Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

ΤΑ «ΓΑΛΛΙΚΑ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ

 

Του Γιάννη Σχίζα


Ο Στάλιν είχε πει κάποτε  πως ένας  θάνατος είναι τραγωδία, σε αντίθεση με ένα εκατομμύριο θανάτους που είναι στατιστική….Οι δυτικές χώρες με την ιμπεριαλιστική τους πολιτική προκάλεσαν αμέτρητους  θανάτους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Συρία και το Ιράκ, όμως η  εικόνα ενός θανάτου που καταλήγει  στον αποκεφαλισμό είναι αποτρόπαια :  Ένα  ματωμένο κεφάλι   στα χέρια ενός 17χρονου  εκτελεστή δεν μπορεί να συγκριθεί με όλες τις σφαίρες που «έφαγε» στη συνέχεια…

Η  καθαρή σύγκριση μιας τραγωδίας με μια στατιστική αποβαίνει προς όφελος της πρώτης , γιατί η πρώτη αναρριπίζει τη φαντασία μας. Εδώ πραγματικά οι Τζιχαντιστές «πέτυχαν» να διεγείρουν τα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινής γνώμης. Κάπως έτσι είχε γίνει και με τους 21 Αιγύπτιους αιχμάλωτους των τζιχαντιστών που αποκεφαλίστηκαν πανηγυρικά  το 2015– μόνο που σε αυτή τη περίπτωση δεν υπήρξε επαρκής «εικονογράφηση»….

Ο  ξεσηκωμός της γαλλικής κοινής γνώμης ήταν επόμενο  και οι κυβερνητικές αποφάσεις βρέθηκαν να  συμπλέουν με αυτήν :

Μεταξύ άλλων,  με την  ομιλία του  Μακρόν στο  πανεπιστήμιο  της Σορβόννης, με το εξάμηνο κλείσιμο τζαμιού (που στη σελίδα του στο Facebook έκανε κάλεσμα μίσους κατά του καθηγητή Πατί) όπως επίσης  και με το  πρόγραμμα φωτισμού των κυβερνητικών κτιρίων με σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo, όπου απεικονίζονταν «αυτοπροσώπως» και ο  Μωάμεθ. Εξ άλλου   γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε τους γονείς, τον  θείο και την θεία μιας 17χρονης Βόσνιας μουσουλμάνας, που την κούρεψαν και την ξυλοκόπησαν επειδή διατηρούσε δεσμό με έναν Σέρβο χριστιανό, σε απέλαση και στέρηση του δικαιώματος εισόδου  στο γαλλικό έδαφος για 5 χρόνια …

Φυσικά ο Ερντογκάν δεν έμεινε άπραγος σ’ αυτή την υπόθεση :  Κυρίως εξαπέλυσε κατά του Μακρόν τα «γαλλικά» του, ήγουν εκφράσεις  απαξιωτικές και υβριστικές και εν πάση περιπτώσει ασύμβατες με κάθε επίπεδο πολιτικής. Και τι δεν είπε , συνεχίζοντας την εκστρατεία του εδώ και καιρό: Μίλησε για ανάγκη ψυχιατρικής παρακολούθησης του Γάλλου πολιτικού, για το έλλειμμα ψυχικής υγείας που αυτός παρουσιάζει.

Αξίζει να κρατήσουμε δυο περιστατικά από όλο αυτό το επεισόδιο : Πρώτον , την έλλειψη συμβατότητας ανάμεσα στο Μουσουλμανικό και στο Δυτικό ήθος, την απευθείας άρνηση του ελευθεριακού πνεύματος της Γαλλίας. Δεύτερον, τα «γαλλικά» του Ερντογκάν, που εισάγουν ένα νέο ήθος στη διεθνή πολιτική σκηνή…

ΑΥΓΗ  31.10.20  

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου