Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ




 

Τα κρασιά που παράγονται στα νησιά του Αιγαίου πελάγους είναι συχνά σπάνια και πάντα συναρπαστικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα της εκδήλωσης «Τα Κρασιά του Αιγαίου» που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα. Σχεδόν 2.000 επισκέπτες κατέκλυσαν στις 21/10/18 τις αίθουσες της Αίγλης Ζαππείου για να μυηθούν στα μυστικά κρασιών που παράγονται σε πολλά από τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου ―και που πολλές φορές συναντάμε μόνο στον τόπο παραγωγής τους, λόγω μικρών όγκων παραγωγής.




Τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά παρουσιάζουν εξαιρετικό γευσιγνωστικό ενδιαφέρον γιατί εκφράζουν τα νησιωτικά αμπελοτόπια της Ελλάδας με γεύσεις πρωτότυπες και μοναδικές, συχνά παγκοσμίου κλάσης. Καθιερωμένες και σπάνιες, κυρίως γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, ―ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας― εντυπωσίασαν τους γευσιγνώστες με τη διαφορετικότητά τους. Οι επισκέπτες δοκίμασαν κρασιά πολλών ειδών: φρέσκα λευκά (τραγανά και με δροσιστική οξύτητα), αναπάντεχα ροζέ (εξαιρετικά ανερχόμενη κατηγορία) και στιβαρά ερυθρά (κρασιά με νησιωτική ιδιαιτερότητα). Δεν έλειψαν κάποια αφρώδη, ενώ τα γλυκά κρασιά έκλεψαν την προσοχή, αφού τα νησιά του Αιγαίου διακρίνονται για αυτά διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία μικρών οινοποιείων που σπάνια παρουσιάζουν την παραγωγή τους στην Αθήνα.



Συμμετείχαν τα εξής 30 μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα οινοποιεία από 12 νησιά (Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Ρόδο, Τήνο και Χίο): Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Βαπτιστή, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Asteras Winery, Artemis Karamolegos Winery, Avantis Santorini, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Kάναβα Χρυσού-Τσέλεπου, Κτήμα Μωραΐτη, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Wines, Limnos Organic Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery Kostantakis, Monte Cherchi, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Βενετσάνου, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοποιείο Μάναλη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Τσαντίρη, Οινοφόρος Λέσβου, Santo Wines, Vassaltis Vineyards.



Το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών τράβηξε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «κρασί και ψάρι», που κατέληξε στο συμπέρασμα πως το αρμονικό «πάντρεμα»  συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, ανάλογα με το γευστικό προφίλ καθενός, θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο προώθησης για τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά. Ένα εργαστήριο για τα γλυκά κρασιά και τους τρόπους παραγωγής τους, που συνοδεύτηκε από ειδική γευστική δοκιμή με 24 γλυκά αιγαιοπελαγίτικα κρασιά, επίσης είχε καλή αποδοχή από τον κόσμο.



Η εκδήλωση «Τα Κρασιά του Αιγαίου στην Αθήνα» οργανώνεται για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με την συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου