Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ


 

                                

  

          Εν όψει της έκδοσης νέου Προεδρικού Διατάγματος για την «προστασία» του  Υμηττού, η  Κυβέρνηση στη λογική  της «αξιοποίησης» εισάγει μια σειρά νέα καταστροφικά σχέδια.

          Από κοντά και οι Αρχές των γύρω απ’ τον Υμηττό Δήμων σπεύδουν να υπερακοντίσουν σκαρφαλώνοντας στο βουνό όσο ο καθένας μπορεί. Επικαλούνται «επείγοντα» προβλήματα της πόλης. Αποσιωπούν σκοπίμως πως τέτοιες παλιότερες ευκαιριακές, με μόνιμα όμως αποτελέσματα πράξεις, έχουν φέρει τα πράγματα ως  εδώ.

          Πυρκαγιές, αυθαιρεσίες ιδιωτικές, δημοτικές και κρατικές, φτάνει πια! Ο Υμηττός, ή ό,τι έμεινε απ’ αυτόν, είναι μια  ευλογία πάνω απ’ τη θάλασσα μπετόν της Αθήνας. Δεν είναι «αναξιοποίητη» αλάνα-δωρεάν καταφυγή για κάθε είδους πρόβλημα που η λύση του εντός της πόλης, απλώς, μπορεί να κοστίζει περισσότερα χρήματα ή κόπο.

              Όσο   αφορά   ειδικά   τη   δική   μας   περιοχή, την Ηλιούπολη, τα σχέδια Κυβέρνησης- Δημοτικής Αρχής-Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, συναγωνίζονται για τη μεγαλύτερη καταστροφή.

Παραθέτουμε τις νέες αυτές επιβουλές:

 

1.Η Κυβέρνηση προκειμένου να παρακάμψει το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη σχετική Νομολογία του «άπαξ δάσος-πάντα δάσος» κατατέμνει τις υπάρχουσες δύο ζώνες προστασίας του Υμηττού σε έξι και προτίθεται να  επεκτείνει τις  γεωργικές χρήσεις(!) σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις προσφέροντας κίνητρα για εμπορευματοποίηση της γης, νέες πυρκαγιές και νέα αυθαίρετα. Ακόμα και αν αυτό δεν αφορά την περιοχή του Δήμου μας, είμαστε εντελώς αντίθετοι διότι βλέπουμε τον Υμηττό ως σύνολο.

 

2.Δεν υπάρχει πρόβλεψη για απομάκρυνση του παράνομου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της  ΔΕΗ (ΚΥΤ), αντιθέτως η Κυβέρνηση επιθυμεί να το μεγεθύνει, παρά την απόφαση του ΣτΕ (2005) και του Εφετείου:  «…η κατασκευή του έργου (ΚΥΤ) έχει θέσει σε κίνδυνο, και θα θέσει και στο μέλλον, την υγεία των κατοίκων, λόγω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην κατοικημένη  περιοχή». Τι περιμένει η Δημοτική Αρχή για να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνσή του;

 

3. Νομιμοποιείται «προσωρινά», για 3 χρόνια, ο Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων ενώ παραμένει το παράνομο και αυθαίρετο γκαράζ του Δήμου συνολικής έκτασης 17 στρεμμάτων σε δασικό και αναδασωτέο χώρο. Η δημοτική αρχή, μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας ζητά τη μονιμοποίησή του ισχυριζόμενες πως «δεν υπάρχει άλλη λύση», χωρίς φυσικά να απαντά στο ερώτημα τι κάνουν άλλοι Δήμοι που δεν συνορεύουν με το βουνό, όπως πχ. ο Αγ. Δημήτριος, η Νέα Σμύρνη…

 

 4. Η Κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία νεκροταφείων στον Υμηττό, και ο Δήμαρχος, μειοψηφικά προς το παρόν, ζητά διαδημοτικό νεκροταφείο στην περιοχή του ΚΥΤ. Εμείς υποστηρίζουμε την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μη δημιουργία νεκροταφείου σε δασικό και αναδασωτέο χώρο. Όπως αποδεικνύεται υπάρχουν άλλες προτάσεις, ενώ μακροπρόθεσμα λύση είναι η προώθηση της, διεθνώς αλλά και ήδη εδώ ισχύουσας, εθελοντικής δυνατότητας καύσης των νεκρών.

 

 

5.  Η Κυβέρνηση θέτει  εκτεταμένες περιοχές αυθαιρέτων οικισμών στον Υμηττό σε ζώνες χαμηλότερης περιβαλλοντικής προστασίας ώστε να επιτραπεί η βήμα προς βήμα αστικοποίηση των περιοχών αυτών. Η Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ζητά την ένταξη σ’ αυτό το καθεστώς και κάποιων αυθαιρέτωντης πόλης μας που βρίσκονται στον δημόσιο δασικό χώρο, επικαλούμενη  την ύπαρξη αστικών υποδομών (δρόμων κλπ.) που βεβαίως ο ίδιος ο Δήμος στο παρελθόν παράνομα κατασκεύασε.

         Οι πρωτοβουλίες πολιτών με οικολογική ευαισθησία, λαμβάνοντας υπ’ όψη την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο παρελθόν, τη σημερινή αρνητική ισορροπία και τους κινδύνους που παραμονεύουν στο μέλλον, έχουμε μία, απλή, καθαρή θέση: ΚΑΜΙΑ επιπλέον επιβάρυνση στον Υμηττό. Ούτε συνολική, ούτε τοπική, ούτε πρόσκαιρη.

          Είμαστε υπέρ μίας, ενιαίας και αδιαίρετης ζώνης απόλυτης προστασίας του Υμηττού. Πλήρης αναδάσωση, πυροπροστασία, αυστηρή επιτήρηση για τη μη επέκταση των αυθαιρέτων οικισμών, άμεση κατεδάφιση των κατεδαφιστέων και κάθε νέας αυθαιρεσίας, (όπως στην περίπτωση του  Προφήτη Ηλία), απομάκρυνση όλων των παράνομων δημοτικών, κρατικών και εκκλησιαστικών εγκαταστάσεων και κτισμάτων.

 Σε όποιον καλόβουλα μας πει πως αυτή η θέση μοιάζει μαξιμαλιστική, απαντάμε πως αποτελεί τη χρήσιμη, αντίρροπη δύναμη.

 

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ  ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ  ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11πμ

ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

(επί της Περιφερειακής Λεωφόρου).

Θα βαδίσουμε προς το παρακείμενο Κ.Υ.Τ και   τις   Δημοτικές  εγκαταστάσεις

 (ΣΜΑ-Γκαραζ)  όπου  θα υπάρξει και επιτόπια ενημέρωση.

Φοράμε τις μάσκες μας, τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις.

 

*Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό *Ελληνικός  Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης *Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής(ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο)*Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού *Επιτροπή κατοίκων *Παρατηρητήριο Προβλημάτων Πανοράματος Ηλιούπολης *Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (ΚΙ.Π.Η) *ΚινηματογραφικήΛέσχη Ηλιούπολης *Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης*

                               Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου