Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Σύγχρονα Θέματα

 


 

Τεύχος 149, Σεπτέμβριος 2020

Στο νέο τεύχος #149 των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, με εξώφυλλο “Το Πορτραίτο της Μαρίας Λεπενιώτη”που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδηςειδικά για το περιοδικό, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» η Κλειώ Παπαπαντολέων αναδεικνύει τη σημασία της ιστορικής απόφασης καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως προς τη λειτουργία των θεσμών, ο Θόδωρος Τσίκαςφωτίζει πτυχές στο διάλογο περί των ελληνοτουρκικών, ο Μακάριος Δρουσιώτηςκάνει μια αναδρομή σε σταθμούς του Κυπριακού ζητήματος, ο Διονύσης Διονυσίου θέτει το ερώτημα ύπαρξης συνορεύουσας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ενώο Γρηγόρης Ανανιάδηςχαρτογραφεί τις κόκκινες γραμμές στη διευθέτηση των ελληνοτουρικών διαφορών. Επίσης, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκηςεπιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση της πρότασης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Γεωργία Σπυροπούλουδιατυπώνει εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα στο προσφυγικό ζήτημα, ο Βασίλης Τσαφός αναζητά απαντήσεις για τις μεταρρυθμιστικές ματαιώσεις στην ιστορική εκπαίδευση και ο Νίκος Χριστοφήςαποτυπώνει τη σχέση Ισλάμ και έθνους με επίκεντρο την πολιτικοποίηση της Αγίας Σοφίας.

Στα «Άρθρα-Μελέτες» φιλοξενείται αφιέρωμα στο κίνημα “Black Lives Matter” σε επιμέλεια του ΓιώργουΓιαννακόπουλου, ο οποίος διατυπώνει σκέψεις για το φυλετικό ζήτημα στην Αμερική και συζητά με τηνAdomGetachew για τις ιστορικές καταβολές και τις προοπτικές του κινήματος (μετάφραση: Αντιγόνη Σαμέλα), ενώ ο Παναγιώτης Κουστένηςβάζει στο μικροσκόπιο την ψήφο των αμερικανικών εκλογών 2020, η Ευγενία Σηφάκηπροσεγγίζει ιστορικά την αφροαμερικανική λογοτεχνία και ο Γιώργος Αναγνώστουεξετάζει το ζήτημα της φυλετικής ισονομίας μέσα από τις στάσεις των Ελληνοαμερικανών. Ακόμη, ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης καταδεικνύει την πολιτισμική συγκρότηση του οικιακού χώρου και το ρόλο του στην υγειονομική κρίση, ο Θάνος Λίποβατςπραγματεύεται τη σχέση μεταξύ σκέψης, θέλησης και πράξης στον στοχασμό της Χάνα Άρεντ, ο Γιάννης Κτενάς μελετά τις κατηγοριοποιήσεις που προτείνουν οι μελετητές του Βέμπερ για το νόημα της έννοιας του νοήματος, ο Χρήστος Γροσδάνηςαναδεικνύει τη συμβολή του γάλλου στοχαστή Ρενέ Ζιράρ στη λογοτεχνική κριτική και η Βασιλική Πέτσα αποτιμάτο έργο του Ίταλο Καλβίνο μεταξύ πολιτικής στράτευσης και αισθητικών πειραματισμών.

Επίσης, στο τεύχος αυτό φιλοξενείται, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του, η ομιλία του Μαξ Βέμπερ στο συνέδριο της Ένωσης για την Κοινωνική Πολιτική, στη Βιέννη το 1909(εισαγωγή - μετάφραση:Γιάννης Κτενάς, ΆγγελοςΤσίρμπας).

Στις «Βιβλιοκρισίες», η Ελένη Περδικούρη γράφει για το βιβλίο του Παύλου ΚόντουΤα δυο ευ της ευτυχίας: Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, ο Θωμάς Ψήμμας για το βιβλίο του RaphaëlGlucksmannΤα παιδιά του κενού: Από το αδιέξοδο του ατομικισμού στην αφύπνιση των πολιτών, η Δήμητρα Λαμπροπούλου για το βιβλίο του Βαγγέλη ΚαραμανωλάκηΑνεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αι. και η καταστροφή τους, ο Θανάσης Κολλιόπουλος για το βιβλίο του Γιώργου ΣιακαντάρηΤο πρωτείο της δημοκρατίας: Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία, ο Ιορδάνης Ψημμένος για την τριλογία της Κούλας ΚασιμάτηΣμύρνη: Τα Μείζονα Κύθηρα/ Κυθήριοι στη Ρουμανία (Βραΐλα) και την Κωνσταντινούπολη/ Η Αλεξάνδρεια των Κυθηρίων και η ΕλεάναΓιαλούρη για το βιβλίο του KonstantinosKalantzisTradition in the Frame. Photography, Power, and Imagination in Sfakia, Crete.

Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει βιβλία και άλλα που λάβαμε.

 

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:

http://www.synchronathemata.gr/

https://www.facebook.com/synchronathemata

https://twitter.com/SynxronaThemata

Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

http://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου