Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Kοινή ανακοίνωση των 7 φορέων που προσέφυγαν στο ΣτΕ για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου

 


Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδικάστηκε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, η προσφυγή επτά φορέων με αίτημα την ακύρωση της, από 4ης Μαρτίου 2020, απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των μοναδικής σημασίας αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η υπουργική απόφαση συνιστά μία καταστροφική επιλογή για τις αρχαιότητες, όπως καταδεικνύεται από διεθνείς και όχι μόνον εκκλήσεις κορυφαίων εκπροσώπων της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για αποφυγή του επαπειλούμενου «εγκλήματος» στον Σταθμό Βενιζέλου.

 

Η προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποτελεί την κορύφωση των πολύμηνων αγώνων, προσπαθειών και εκκλήσεων φορέων, συλλόγων, επιστημόνων και πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ζητούν από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψει τα μνημειακά ευρήματα και την αυθεντικότητά τους, διατηρώντας τα κατά χώραν.

 

Οι προσφεύγοντες με πλήρη αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ιστορία της πόλης αλλά και αγωνία για το μέλλον της Θεσσαλονίκης, έκαναν και πάλι σαφές ότι τεχνική λύση υπάρχει, έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ελλάδα και η συνέχισή της στον Σταθμό Βενιζέλου θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσει η πόλη γρήγορα μετρό και με λιγότερο κόστος. Πολιτικοί μηχανικοί αναγνωρισμένου κύρους, εμπειρογνώμονες και ειδικοί στα υπόγεια έργα, απέδειξαν το εφικτό της λύσης και τονίστηκε, για άλλη μια φορά, από σημαντικότατους βυζαντινολόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους αλλά και από εμπειρογνώμονα της UNESCO, τόσο η σπανιότητα και σημασία του αρχαιολογικού ευρήματος όσο και η αξία διατήρησης της αυθεντικότητας του.

 

Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η απώλεια πολύτιμου χρόνου και χρήματος, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταλογιστούν στην προσπάθεια χιλιάδων πολιτών να υπερασπιστούν την πολιτιστική ταυτότητα και το μέλλον της Θεσσαλονίκης και ούτε βέβαια στους φορείς που προσέφυγαν με εμπιστοσύνη, στην ελληνική δικαιοσύνη όπως είχαν ήδη δηλώσει εγκαίρως από την πρώτη στιγμή που σταμάτησε η εφαρμογή της λύσης με την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου.

 

-       ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

-       ΥΠΠΟΑ Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Αττικής Στερεάς και Νήσων

-       Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-       Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων

-       Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

-       Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

-       Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  / www.ellet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου