Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

13 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών


 Ο άνθρωπος δεν είναι κυρίαρχος της φύσης!

Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου.

Με αφορμή την ημέρα αυτή γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη μείωση και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι, ξηρασία κ.ά).

Σύμφωνα με στοιχεία του UNISDR - The United Nations for Disaster Risk Reduction, στο διάστημα 1998 – 2017, το 71% των φυσικών καταστροφών παγκοσμίως οφείλονται στις πλημμύρες και στις καταιγίδες.  Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 1,4 εκατ. νεκροί και 4,4 εκατ. τραυματισμένοι ή αναγκασμένοι να μεταναστεύσουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Ο άνθρωπος δεν είναι κυρίαρχος της φύσης, πρέπει να τη σεβαστεί και να συνυπάρξει μαζί της. Ιδιαίτερα με την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα δημιουργήσουν ακραίες καταστάσεις με θανάτους, καταστροφές των υποδομών και της  αγροτικής παραγωγής, αύξηση των ασθενειών κ.λπ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διεξάγει την εκστρατεία Sendai Seven, η οποία κάθε χρόνο επικεντρώνεται σε ένα στόχο από το 2016 έως το 2022. Για το 2018 ο στόχος Γ’  του πλαισίου Sentai αναφέρεται στη μείωση των οικονομικών απωλειών.

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στις ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ασία, Σαρδηνία, αλλά και στην Ελλάδα με τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τις πυρκαγιές στα Γεράνεια και στο Μάτι,  με εκατοντάδες νεκρούς και καταστροφές  θα πρέπει να μας αφυπνίσουν, να σεβαστούμε τη φύση και να εκπαιδευτούμε για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων.

Οι ΦτΦ έχουν καταθέσει τις απόψεις τους μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα (Νοέμβριος 2017) και τις πυρκαγιές στα Γεράνεια και στο Μάτι (Ιούλιος 2018) για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών.

Προτάσεις υπάρχουν και μάλιστα πολλές και από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξής αναλύσεις και προτάσεις:

·         Πλημμύρες στη Δυτική Αττική (Μάνδρα, Νέα Πέραμος) 15 Νοεμβρίου 2017 | «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» - ΕΚΠΑ https://bit.ly/2pLGXg9

·         «Πρωτοβουλία για τα Δάση»: Ανοιχτή επιστολή προς τη πολιτική ηγεσία για την προστασία των δασών http://naturefriends-gr.blogspot.com/2018/09/home.html

·         Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών/ ΣΕΠΟΧ με αφορμή τις καταστροφές της 23ης Ιουλίου από τις πυρκαγιές  https://bit.ly/2QIhcZt

·         Ο εγκιβωτισμός του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα | Προτάσεις 14 φορέων "να συνεργαστούμε με τη φύση"  https://bit.ly/2CFeEbM

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ παρακολουθεί και δεν υποτιμά τις οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όμως οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη, στο συντονισμό των υπηρεσιών και των φορέων, στην εκπαίδευση και στη συμμετοχή των πολιτών στην όλη διαδικασία.

Μια τέτοια προσπάθεια καταγράφεται στον Οικολογικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χαϊδαρίου (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ) ο οποίος υλοποιεί και συντονίζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με φορείς και Πανεπιστήμια από την Ιταλία, την Τουρκία και τη Γεωργία. Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο «Developing Skills in Dealing with Emergencies: Civil protection for people» - CPP. 



Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). http://www.nfi.at 

Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα  http://s2bnetwork.org.

Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο  integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. http://esango.un.org/civilsociety/login.do

Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά. 

Οι ΦτΦ έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου