BΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΩΣΤΗΡΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, ΖΩΓΡΑΦΩΝ,
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΗΛΙΑΣ
ΤΣΙΡΙΓΚΑΚΗΣ
EKΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ
Το φαγητό είναι πάντα το ελάχιστο
απ’ όλα όσα συμβαίνουν σ’ ένα εστιατόριο. Από την εποχή των πρώτων εστιατορίων
στο Παρίσι του 18ου αιώνα, η έξοδος για φαγητό είχε να κάνει με το
φαίνεσθαι, με την επίδειξη ενός στυλ, με το μικτό συναίσθημα του να νιώθεις
ανοίκεια, ανάμεσα σε ξένους, και οικεία την ίδια στιγμή. Μπορεί οι ανυπόμονοι
πελάτες να κρατούν το προσωπικό σε εγρήγορση, αλλά το προσωπικό και οι σεφ είναι
αυτοί που ελέγχουν τα γεγονότα. Στην κουζίνα, στο μπαρ, στα τραπέζια, η
πολυτέλεια και η σκληρή εργασία, η κομψότητα και η εκμετάλλευση, η πολιτιστική
πολυμορφία και ο ρατσισμός συγκρούονται για να δημιουργήσουν τον καθρέφτη της
κοινωνίας.
Ο Κριστόφ Ρίμπατ
συλλέγει συναρπαστικές εμπειρίες από εργαζόμενους στην κουζίνα,
ιδιοφυείς σεφ,
σερβιτόρους, φιλοσόφους, καλοφαγάδες και κοινωνιολόγους, δημιουργώντας μια
γέφυρα που συνδέει τα πρώτα γκουρμέ εστιατόρια του Παρισιού με την άνοδο του
φαστ-φουντ και τους πιο καινοτόμους σεφ της εποχής μας.
Με αναφορές
στον Φεράν Αντριά, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ, τον Τζόρτζ Όργουελ, τον Έλβις
Πρέσλεϊ, τον Μαρσέλ Προυστ και πολλούς, πολλούς άλλους, αυτό το βιβλίο αποτελεί
μια συναρπαστική περιπλάνηση στη γαστρονομική και κοινωνική ιστορία των
εστιατορίων.
Ο Κριστόφ Ρίμπατ είναι
καθηγητής Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Paderborn, στη
Γερμανία. Ασχολείται με την πολιτισμική ιστορία, τις λογοτεχνικές σπουδές και
την οπτική κουλτούρα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Flickering Light: A History of Neon (Reaktion, 2013), μιας
πολιτισμικής ιστορίας των επιγραφών νέον μέσα από τη λογοτεχνία, τη μουσική και
τον κινηματογράφο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου