Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Η πίεση στα δέντρα από τους ισχυρούς ανέμους Η Δενδροκομία στις πόλεις μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής

 Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      τ. Δ/ντης Πρασίνου



ΠΗΓΗ : BIOKIPOS

Κεφάλαιο 1ο

  1. Ακραία καιρικά φαινόμενα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής

              Ανεξάρτητα από το τι μας λένε τα ΜΜΕ (που έχουν ξυπνήσει λόγω των πρόσφατων ακραίων γεγονότων) και που υπερβάλλουν ή μειώνουν το μέγεθος σε ορισμένα προβλήματα, ανάλογα με τις διαθέσεις και τις εκτιμήσεις της στιγμής, υπάρχουν ξεκάθαρες πλέον ενδείξεις ότι το κλίμα της Γης αλλάζει με πρωτοφανή ρυθμό. Και το θέμα δεν είναι ότι περιορίζεται μόνο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που ως γνωστόν είναι ο κύριος οδηγός, είναι η αιτία, αλλά   όχι το μόνο ένα αρνητικό αποτέλεσμα.                  

         

          Αυτό πρέπει να γίνει το σύνθημα εκείνων που θέλουν να προετοιμασθούν απέναντι στα βίαια μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ειδικούς των κινδύνων και της πρόληψης. Πρέπει να περάσουμε στην πρόβλεψη των επιπτώσεων - η οποία δεν έχει ως αντικείμενο πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει - κατά τρόπον ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν με ταχύτητα ανάλογα με τις προειδοποιήσεις, αναφέρεται σε έκθεση που συντάχθηκε υπό την αιγίδα Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (ΠΟΜ).                                                                                                   

Εικόνα 2.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo.gr Eurokinissi Documento

       

«Μην αναρωτιέσαι πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει». Αυτό πρέπει να γίνει το σύνθημα εκείνων που θέλουν να προετοιμασθούν απέναντι στα βίαια μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ειδικούς των κινδύνων και της πρόληψης.  

           Πρέπει να περάσουμε στην πρόβλεψη των επιπτώσεων – η οποία δεν έχει ως αντικείμενο πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει – κατά τρόπον ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν με ταχύτητα ανάλογα με τις προειδοποιήσεις, αναφέρεται σε έκθεση που συντάχθηκε υπό την αιγίδα Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (ΠΟΜ).

 Η έκθεση επικεντρώνεται στα πρακτικά μέσα τα οποία καθιστούν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πιο αποτελεσματικά, ώστε να σώζουν ζωές και χρήματα.                                                                                                                      


Εικόνα 3.  Ν. Ηράκλειο, ζημιές από την κακοκαιρία Eurokinissi / ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Efsyn

Εικόνα 4. Ν. Ηράκλειο, ζημιές από την κακοκαιρία. Φρίξος Δρακοντίδης Λίνα Κεκέση Μίλτος Σακελλάρης Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κουφαλέξης 


 «Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική πρόληψη των καταστροφών και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η ετοιμότητα και η ικανότητα αντίδρασης την κατάλληλη στιγμή, στον σωστό τόπο, μπορεί να σώσει ζωές και να προστατεύσει μέσα επιβίωσης πληθυσμών παντού στον κόσμο», 

επιμένει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης. « κατά την διάρκεια των 50 τελευταίων ετών, ο μέσος αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων για κάθε καταστροφή έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, ο αριθμός των καταστροφών έχει πολλαπλασιασθεί κατά πέντε και οι οικονομικές ζημίες κατά επτά». 

      «Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η συχνότητα των ακραίων μετεωρολογικών και κλιματικών φαινομένων έχει αυξηθεί σε ένταση και σοβαρότητα και οι ευάλωτες κοινότητες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο. Ωστόσο, ένας άνθρωπος στους τρεις δεν έχει την κατάλληλη κάλυψη από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης», σημειώνεται στην έκθεση στην πραγματοποίηση της οποίας συνέβαλαν 16 οικονομικοί θεσμοί και διεθνείς οργανισμοί.  

      Το 2018, περί τα 198 εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν θύματα καταιγίδων, πλημμυρών, ξηρασιών και πυρκαγιών και αναγκάσθηκαν να προσφύγουν στην διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.

     Το 2030, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά 50% με κόστος 20 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’  έτος.

Κλιματική αλλαγή: Δεν θα ρωτάμε πλέον «τί καιρό θα κάνει» αλλά τί θα προκαλέσει

Βέβαια τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδρούν αρνητικά στις πόλεις και οι ρεπόρτερ στα ΜΜΕ δαιμονοποιούν τους κινδύνους από τα δέντρα.                                                                     

  1. Άνεμος και δέντρα

Εικόνα 5.  Arboricoltura Urbana-Arboriculture and Urban Forestry di Francesco Ferrini

          Πολλά δέντρα χάνονται κάθε χρόνο στις πόλεις, από ακραία καιρικά φαινόμενα  που σχετίζονται με πολύ ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες. Σημαντικές ζημιές μπορεί να προκύψουν επίσης σε τμήματα του δέντρου ή ακόμα και ολόκληρο το δέντρο  από  τους ισχυρούς ανέμους

         Ιστορικά, τα δέντρα παρέχουν σημαντική  αξία στο τοπίο και στην κοινότητα, και αυτά μπορούν να έχουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα απώλειες αισθητικές, οικονομικές και κοινωνικές. Η απώλεια των  δέντρων, δημιουργεί κίνδυνο και ευθύνη και μπορεί να γίνει ανησυχία για τους ανθρώπους και την περιβάλλουσα ιδιοκτησία προκαλώντας εκτός από σωματική βλάβη και περιουσιακές απώλειες η ζημιές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα  με τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες  ζημιές ανάλογα με το χρόνο που εξελίσσονται και την ένταση.

Εικόνα 6.  Weather News Greece

           Οι πτώσεις των δένδρων προκαλούνται, όταν οι οριζόντιες δυνάμεις που ασκούνται από τον άνεμο στο πάνω μέρος του δένδρου, μεταφέρονται στον κορμό του και δημιουργούν μία πίεση που όταν ξεπερνά την αντίσταση του ξύλου έχουμε θραύση ή εκτροπή (ξερίζωμα), όταν αυτό παρεκκλίνει από το σύστημα συγκράτησης έδαφος - ρίζες.                                                                                   

          Η μηχανική σταθερότητα ενός δένδρου, είναι η ικανότητά του να αντιστέκεται στις δυνάμεις του ανέμου που επιδρούν σε αυτό κατά τη διάρκεια της ζωής του.                                                                                                                                                                   

          Με την πάροδο του χρόνου, τα δέντρα που ταλαντεύονται από τον άνεμο αναπτύσσουν μια πρόσθετη δύναμη για να αντέξουν το φορτίο από αυτές τις δυνάμεις. Εάν οι συνθήκες είναι σταθερές, τα δέντρα θα ξεκινήσουν αλλαγές στην ανάπτυξή τους για να αντισταθμίσουν αυτά τα πρότυπα φόρτισης. Είναι βιολογικά κατασκευασμένα για να προσαρμόζονται στην εξωτερική φόρτιση, υπό κανονικές συνθήκες. Η δύναμη ινών του ξύλου μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των εξωτερικών δυνάμεων, εκτός αν αυτές είναι υπερβολικές, όπως κατά τη διάρκεια μιας θύελλας. Συνήθως, τέτοια φορτία προέρχονται από τον άνεμο. Τα τυπικά καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν πρόβλημα για τα δέντρα. Είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, ορισμένα  ακραία καιρικά φαινόμενα  μπορεί να ασκήσουν  ακραίες δυνάμεις, με αποτέλεσμα τραυματισμούς διαφόρων βαθμών.                                                                                                                                               

  1. Από την έρευνα Wind and Trees: Lessons Learned from Hurricanes Mary L. Duryea and Eliana Kampf ορισμένα χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα

       Οι άνεμοι μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για το αστικό πράσινο και τις κοινότητες. Χωρίς αμφιβολία, τα δέντρα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και να θέσουν σε κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια και να προκαλέσουν ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία. Όσο καταστροφικές είναι αυτές οι καταιγίδες, άλλο τόσο είναι σημαντικό να μην  ξεχνάμε ότι τα δέντρα παρέχουν πολλά περιβαλλοντικά οφέλη. Επίσης, υπάρχουν ευκαιρίες για καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων για την επόμενη σεζόν, με την ανοικοδόμηση ενός υγιούς αστικού πρασίνου. Πολύτιμα μαθήματα μπορούν να αντληθούν για να μάθουμε περισσότερα για το πώς, πότε και γιατί τα δέντρα αποτυγχάνουν σε καταιγίδες. Ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες είναι ο τρόπος διαχείρισης του αστικού πρασίνου από οικολογική άποψη, ώστε αυτό να είναι πιο υγιή και τα δέντρα να είναι πιο ανθεκτικά στον αέρα.                                                                                                        

        Ένα υγιές αστικό πράσινο, αποτελείται από δέντρα που μεγιστοποιούν τα οφέλη του οικοσυστήματος, ενώ μπορούν να αντέξουν σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταπονήσεις και διαταραχές, όπως ο δυνατός άνεμος και οι τροπικές καταιγίδες, οι πλημμύρες, η ρύπανση κ.λ.π.                                                   

            Αναφέρουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά από 10 τυφώνες από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα / Ινστιτούτο Επιστημών Τροφίμων και Γεωργίας (UF / IFAS). Στόχος μας είναι να προωθήσουμε ένα υγιές και πιο ανθεκτικό στον αέρα αστικό πράσινο. Αυτή η έκδοση απευθύνεται σε πολίτες και κοινότητες που επιδιώκουν την ανοικοδόμηση και τον καθορισμό καλύτερων πρακτικών διαχείρισης του αστικού πρασίνου, έτσι ώστε τα μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες να είναι λιγότερο καταστροφικές.

Στόχος μας ήταν να απαντήσουμε στην ερώτηση, τι κάνει ένα δέντρο πιο ανθεκτικό στον αέρα ;                                                                                                                                                                                   

       Ο κύριος στόχος μας ήταν να προσδιορίσουμε ποιοι βιολογικοί, τοπικοί και πολιτικοί παράγοντες καθιστούν τα δέντρα περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικά στον αέρα. Με την αξιολόγηση αυτών των παραγόντων, μπορούμε να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ των ειδών (δηλ., Εάν αυτά αποφυλλώνονται γρήγορα στον άνεμο) και μεταξύ ορισμένων πρακτικών (όπως η φύτευση δέντρων σε ομάδες σε σύγκριση με την ατομική φύτευση δέντρων). Αυτό το ενημερωτικό δελτίο περιγράφει τα μαθήματα και τις συστάσεις για το αστικό δάσος, τα δέντρα (π.χ. είδη και δομή), καθώς και τις συνθήκες εδάφους και ρίζας.

Εικόνα 7. Από την τοποθεσία Carly Mountain

Ι. Μάθημα για το αστικό πράσινο

Μάθημα 1ο. Όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα ανέμου του αέρα, τόσο πιο πιθανό είναι να πέσουν τα δέντρα

Όταν αυξάνεται η ταχύτητα του ανέμου, τα δέντρα είναι πιο πιθανό να υποστούν ζημιά (δηλ. να ξεριζωθούν, να σπάσουν ή να σχιστούν), με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια αστικού πρασίνου.                                                                                                

         Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι εκτός από την ένταση και την ταχύτητα του ανέμου, άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τις ζημίες στο αστικό πράσινο:

  • Συνθήκες που συνοδεύουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ισχυρών ανέμων, όπως βροχόπτωση και ο χρόνος που απαιτείται για να μετακινηθούν αυτά σε μια περιοχή 
  • Είδος του δέντρου, η ηλικία, η υγεία και η δομή του
  • Χαρακτηριστικά του χώρου ανάπτυξης, όπως οι συνθήκες του εδάφους (π.χ. βάθος εδάφους, υδάτινος ορίζοντας, συμπύκνωση εδάφους και σύνθεση του εδάφους)
  • Συνθήκες στο αστικό πράσινο, όπως η συνολική πυκνότητα και η σύνθεση της συγκόμωσης των δέντρων

Εικόνα 8. Άμστερνταμ Urban Voices.in 

          Αυτοί οι παράγοντες μαζί θα καθορίσουν εάν ένα δέντρο θα πέσει κατά τη διάρκεια πίεσης του από τους ανέμους.  

    Βιολογικοί παράγοντες όπως το είδος του δέντρου, η ηλικία, η υγεία και η κατάσταση του είναι αυτοί που σχετίζονται με τη σύνθεση και τη δομή του αστικού πρασίνου.                                                                                                                          

     Οι συνθήκες που συνοδεύουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ισχυρών ανέμων, επηρεάζουν επίσης την πτώση των δέντρων. Για παράδειγμα, μια πιο αργή κίνηση καταιγίδας με πολλή βροχόπτωση θα σημαίνει περισσότερη συγκέντρωση νερού στο έδαφος και λιγότερη τριβή μεταξύ των ριζών και του εδάφους που  συγκρατούν τα δέντρα.                                                                                    

          Τα δέντρα που αναπτύσσονται σε ρηχά εδάφη, με εδάφη βάθους όχι μεγαλύτερο από 30 εκ., θα συμπεριφέρονται επίσης διαφορετικά από αυτά που φυτεύονται σε βαθύτερα εδάφη. Τα δέντρα σε ρηχά εδάφη είναι πιο επιρρεπή στην πτώση από ότι τα δέντρα που είναι ριζωμένα σε πιο βαθιά.

Σύσταση

Δημιουργία και διαχείριση ενός υγιούς αστικού πρασίνου για τη βελτίωση της αντοχής στον άνεμο:

  • Έχοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης δέντρων για την κοινότητά σας.
  • Έναρξη ενός διαρθρωτικού προγράμματος κλαδέματος για νεαρά και ώριμα δέντρα.
  • Επιλέγοντας τα πιο ανθεκτικά είδη στον αέρα. 
  • Επιλέγοντας το σωστό είδος και σχεδιάζοντας φύτευση στο σωστό μέρος.
  • Φύτευση δέντρων υψηλής ποιότητας με κεντρικό κορμό και καλή δομή.

Μάθημα 2ο. Τα δέντρα επιβιώνουν καλύτερα στους ανέμους όταν βρίσκονται σε ομάδες η συστάδες από εκείνα που αναπτύσσονται ξεχωριστά η μεμονωμένα 

       Η  έρευνά έδειξε ότι τα δέντρα που αναπτύσσονται σε ομάδες επέζησαν από τους ανέμους καλύτερα απ’ ότι αυτά που ήταν μεμονωμένα. Μια ομάδα ορίστηκε ως αυτή που αποτελείται από 5 ή περισσότερα δέντρα, το καθένα από αυτά αναπτύσσεται σε απόσταση 10 μέτρων το ένα από το άλλο, αλλά αυτά δεν πρέπει να είναι στοιχισμένα  σε μια ευθεία σειρά.                                                                                                           

      Η έρευνά έδειξε επίσης ότι όσο περισσότερο διάστημα  έχουν τα δέντρα για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πέσουν. Μόνο εάν έχουν επαρκή χώρο εδάφους μπορούν τα δέντρα να αναπτύξουν ένα ισχυρό ριζικό σύστημα στήριξης του δέντρου.

Σύσταση

Φυτέψτε δέντρα σε ομάδες και όχι μεμονωμένα, τουλάχιστον 5 δέντρα ανά ομάδα Φυτέψτε ποικιλία ειδών, ηλικιών και στρωμάτων από δέντρα και θάμνους για να διατηρήσετε την ποικιλομορφία στην κοινότητά σας.

ΙΙ. Μάθημα για τα δέντρα

Μάθημα 1ο. Μερικά είδη αντιστέκονται καλύτερα στον άνεμο από άλλα.

        Στις μετρήσεις έχουμε δει, ότι ορισμένα είδη δέντρων είναι πιο ανθεκτικά στον άνεμο από άλλα. Η αντίσταση ενός δέντρου στον άνεμο,  ορίζεται ως η ικανότητα του να επιβιώσει (να παραμείνει όρθιο και να ζει) από ανέμους με δύναμη τυφώνα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό δεν ξεριζώνεται ή δε σπάει ό κορμός του  εύκολα από τους ανέμους.                                                                                                               

       Ένας από τους κύριους στόχους αυτής της μελέτης ήταν η ανάπτυξη καταλόγων ειδών δέντρων με αντοχή στον αέρα. Για να συμπληρώσουμε τα ευρήματά μας, πραγματοποιήσαμε μια έρευνα που ταξινομούσαν την αντίσταση του ανέμου των αστικών ειδών δέντρων που παρατηρήσαμε μετά από τυφώνες

Εικόνα 9. (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)


Εικόνα 10.  (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

 

Σύσταση 

       Εξετάστε το ενδεχόμενο να αφαιρέσετε τα υπερβολικά ώριμα και επικίνδυνα είδη δέντρων που έχουν δείξει κμικρή επιβίωση στα ακραία καιρικά φαινόμενα των ισχυρών ανέμων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα δέντρα είναι υπερβολικά ώριμα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τα περιουσιακά στοιχεία.                                   

        Όταν ένα δέντρο πέσει, φυτέψτε ένα νέο στη θέση του. Έτσι θα δημιουργήσετε υγιές αστικό πράσινο, με μείγμα νέων και ώριμων δέντρων, αυτό θα προσφέρει οφέλη όπως ποικιλομορφία και μετριασμός των ισχυρών ανέμων. Όταν είναι δυνατόν, θυμηθείτε να αντικαταστήσετε τα μεμονωμένα δέντρα με τη φύτευση νέων δέντρων σε ομάδες. Κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στον άνεμο.                                                                           

      Εξοικειωθείτε με τα προτεινόμενα είδη δέντρων και την απόδοσή τους σε φυσικά και αστικά οικοσυστήματα στην κοινότητά σας. Το ίδιο είδος δέντρου σε διαφορετικές τοποθεσίες μπορεί αυτό να συμπεριφέρεται διαφορετικά λόγω του εδάφους, του κλίματος, των τοπικών προβλημάτων, ασθενειών και άλλων παραγόντων.

Μάθημα 2ο

Ως ομάδα, τα είδη φοινίκων επιβιώνουν καλύτερα από τα πλατύφυλλα και τα κωνοφόρα στους ισχυρούς ανέμους όπως τους τυφώνες

      Σε σύγκριση με πλατύφυλλα και άλλα κωνοφόρα δέντρα (όπως πεύκα), οι φοίνικες έχουν συχνά παρατηρηθεί ότι είναι πιο ανθεκτικοί στους ανέμους. Οι φοίνικες αναπτύσσονται διαφορετικά από τα άλλα δέντρα επειδή έχουν έναν τερματικό οφθαλμό. Εάν ο οφθαλμός δεν έχει υποστεί ζημιά, οι φοίνικες μπορεί να χάσουν όλα τα φύλλα τους  και να επιβιώσουν. Ωστόσο, τα μεμονωμένα είδη φοινίκων ποικίλλουν ανάλογα με την ανταπόκρισή τους στον άνεμο. 

Σύσταση 

Εξετάστε το ενδεχόμενο φύτευσης ειδών φοινίκων ανθεκτικών στον αέρα 

Μάθημα 3ο

Τα πεύκα ενδέχεται να μην παρουσιάζουν άμεση ορατή ζημιά μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρούς ανέμους, αλλά μπορεί αυτή να παρουσιαστεί  με την πάροδο του χρόνου

      Στη μελέτη, μετρήσαμε το πεύκο αμέσως μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρούς ανέμους, όταν αυτό φαινόταν πράσινο και υγιές. Τα πεύκα έχουν παρατηρηθεί ότι είναι πολύ ευαίσθητα σε ζημιές από τον άνεμο. Μπορεί να μην παρουσιάζουν μετά από ισχυρούς ανέμους άμεση ορατή ζημιά, αλλά μπορεί να τα απολέσουμε κάποια στιγμή αργότερα. Αυτό μπορεί να επέλθει αργά σε μια περίοδο 6 μηνών έως και 2 ετών, μετά από ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες.

       Μερικά από τα πεύκα μπορεί να παραμείνουν πράσινα για ένα χρόνο ή περισσότερο και στη συνέχεια ξαφνικά να αρχίσουν οι βελόνες τους γρήγορα να γίνονται κίτρινες και στη συνέχεια να γίνονται καφέ και αυτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αιτίες του κιτρινίσματος των βελόνων και του θανάτου στα πεύκα δεν είναι πλήρως κατανοητές. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται σε κρυφές ζημιές που προκαλούνται από τη κάμψη και το στρίψιμο κατά τη διάρκεια των ισχυρών ανέμων. Οι παρατεταμένοι άνεμοι μπορεί επίσης να σπάσουν τις μικρότερες ρίζες, χωρίς να σπάσουν οι μεγαλύτερες ρίζες στήριξης. Οι τραυματισμένες ρίζες δεν μπορούν τότε να τροφοδοτήσουν με το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται στο φύλλωμα, με αποτέλεσμα την πτώση του πεύκου και το θάνατο.

Σύσταση

Παρακολουθήστε προσεκτικά τα πεύκα. Μερικές φορές υπάρχει κρυφή ζημιά και το δέντρο φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Ψάξτε για σημάδια βιολογικού στρες ή κακής υγείας. Ελέγξτε προσεκτικά προσβολές από έντομα. Τα αδύναμα πεύκα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε προσβολές από σκαθάρια και ασθένειες.

Μάθημα 4ο

Τα δέντρα που χάνουν όλα ή μερικά από τα φύλλα τους από ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρούς ανέμους, δεν είναι απαραίτητα νεκρά

       Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ανέμου, τόσο περισσότερα φύλλα χάνουν τα δέντρα κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινόμενων με ισχυρούς ανέμους και η απώλεια φύλλων μπορεί να βοηθήσει τα δέντρα να επιβιώσουν. Τα δέντρα μπορούν να χάσουν όλα ή μερικά από τα φύλλα τους στους περισσότερους ισχυρούς ανέμους. Ωστόσο, η απώλεια φύλλων δεν σημαίνει ότι το δέντρο είναι νεκρό, μάλλον σημαίνει ότι το δέντρο είναι προσωρινά ανίκανο να φωτοσυνθέσει (να παράγει υδατάνθρακες) και να αποθηκεύει ενέργεια, Με την πάροδο του χρόνου, το δέντρο θα παράγει νέα φύλλα που αποτελούν ένδειξη ανάκαμψης, καθώς αποκαθιστούν την ικανότητα του δέντρου να φωτοσυνθέσει και να φέρει το δέντρο σε υγεία.    

       Μερικά είδη αποφυλλώνουν (χάνουν φύλλα) εύκολα κατά τη διάρκεια ανέμων. Η απώλεια φύλλων μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική, βοηθώντας το δέντρο να αντισταθεί καλύτερα στους ανέμους. 

Σύσταση

      Περιμένετε, προσέξτε τα φύλλα και παρακολουθήστε την υγεία του δέντρου. Τα περισσότερα δέντρα θα βγάλουν φύλλα ξανά σε λίγους μήνες ή την άνοιξη του επόμενου έτους. Εάν το δέντρο δεν αναπτύξει νέα φύλλα μέχρι την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού μετά από τους ισχυρούς ανέμους, δεν είναι πιθανό να ανακάμψει. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα είδη, όπως τα πεύκα, ενδέχεται να μην ανακάμψουν εάν αποφυλλωθούν.

Μάθημα 5ο

Γηγενή είδη δέντρων επέζησαν καλύτερα στους ισχυρούς ανέμους 

Σύσταση

Εξετάστε τα γηγενή είδη δέντρων όταν επιλέγετε δέντρα για φύτευση. Τα γηγενή δέντρα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά την επιλογή δέντρων για το αστικό πράσινο. Πρόσθετα οφέλη από τη χρήση γηγενών ειδών περιλαμβάνουν τις αξίες τους για την άγρια ζωή και τη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων.

Μάθημα 6ο

Τα παλαιότερα ηλικιακά δέντρα είναι πιο πιθανό να πέσουν κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινόμενων με ισχυρούς ανέμους

     Καθώς τα δέντρα μεγαλώνουν και γερνούν, γίνονται πιο ευαίσθητα σε προσβολές από  έντομα και ασθένειες, τα κλαδιά και τα μέρη του δέντρου αρχίζουν να φθίνουν, γίνονται λιγότερο ευέλικτα και μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στους ανέμους. Η έρευνά μας δείχνει ότι υψηλότερα και μεγαλύτερα σε ηλικία δέντρα χάνουν περισσότερα κλαδιά κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινόμενων με ισχυρούς ανέμους. Μεγαλύτερα δέντρα (σε διάμετρο 40 έως 79 ίντσες) έχασαν το μεγαλύτερο ποσοστό των κλαδιών τους σε σύγκριση με τα μικρά δέντρα (με διάμετρο μικρότερη από 8 ίντσες) . Κάθε είδος δέντρου έχει ορισμένη διάρκεια ζωής. Ορισμένα είδη δέντρων ζουν περισσότερο από άλλα .

         Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ο κίνδυνος πτώσης από τον άνεμο αυξάνεται με την ηλικία. Όσο μεγαλώνει η ηλικία ενός δέντρου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ασθενειών και παθογόνων προσβολών, με αποτέλεσμα η θραύση κατά τη διάρκεια της πίεσης των ανέμων, και μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να προκαλέσει ζημιά όταν πέσει.

Σύσταση 

         Εξετάστε κατά τη διαχείριση των δέντρων τη διάρκεια ζωής του αστικού πρασίνου για αντοχή στον άνεμο.                                                                                                                          

        Τα υπερβολικά ώριμα δέντρα παρουσιάζουν κίνδυνο για τους ανθρώπους και τα περιουσιακά στοιχεία, αυτά πρέπει να αφαιρεθούν και να  αντικατασταθούν από νέα δέντρα. Αυτά τα δέντρα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά για δομικά ελαττώματα. 

Μάθημα 7ο

Τα δέντρα με προβλήματα υγείας από προσβολές και ασθένειες, έχουν προδιάθεση για να προκαλέσουν ζημιές

       Παλιά δέντρα μεγάλης ηλικίας με αποσυντεθειμένα ριζικά συστήματα, αποσύνθεση βλαστών ή μεγάλα νεκρά κλαδιά είναι ευάλωτα κατά τη διάρκεια ανέμων. Η αποσύνθεση, είναι μια κύρια αιτία πτώσης των δέντρων, αυτή προκαλείται από μύκητες που αποδυναμώνουν το ξύλο. Ρωγμές, κοιλότητες, διογκώσεις  στα άκρα, μεγάλα νεκρά κλαδιά, παλαιότερα τραύματα υποδηλώνουν εσωτερική αποσύνθεση. Μπορεί αυτά να είναι τα αδύνατα σημεία σε έναν κορμό και να αυξάνουν την πιθανότητα αστοχίας των δέντρων. Οι μύκητες στη βάση του κορμού του δέντρου μπορεί επίσης να υποδηλώνουν προβλήματα ρίζας. Μπορούν να είναι το σημάδι προσβολής της Armillaria ή άλλων μυκήτων οι οποίοι μπορούν να αποσυνθέτουν τις ρίζες, δημιουργώντας ασταθή δέντρα. Η σήψη της ρίζας μπορεί να διαγνωστεί με προσεκτικούς, τακτικούς ελέγχους από εξειδικευμένους Γεωτεχνικούς.

Σύσταση

       Αφαιρέστε τα επικίνδυνα δέντρα πριν από την περίοδο επικράτησης των άνεμων. Ζητήστε από έναν πιστοποιημένο Γεωτεχνικό να ελέγξει τα δέντρα  για σημάδια ασθένειας και φθοράς και  για να σας συμβουλεύσουν για την υγεία των δέντρων.

Μάθημα 8ο

Τα δέντρα με κακή δομή ή συμπεριλαμβάνουν συν-κυρίαρχα στελέχη είναι πιο ευάλωτα στον άνεμο

     Ένα δέντρο με δύο ή περισσότερους κορμούς ή κλάδους ίσου μεγέθους που προέρχονται από το ίδιο σημείο λέγεται συν-κυρίαρχους κλάδων. Τα συν-κυρίαρχα στελέχη μπορεί να αναπτύξουν εγκλείσματα φλοιού, τα οποία είναι αδύναμα σωματίδια μεταξύ κλαδιών και αυτά είναι πολύ ευαίσθητα σε θραύση. Για την ανάπτυξη ισχυρής δομής, τα δέντρα πρέπει να διαχειρίζονται με διαρθρωτικό κλάδεμα.

Σύσταση 

       Για ένα πιο ανθεκτικό βιώσιμο τοπίο στον αέρα, φυτέψτε δέντρα υψηλής ποιότητας με κεντρικούς κορμούς και καλή φόρμα. Ακολουθήστε με ένα προληπτικό πρόγραμμα διαρθρωτικού κλαδέματος νέων και ώριμων δέντρων.

Μάθημα 9ο

Τα καλά κλαδεμένα δέντρα επιβιώνουν καλύτερα από τα κακώς κλαδεμένα ή μη κλαδεμένα δέντρα κατά τη διάρκεια ανέμων.

     Οι κακές πρακτικές κλαδέματος, όπως η διατήρηση ή η αφαίρεση μεγάλων κλαδιών, καθιστούν τα δέντρα πιο ευαίσθητα στην επάρκεια έναντι του ανέμου. Οι παλιές, μεγάλες περικοπές μπορεί να αποτελέσουν σημείο εισόδου για μύκητες που έτσι ξεκινούν τη διαδικασία αποσύνθεσης. Στη μελέτη μας βρήκαμε ότι τα δέντρα που είχαν κλαδευτεί σωστά (δεν τα  έχουν τελειώσει με πιο ανοιχτές και καλά κατανεμημένες τομές) επέζησαν από δυνατούς  ανέμους καλύτερα από τα μη κλαδεμένα δέντρα . Αναλύσαμε ξανά αυτά τα δεδομένα και η επιβίωση για τα κλαδεμένα  ήταν 73% σε σύγκριση με το 47% για τα μη κλαδεμένα δέντρα, δείχνοντας ότι συνολικά, τα κλαδεμένα δέντρα είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν από τους δυνατούς  ανέμους .

Σύσταση 

        Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα προληπτικού κλαδέματος τόσο για τα νεαρά όσο και για τα ώριμα δέντρα. Ο κύριος στόχος του προληπτικού κλαδέματος είναι να μειωθεί το μήκος των κλαδιών που ανταγωνίζονται τον κύριο κορμό.     

        Επιλέξτε το σωστό δέντρο για φύτευση στη σωστή τοποθεσία για να αποφύγετε κακές πρακτικές κλαδέματος. Για να επιτρέψετε την υγιή ανάπτυξη της κόμης, εξετάσετε τον εναέριο χώρο που απαιτείται, για ένα δέντρο ώριμου μεγέθους. Κάτω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, η προτιμώμενη επιλογή είναι να φυτέψετε μικρότερα δέντρα που ταιριάζουν καλύτερα στο χώρο.

III. Μάθημα σχετικά με τις συνθήκες εδάφους και της ριζοβολίας του δέντρου

Μάθημα 1ο

Τα δέντρα με περισσότερο χώρο ρίζας επιβιώνουν καλύτερα

        Ο πιο σημαντικός παράγοντας για το σχεδιασμό ενός υγιούς αστικού τοπίου είναι επίσης πιθανώς αυτός που συχνά αγνοείται, αυτός που παρέχει αρκετό χώρο στο έδαφος για να αναπτυχθούν οι ρίζες των δέντρων. Διαπιστώσαμε ότι η επιβίωση των δέντρων κατά τη διάρκεια ανέμων ήταν υψηλότερη με περισσότερο χώρο ριζοβολίας.                                                                                                  

      Το έδαφος πρέπει να παρέχει άφθονο ανοιχτό χώρο για να επιτρέπει την ανάπτυξη του κορμού και την ανάπτυξη των κύριων η δομικών ριζών. Για να παρέχουν αγκύρωση  στο δέντρο, οι ρίζες πρέπει να απλώνονται πέρα από την άκρη της οριζόντιας προβολής της κόμης  και να μεγαλώνουν βαθιά στο έδαφος.                                                                                                              

      Τα πεζοδρόμια, τα κτίρια, οι χώροι στάθμευσης, οι δρόμοι και άλλες αστικές κατασκευές όπως και τα δίκτυα των υποδομών κοινής ωφέλειας,  περιορίζουν την ανάπτυξη των ριζών. Ένα ισχυρό υποστηρικτικό ριζικό σύστημα με επαρκή χώρο ριζοβολίας είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την ικανότητα των δέντρων να αντέχουν στους ανέμους σε αστικά τοπία.

Σύσταση

Δώστε στα δέντρα αρκετό χώρο ριζοβολίας με βάση το μέγεθός τους όταν αυτά είναι ώριμα:

• Τα μικρά δέντρα χρειάζονται τουλάχιστον 3 m2 περίπου.                                              

• Τα μεσαία δέντρα χρειάζονται 6 m2 περίπου.                                                                          

• Τα μεγάλα δέντρα χρειάζονται τουλάχιστον 10 m2 περίπου.

Μάθημα 2ο

Οι καλές ιδιότητες του εδάφους, όπως το επαρκές βάθος, το νερό βαθιά στο έδαφος και η μη συμπύκνωση, βοηθούν στην αντοχή στον αέρα 

       Δέντρα χωρίς βαθιές ρίζες μπορεί να γίνουν ασταθή και να πέσουν από τους δυνατούς ανέμους. Τα δέντρα σε ρηχά εδάφη είναι πιο πιθανό να πέσουν από τα δέντρα που ριζώνονται πιο βαθιά. Τα δέντρα που φυτεύονται σε συμπαγές έδαφος αναπτύσσονται πολύ άσχημα και είναι αδύναμα και παρουσιάζουν ευαισθησία στις ασθένειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το έδαφος δεν στραγγίσει καλά ή το υδάτινο στοιχείο είναι υψηλά.

Σύσταση 

       Βεβαιωθείτε ότι οι περιοχές φύτευσης έχουν βάθος 1 μέτρο στο έδαφος με βάθος νερού να επιτρέπει την υγιή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Κρατήστε τη συμπίεση του εδάφους στο ελάχιστο.

Μάθημα 3ο

Τα κατεστραμμένα ριζικά συστήματα κάνουν τα δέντρα ευάλωτα στον άνεμο

     Οι ρίζες αγκυρώνουν και στηρίζουν στατικά το δέντρο. Είναι σημαντικό οι ρίζες να επεκτείνονται πέρα από την οριζόντια προβολή της κόμης του δέντρου και να μην κόβονται, επειδή πολλές αυτές βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους δεν φαίνονται και είναι εύκολο να καταστραφούν από την εκτέλεση εργασιών. Οι ρίζες των δέντρων πρέπει να απλώνονται από τον άξονα και προς  όλες τις κατευθύνσεις για να το σταθεροποιήσουν έναντι της πίεση του ανέμου για ρίψη. Όταν κόβονται οι ρίζες κάτω από την επιφάνεια προβολής της κόμης, τα δέντρα έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να πέσουν.

Σύσταση

      Μην καταστρέφετε και μην κόβετε τις κύριες ρίζες στήριξης του δέντρου κατά την κατασκευή έργου. Ποτέ μην κόβετε τις ρίζες πιο κοντά από την απόσταση 5 φορές τη διάμετρο του κορμού. Λάβετε υπόψη ότι όταν κόβονται οι ρίζες των δέντρων, το σύστημα αγκύρωσης του δέντρου μπορεί να βλάπτεται και να υπονομεύεται.


Εικόνα 11.  (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

IV. Τελικές εκτιμήσεις

      Ένα υγιές και πιο ανθεκτικό στον αέρα αστικό πράσινο εξαρτάται από την καλή διαχείριση των υπαρχόντων δέντρων και, ταυτόχρονα, τη σωστή δημιουργία νέων φυτεύσεων δέντρων. Ακολουθήστε αυτές τις προτάσεις κατά τη διαχείριση παλαιότερων δέντρων ή τη φύτευση νέων δέντρων.

Διαχείριση παλαιότερων δέντρων

• Κατά τη διαχείριση του αστικού πρασίνου εξετάστε τη διάρκεια ζωής των δέντρων για αντοχή στον αέρα. Τα υπερβολικά ώριμα πρέπει να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν από νέα δέντρα.

• Αφαιρέστε τα επικίνδυνα δέντρα  πριν από την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων με ισχυρούς άνεμους. Ζητήστε από έναν πιστοποιημένο Γεωτεχνικό να ελέγξει τα δέντρα σας για σημάδια ασθένειας και φθοράς. 

• Εξετάστε το ενδεχόμενο να αφαιρέσετε είδη δέντρων που έχουν επιβίωση από τους ισχυρούς άνεμους, και στη συνεχεία έχουν δείξει κακή συμπεριφορά ειδικά εάν είναι υπερβολικά ώριμα και θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσία.

• Προσέξτε να μην καταστρέψετε ή να κόψετε τις κύριες ρίζες στήριξης κατά την εκτέλεση εργασιών κατασκευής πεζοδρομίων. Λάβετε υπόψη ότι όταν κόβονται οι ρίζες του δέντρου, το σύστημα αγκύρωσης του δέντρου μπορεί να υποστεί ζημιά και να τεθεί αυτό σε κίνδυνο.

• Καθιέρωση ενός προληπτικού προγράμματος διαρθρωτικού κλαδέματος νέων και ώριμων δέντρων.

Φύτεμα

• Όταν ένα δέντρο αποτύχει, φυτέψτε ένα νέο δέντρο στη θέση του.

• Ορισμένα είδη δέντρων  έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο ανθεκτικά στην πίεση αέρα.

• Για να μειώσετε τον κίνδυνο, διατηρήστε την ποικιλομορφία στην κοινότητά σας φυτεύοντας ένα μείγμα ειδών, ηλικιών και στρώσεων δέντρων και θάμνων.

• Φυτέψτε δέντρα σε ομάδες σε αντίθεση με μεμονωμένα.

• Δώστε στα δέντρα αρκετό χώρο ριζοβολίας με βάση το ώριμο μέγεθός τους: 

• Τα μικρά δέντρα χρειάζονται τουλάχιστον 3 m2 περίπου.                                               

 • Τα μεσαία δέντρα χρειάζονται 6 m2περίπου.                                                                       

 • Τα μεγάλα δέντρα χρειάζονται τουλάχιστον 10 m2περίπου.

• Για να επιτρέψετε την υγιή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, βεβαιωθείτε ότι οι χώροι φύτευσης έχουν 1 μέτρο βάθος εδάφους. Κρατήστε τη συμπίεση του εδάφους στο ελάχιστο.

• Για να επιτρέψετε την υγιή ανάπτυξη της κόμης (αντί του λανθασμένου κλαδέματος) κάτω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, φυτέψτε μικρά δέντρα. 

• Για ένα αειφόρο τοπίο, πιο ανθεκτικό στον αέρα, φυτέψτε δέντρα υψηλής ποιότητας με κεντρικό κορμό και καλή φόρμα. Ξεκινήστε ένα διαρθρωτικό πρόγραμμα κλαδέματος για νεαρά δέντρα.

Περισσότερα στη δημοσίευση της παραπάνω έρευνας

 Ακουλουθουν τα επομενα κεφάλαια!!

ΠΗΓΕΣ

Κλιματική αλλαγή: Δεν θα ρωτάμε πλέον “τί καιρό θα κάνει” αλλά “τί θα προκαλέσει” hellasjournal.com/

Αττική / Μεγάλες καταστροφές από την ισχυρή καταιγίδα-Τρεις τραυματίες

Wind and Trees: Lessons Learned from Hurricanes Mary L. Duryea and Eliana Kampf

www.fnr.purdue.eduTrees και Storms Author Lindsey Purcell, Urban Forestry Specialist, Purdue University Department of Forestry & Natural Resources AGRICULTURE EXTENSION FNR-FAQ-12-

Assessing Damage and Restoring Trees After a Hurricane Urban Forest Hurricane University of Florida/Institute of Food and Agricultural Sciences (UF/IFAS) Recovery Program

 

 ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου