι του αποδίδεται….

Θα ξεκινήσω μάλλον μεταφυσικά, επαναλαμβάνοντας ό,τι είπε ο     Mark Twain : «Ο παράδεισος βρίσκεται εκεί που είναι η Εύα»….Στη συνέχεια μνημονεύσιμη είναι η   γνωμάτευση ενός ανθρώπου που αποδεδειγμένα κυνήγησε το χρήμα εφ όρου ζωής, όπως ήταν ο εφοπλιστής  Ωνάσης : «Αν δεν υπήρχαν γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν σημασία».


Ο  Ρώσσος χιουμορίστας  Κονσταντίν Μελιχάν, υποστήριζε  ότι « γυναίκα θέλει πολλά από έναν άνδρα, ενώ ο άνδρας θέλει μόνο ένα, αλλά από πολλές γυναίκες». Ο  Marcel Proust ως Γάλλος έθετε το ζήτημα της ερωτικής φαντασίωσης  λέγοντας «Ας αφήσουμε τις πολύ όμορφες γυναίκες για τους άντρες που δεν έχουν καθόλου φαντασία»…Αντίθετα από  Αγγλικής πλευράς (Quentin Crisp, συγγραφέας) εκφέρονταν μια ιδέα που θύμιζε το περιστατικό των ανταρτών του δημοκρατικού στρατού, που κοιμήθηκαν σε ένα χωριό των Αγράφων στις ίδιες σκηνές με τους εχθρούς τους , λόγω κρύου : «Ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ο μόνος στον οποίο τα αντίπαλα μέρη κοιμούνται τακτικά με τον εχθρό»….

Αυτός που απροσδόκητα είπε το εξυπνότερο γνωμικό ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Λύντον Τζόνσον : «Υπάρχουν δυο μόνο πράγματα που μπορούν να κάνουν τη γυναίκα σου  ευτυχισμένη: πρώτον να την κάνεις να νομίζει ότι περνάει το δικό της και, δεύτερον, να περνάει το δικό της». Ένας ακόμη Αμερικάνος απεφάνθη ότι «ένα κορίτσι με μέλλον πρέπει να αποφεύγει έναν άντρα με παρελθόν» - κι αυτός ήταν ο χιουμορίστας Evan Esar…
Η Simone De Beauvoir,  Γαλλίδα Συγγραφέας , κατ’ επάγγελμα σύζυγος του Ζαν Πωλ Σαρτρ, εξέφρασε την εμπειρία της γράφοντας « το να κερδίσεις έναν άντρα είναι τέχνη. Το να τον κρατήσεις είναι επάγγελμα».

Ακόμη  δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε γνωμικά οικολογικώς ενδιαφέροντα - όπως αυτό του Robert Heinlein, Αμερικανού  συγγραφέα επιστημονικής  φαντασίας:




«Οι γυναίκες και οι γάτες  κάνουν ό,τι τους αρέσει. Οι άντρες και οι σκύλοι  πρέπει να χαλαρώσουν και να συνηθίσουν σ' αυτή την ιδέα»….. 

ΑΥΓΗ  3.11.2018











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου