Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

«Νεοελλληνισμός και φιλελληνισμός» στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος ΄Αιρες (UBA)!

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος  Λονδίνο  21.11.2018 


Η Ελεύθερη Έδρα Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες (UBA) οργάνωσε στη Σχολή Φιλοσοφίας και Φιλολογίας αυτού του εθνικού Πανεπιστημίου μια τετράωρη Ημερίδα με θέμα «Νεοελληνισμός και φιλελληνισμός στο Πανεπιστήμιο» την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στις 17 η ώρα επ’ ευκαιρία των 40 συνεχομένων χρονών δραστηριότητας του Συλλόγου Ελληνικού Πολιτισμού «Καρυάτις» της Αργεντινής και την συνηθισμένη του τελετή ως φόρο τιμής στην Ελλάδα σε ανάμνηση την Επέτειο του Όχι από το 1978. Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, αντιπρόσωποι των κυριότερων Πανεπιστημίων και συλλόγων της Αργεντινής που συνδέονται με αυτά τα ζητήματα, καθώς και μερικών ξένων Πανεπιστημίων, διέθεσαν την πείρα τους και τις απόψεις τους για τη σημερινή σχέση του νεοελληνισμού και του φιλελληνισμού με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και απάντησαν κι ερωτήσεις του κοινού και των άλλων ομιλητών.

Οι παρουσιάσεις άνοιξαν με τον Δρ. Δημήτριο Ζεβελάκη, τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Αργεντινή, και μετά ο Πρόεδρος της Καρυάτιδος, ο Πτυχ. Igor Andruskiewitsch μίλησε για τον φιλελληνισμό. 
Ο Δρ. Pablo Cavallero, Διευθυντής του Μεσαιωνικού Τομέα του Ινστιτούτου Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, ο Δρ. Mario Ritacco, Διευθυντής του Λεκτοράτου Νεοελληνικής Γλώσσας του Εθνικού Πανεπιστημίου του Νότου UNS της στη πόλη  του Μπαϊα Μπλάνκα της Αργεντινής, και ο Δρ. Gregory Jusdanis, Διευθυντής των Νεοελληνικών Τομέα του Πανεπιστημίου του Οχάιο (ΗΠΑ) μοίρασαν τις εμπειρίες τους στη δημιουργία ακαδημαϊκών χώρων στα πανεπιστήμια όπου δουλεύουν.
Στη συνέχεια  ο Καθηγητής  Carlos Bustos, η Καθηγήτρια Nora Schamó και ο Πτυχιούχος Jerónimo Brignone, Διευθυντής της Ελεύθερης Έδρας Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, μίλησαν για άλλες πλευρές του νεοελληνισμού σε σχέση με την ακαδημαϊκή δραστηριότητα.
Μετά από τις παρουσιάσεις και τα στρογγυλά τραπέζια, είκοσι φοιτητές των Μαθημάτων Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Μεσαιωνικού Τομέα του Ινστιτούτου Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες πρόσφεραν ένα θέαμα ποιημάτων στα ελληνικά «Ο Μπόρχες, ο Καβάφης και οι άλλοι: ελληνική ποίηση στη σκηνή» με σκηνοθεσία του Τζέρι Μπρινιόνε. Η πολυσύχναστη Ημερίδα τελείωσε με ένα μικρό συμπόσιο με όλους τους παρόντες.
Οι σύνδεσμοι για ευρύτερη ενημέρωση εδώ: 

https://www.youtube.com/watch?v=FVr8u8YWH3Q  
https://www.youtube.com/watch?v=VKPwjOExM7k&list=PLcWDTnKBirMqkLhtm4tmKHh97SLcwnSf   
ΠΗΓΗ  ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου