Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ανακύκλωση στο βαθύ διάστημα...




Ένα αστρόπλοιο το οποίο θα είναι ικανό να συντηρήσει γενιές επιβατών- αποίκων καθώς ταξιδεύουν στο διάστημα ,  σχεδιάζουν φοιτητές του ΤU Delft στην Ολλανδία- και απευθύνθηκαν στον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) για τα συστήματα υποστήριξης ζωής ενός τέτοιου σκάφους. 

 Στην ομάδα περιλαμβάνονται μέλη με μεγάλο εύρος ειδικοτήτων για έρευνες για ένα διαστημόπλοιο, που θα έχει ως βάση έναν αστεροειδή ,το εσωτερικό του οποίου θα είναι σκαμμένο. Στόχος είναι  η έρευνα πάνω στις απαιτούμενες τεχνολογίες και η μελέτη των βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων,  που θα συμπεριελάμβανε ένα τέτοιο γιγαντιαίο εγχείρημα. 

 «Χρειαζόμαστε αυτάρκη και εξελίξιμη διαστημική τεχνολογία ικανή να αντέξει τις δεκαετίες που απαιτούνται για το ταξίδι από το ηλιακό μας σύστημα σε ένα άλλο» λέει ο Άντζελο Φερμόιλεν. «Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουμε το είδος συστήματος υποστήριξης ζωής, στο οποίο πρωτοπόρησε το πρόγραμμα MELiSSA (Micro- Ecological Life Support System Alternative) του ΕΟΔ» προσθέτει. 

 Το πρόγραμμα MELiSSA, στο οποίο συμμετέχουν 11 χώρες, έχει ως στόχο την κατασκευή ενός συστήματος για την αποδοτική μετατροπή των οργανικών αποβλήτων και του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο, νερό και τροφή. 


 Σε πιλοτική εγκατάσταση στην Ισπανία βρίσκεται ένας αεροστεγής βράχος πολλαπλών θαλάμων με έναν «βιοαντιδραστήρα» που λειτουργεί με φως και άλγη και  παράγει οξυγόνο. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται για να κρατά ζωντανά «πληρώματα» πειραματόζωων (ποντικών) για διαστήματα μηνών.

 «Το concept του MELiSSA δίνει στο αστρόπλοιο τη βασική υποστήριξη ζωής του» λέει  ο Άντζελο, βιολόγος και καλλιτέχνης που το 2013 υπηρέτησε ως επικεφαλής πληρώματος στη βάση προσομοίωσης της NASA «HI-SEAS Mars» στη Χαβάη. Τον επόμενο μήνα η ομάδα DSTART θα παρουσιάσει την πρώτη εκδοχή της προσομοίωσης υπολογιστή του MELiSSA σε κλίμακα αστροπλοίου, στο εργαστήριο στη Ρώμη. Η προσομοίωση αυτή θα επιτρέψει στην ομάδα να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του συστήματος, καθώς θα ταξιδεύει στο βαθύ διάστημα για  μεγάλες χρονικές περιόδους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου