Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Οι περιπέτειες ενός ανέργου με τον ΟΑΕΔ

Tου Αποστόλη Κόντα
Ο  ΟΑΕΔ με τα κατά τόπους καταστήματά του τα λεγόμενα ΚΠΑ(κατ’ευφημισμόν Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης) ενώ θα έπρεπε να είναι το στήριγμα του κάθε ανέργου,αποτελεί  εν τέλει έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό που έχει χάσει κάθε επαφή με την καταστατική του αποστολή και το κύριο έργο που επιτελεί είναι να ταλαιπωρεί και  να σπάει νεύρα.
Θα επιχειρήσω να το αποδείξω με τα παρακάτω μικρά επεισόδια που μπορούν να τρελλάνουν κάθε άνθρωπο που εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το Αυτονόητο.
Επεισόδιο 1ο:Στις 25 Νοεμβρίου 2019 κατέθεσα στο ΚΠΑ Σερρών τα δικαιολογητικά μου για εγγραφή στο μητρώο ανέργων ,με δικαίωμα επιδόματος ανεργίας για ένα χρόνο,μετά την απόλυσή μου από Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας (συγκεκριμένα την «ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 2018 στο Δασαρχείο Δράμας).Στην ερώτησή μου πότε θα πληρωθώ τον πρώτο μήνα μου απάντησαν ότι η διαδικασία επεξεργασίας κρατάει 40-50 ημέρες.Στην επισήμανσή μου ότι με 40-50 ημέρες θα περάσουν τα Χριστούγεννα,θα περάσει η Πρωτοχρονιά και θα βάλουμε πλώρη για τις Απόκριες επικαλέστηκαν μεγάλο φόρτο εργασίας και εγώ,εν πάσει περιπτώσει προσπέρασα το θέμα με αφέλεια,μη μπορώντας να πιστέψω ότι υπάρχει τόσο μεγάλη αναισθησία ώστε να αφήσουν απλήρωτους τους ανέργους εν μέσω γιορτών!
Κι’όμως! Περί τα μέσα Δεκεμβρίου έμαθα από πρώην συναδέλφους από την Δράμα,οι οποίοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους λίγες ημέρες νωρίτερα από εμένα, ότι πληρώθηκαν ήδη τον πρώτο μήνα.
Τηλεφώνησα στο ΚΠΑ Σερρών, όπου άκουσα πάλι τις δικαιολογίες περί φόρτου εργασίας και ότι η Δράμα έχει πολύ μικρότερο αριθμό ανέργων.Στην παρατήρησή μου ότι δεν είναι δυνατόν ο άνεργος των Σερρών να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον άνεργο της Δράμας και ότι τα περί φόρτου εργασίας είναι εσωτερικό τους πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί εσωτερικά ένιωσα ότι απευθύνομαι σε εξωγήινους με διαφορετική αντίληψη περί του Αυτονόητου.Αναγκάστηκα  να απευθυνθώ στην διευθύντρια  η οποία μετά από τρικούβερτους τηλεφωνικούς καβγάδες,παραδέχτηκε  αυτό το Αυτονόητο της ίσης μεταχείρισης καθώς και το επείγον των γιορτών και εν τέλει κατάφερα να πληρωθώ πριν την Πρωτοχρονιά!
Τρέλα;..Τρέλα!
Το Αυτονόητο;  Η ελάχιστη ευαισθησία,το ελάχιστο ενδιαφέρον για τον άνεργο, καθώς επίσης να μην χρειάζεται  να εξηγείς σε Δημόσιο υπάλληλο ότι δεν επιτρέπεται διαφορετική αντιμετώπιση ανέργου από νομό σε νομό!
Επεισόδιο 2ο:Δυο μήνες πριν λήξει η σύμβασή μας πήραμε ένα Ειδικό Εποχικό Βοήθημα ύψους  711 ευρώ που δίνεται κάθε χρόνο σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων μια από τις οποίες είναι και οι Δασεργάτες που ήμασταν κι’εμείς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όταν το πήραμε  κυκλοφόρησε η φήμη  ότι αν δεν παραταθεί η σύμβασή μας και απολυθούμε θα μας ζητήσουν να το επιστρέψουμε. Με την ίδια αφέλεια προσπέρασα κι’αυτήν την φήμη θεωρώντας την ως τον απόλυτο παραλογισμό! Να δίνεις ένα επίδομα σε έναν εργαζόμενο, το  οποίο σημαίνει ότι δέχεσαι ότι τα βγάζει πέρα δύσκολα, και δύο μήνες μετά αν αυτός καταστεί άνεργος να του το ζητάς πίσω!
Έπεσα και πάλι έξω! Ο παραλογισμός είναι η κανονικότητα του Ελληνικού Κράτους!
Αντί των 399,25 ευρώ λοιπόν ,παίρνουμε 199,63 (κάθε μήνα) μέχρι να εξωφλήσουμε τα 711 ευρώ!
Περιττό να πω ότι κάθε προσπάθεια να ζητήσεις εξηγήσεις προσκρούει στον φοβερό «τοίχο»:  «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα,έχετε δίκιο..αυτές είναι οι αποφάσεις..κάνετε ένσταση!» Σχεδόν σε κάθε βήμα στο Ελληνικό Δημόσιο, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, σου δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχει κάποια Απρόσιτη και Απρόσωπη Αρχή που αποφασίζει και ελέγχει τα πάντα, αλλά δεν είναι δυνατή καμία διόρθωση!
Τα πράγματα βέβαια είναι πιο απλά, αλλά δεν το ομολογούν. Δεν τους νοιάζει!  Αντί το κάθε πρόβλημα να αντιμετωπίζεται ως κάτι που πρέπει να επιλυθεί, χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να μη κάνουν, αν είναι δυνατόν, απολύτως τίποτα!
Τρέλα;  Ναι..Τρέλα!
Το  Αυτονόητο; Να κάνουν απλώς την δουλειά τους! Κάποιος διευθυντής, κάποια διευθύντρια, κάποιος νορμάλ άνθρωπος τέλος πάντων, να υπενθυμίσει σ’ αυτήν την Απρόσιτη και Απρόσωπη Αρχή ότι είναι παράλογο να δίνεις ένα ξεροκόμματο σε έναν εργαζόμενο και δυο μήνες μετά που αυτός γίνεται άνεργος  να του το ζητάς πίσω!
Επεισόδιο 3ο: Είναι γνωστό ότι κάθε εργαζόμενος του Δημόσιου τομέα όταν η ημερομηνία πληρωμής του είναι αργία, «βλέπει» τα χρήματα στον λογαριασμό του το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης!
Ε  λοιπόν, αυτό το τόσο απλό και λογικό πράγμα δεν μπορεί να ισχύσει για τον άνεργο που τα έχει πολύ περισσότερο ανάγκη. Ο  ΟΑΕΔ πληρώνει κάθε Παρασκευή. Και δεν μπορεί να υπολογίσει να πληρωθούν την προηγούμενη Παρασκευή, αυτοί που η επόμενη Παρασκευή θα έχει περάσει κατά αρκετές ημέρες την ημερομηνία πληρωμής τους!
Ξανά λοιπόν τρικούβερτοι καβγάδες (τηλεφωνικοί) με την διευθύντρια και η επίκληση του τρομερού επιχειρήματος ότι το «σύστημα» είναι αυτοματοποιημένο και δεν γίνεται διαφορετικα! Καλά…έγινε κοτζάμ διευθύντρια και δεν έχει μάθει ότι τα «συστήματα» τα προγραμματίζουν και τα ρυθμίζουν άνθρωποι;
Μας περνούν για ηλίθιους ή είναι ηλίθιοι;
Όχι ! Δεν είναι ηλίθιοι! Δεν τους νοιάζει! Είναι Αναίσθητοι!
ΥΓ:  1. Αναρωτιέμαι..το μεσημέρι που επιστρέφουν στο σπιτάκι τους, τρώνε το φαγητάκι  τους με ήσυχη την συνείδησή τους;
       2.Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει μια μειοψηφία συνειδητών υπαλλήλων που μπορεί αυτό το μεσημεριανό τους να μην το τρώνε τόσο ήσυχοι! Κάτι πρέπει να κάνουν όμως! Δεν αντέχεται άλλο αυτό το χάλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου