Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ;

του Άντη Ροδίτη

Ο Άνθρωπος ως το μόνο νοήμων ον επί της γης κρίνει (κρίνουν για λογαριασμό του οι αντιπροσωπευτικότεροι του είδους) ότι βρίσκεται σε μια δραματική διαδρομή, με στόχο την επίτευξη ενός σκοπού. Ο ύψιστος αυτός σκοπός ορίζεται ως η επί γης ευδαιμονία, η ειρήνη και η αθανασία, που είναι ταυτόσημη με τη θέωση.
Το πολίτευμα, οι επιστήμες και οι τέχνες είναι τα διαθέσιμα μέσα. Εντός του τού πολιτεύματος λειτουργεί και εκείνο της πίστης προς τον Θεό, τον Κύριο του ουράνιου πολιτεύματος.
Ιδανικά, το κοσμικό πολίτευμα οφείλει να λειτουργεί εντός της Πίστης.
Ο δρόμος είναι μακρύς, γεμάτος εκτροχιασμούς, παρασπονδίες, παρερμηνίες, οπισθοδρομήσεις, ανυπόφορο και απαράδεκτο πόνο, αίμα και θάνατο. Ουδεμία σχέση με το ανέμελο και ανυποψίαστο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Εδώ είναι η Ιθάκη που μετρά.
Το ποίημα του Καβάφη είναι, μπορεί να πει κανείς, ένας εκτροχιασμός ή ο κλασικός εκτροχιασμός σε σχέση με τον τελικό σκοπό, αλλά και οι εκτροχιασμοί έχουν τη σημασία τους. Είναι μέρος της διαδικασίας. Είναι στραβά μονοπάτια, που πρέπει να διανυθούν, για να πιστοποιηθεί η «στραβάρα» τους και ν’ απορριφθεί επίσημα.
Η τέχνη για την τέχνη είναι μια χαμένη υπόθεση. Όπως και το πολίτευμα για το πολίτευμα, η επιστήμη για την επιστήμη. Όταν δεν το ξέρουν αυτό αυξάνονται οι αποτυχίες-εκτροχιασμοί τους. Οφείλουν να συντονίζονται μεταξύ τους για την ταχύτερη επίτευξη του τέρματος. Όταν λειτουργούν συντονισμένα, ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί ποτέ ο στόχος, αν παραμείνει αιωνίως μια «perpetual possibility», κατά τον Έλιοτ, τα κέρδη είναι πολλαπλά και τότε αποκτά και νόημα αληθινό το ποίημα του Καβάφη.
Όταν, λοιπόν, μια ηθοποιός πριν ακόμα παραλάβει το μέγα βραβείο για την προσφορά της επιτίθεται χολωμένη στην Πολιτεία επειδή δεν είναι συντονισμένη στον κοινό σκοπό, πόσο σίγουρη είναι ότι η τέχνη που η ίδια υπηρετεί είναι συντονισμένη; Οι υπηρέτες της τέχνης, που από τη φύση της είναι η πλησιέστερη στο ανθρώπινο όραμα, φέρουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη και την απόλυτη υποχρέωση να εκφέρουν τον πιο βαρύ κι έγκυρο λόγο κι όχι λόγο φορτωμένο «αγανακτισμένη» μικροκομματική αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου