Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Γερμαναράδες ή Γερμανοί;

 

Του Γιάννη Σχίζα

 

Οι παλιότερες γενιές   έχουν επηρεασθεί  από το «επεισόδιο» του πολέμου, οι νεότερες έχουν επηρεασθεί  από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, που ουδέποτε κατεβλήθησαν ….Δεν ξέρω κι εγώ πόσες χιλιάδες πολεμικά έργα έχουν παιχθεί, όπου ο  Γερμανός  μαχητής ήτανε βλάκας, επιθετικός, δολοφονικός, κακούργος, εγωπαθής , και οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα αρνητική  θέλετε….Ακόμη και στα ποδοσφαιρικά δρώμενα , οι Έλληνες ήταν εχθρικοί προς τη Γερμανία, έπαιρναν  θέση υπέρ του αντιπάλου της..

Όμως υπάρχουν κι  άλλα επίδικα στη σχέση αυτή  που μας προβληματίζουν  : Είναι το πρόβλημα των αντιθέσεων με τη Τουρκία,  αντίπαλο της Ελλάδας και παραγγελιοδόχο της γερμανικής βιομηχανίας…Παλιότερα είχαμε πρόβλημα με τα υποβρύχια  «που γέρνουν» -  αλλά τότε οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν ήταν ιδιαίτερα κακές, ο δε υπουργός Παναγιωτόπουλος βγήκε πρόσφατα  και διέψευσε αυτό το αφήγημα…Τώρα όμως  τα πράγματα είναι άσχημα και το ζήτημα της εκπλήρωσης των γερμανικών υποσχέσεων περί παράδοσης νέων οπλικών συστημάτων βαραίνει ..…

Στο θέμα αυτό αποδεικνύεται ότι εκτός από τους Γερμαναράδες υπάρχουν και οι Γερμανοί που αναγνωρίζουν το δίκαιο μιας χώρας όπως η Ελλάδα. …

Έτσι λοιπόν η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων  για ζητήματα εξοπλισμού Κάτια Κόϊλ , απάντησε σε σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle : “οι εξαγωγές πολεμικών όπλων στην Τουρκία, ειδικά η παράδοση των υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί στην ThyssenKrupp, θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο”. Μάλιστα, έτσι απλά….


Σε ακόμη πιο αυστηρό τόνο εκφράστηκε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, που εκπροσωπεί την Αριστερά για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξοπλισμών και αφοπλισμού: « Το  μπλόκο της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Μάας σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων συνιστά όνειδος για τη γερμανική εξωτερική πολιτική και ισοδυναμεί με συνενοχή στην επιθετικότητα του Ερντογάν”, είπε  η Ντάνγκντελεν. Και τόνισε  ότι “αυτή η αθέμιτη σύμπραξη με το καθεστώς Ερντογάν διχάζει την ΕΕ και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη”.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι υπάρχουν Γερμανοί που «έχουν καρδιά», άσχετο αν η επίσημη γερμανική πολιτική πρόκειται μάλλον να τηρήσει τα υπεσχημένα. Pacta sunt servanda, οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται, έλεγαν οι εκπρόσωποι του μνημονιακού κατεστημένου εκεί γύρω στα 2013: Και τώρα, πάλι ο ίδιος ο χαβάς….

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου