Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Δυο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου

 


κατά τη διάρκεια του σεισμού στη Σάμο. 

 

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί με το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων σε κακή κατάσταση κτιρίων, που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας.

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) μετά από τρία χρόνια δουλειάς και με τη συνεργασία έγκριτων νομικών και τη συμβουλή έμπειρου προέδρου του ΣτΕ κατέληξε στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου, εφικτού Σχεδίου Νόμου, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

 

Με ευθύνη του Δήμου και τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια -ακόμη και τα αγνώστων ιδιοκτητών- τα οποία ως επί το πλείστον βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς και ιστορικούς πυρήνες πόλεων, όχι μόνον θα αποκαθίστανται, αλλά θα αποκτούν και χρήση η οποία θα αποδίδει οικονομικά για την κάλυψη των εξόδων της αποκατάστασής τους.

 

Σημαντική παράμετρος της πρότασής μας, είναι το ότι οι ιδιοκτήτες δεν χάνουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους και μάλιστα αν επιθυμούν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο έχει μελετηθεί έτσι ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμο.

 

Στόχος του προτεινόμενου Νόμου είναι η εξάλειψη του κινδύνου καταρρεύσεων, που όπως αποδείχθηκε εγκυμονεί κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές και παράλληλα η διατήρηση του κτιριακού πλούτου του τόπου μας, η αναβάθμιση του ευρύτερου περιβάλλοντος και η κοινωνική και οικονομική αναζωογόνησή του. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση και επανάχρηση κτισμάτων αντί της κατεδάφισης και αντικατάστασής τους είναι μια καθαρά περιβαλλοντική επιλογή που εξασφαλίζει οικονομία φυσικών πόρων. 

 

Η επιστημονική ομάδα της ΕΛΛΕΤ θα καταθέσει στην πολιτεία το Σχέδιο Νόμου με τις αντίστοιχες προτάσεις για χρηματοδότηση των παραπάνω ενεργειών.

 

Όλοι όσοι προσέφεραν τον χρόνο τους για τη σύνταξη του Σχεδίου Νόμου αφιερώνουν το έργο τους στα δυο νέα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη -  Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693.

E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  / www.ellet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου