Τα κρασιά των νησιών του Αιγαίου Πελάγους θα παρουσιάσουν
στο αθηναϊκό κοινό οι παραγωγοί τους, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, στην Αίγλη
Ζαππείου (δίπλα στο Ζάππειο Μέγαρο). Η
εκδήλωση γευσιγνωσίας, όπου συμμετέχουν οινοποιεία των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου
Αιγαίου, διεξάγεται με ελεύθερη είσοδο, 14:00 έως 20:00 για τους οινόφιλους και
12:00 έως 14:00 αποκλειστικά για επαγγελματίες.
Παρουσιάζονται κρασιά από 12 νησιά (Ικαρία, Κω, Λέσβο,
Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Ρόδο, Τήνο και Χίο) και τα
εξής 29 οινοποιεία, μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα:
Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες
Βαπτιστή, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Asteras Winery,
Artemis Karamolegos Winery, Avantis Santorini, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ
Σάμου, Kάναβα Χρυσού-Τσέλεπου, Κτήμα Μωραΐτη, Κτήμα Χατζηγεωργίου,
Limnos Organic Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery Kostantakis, Monte
Cherchi, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική, Οινοποιείο Βακάκη,
Οινοποιείο Βενετσάνου, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοποιείο Μάναλη, Οινοποιείο
Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Τσαντίρη, Οινοφόρος Λέσβου, Santo
Wines, Vassaltis Vineyards.
Στην εκδήλωση θα υπάρχουν κρασιά από σπάνιες, γηγενείς
ποικιλίες αμπέλου, που αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού
αμπελώνα της χώρας. Επιπλέον, συμμετέχουν οινοποιεία που σπάνια παρουσιάζουν
την παραγωγή τους στην Αθήνα, με λευκούς οίνους, που όντως υπερτερούν σε όγκο
και σε αριθμό ετικετών των ερυθρών και των ερυθρωπών. Ωστόσο, τα νησιά του
Αιγαίου έχουν παράδοση και στην παραγωγή ερυθρών οίνων, από παραδοσιακές
ποικιλίες αμπέλου όπως η μανδηλαριά, το μαυροτράγανο και το φωκιανό. Η ευρύτερη
αυτή νησιωτική περιοχή φημίζεται επίσης για τα γλυκά κρασιά της, μερικά εκ των
οποίων είναι παγκόσμιας κλάσης, όπως τα Μοσχάτα Σάμου και Λήμνου και το
Vinsanto από τη Σαντορίνη.
Τέλος, δύο ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις θα
πλαισιώσουν την εκδήλωση για τα κρασιά του Αιγαίου: η πρώτη είναι ένα
εργαστήριο για τα γλυκά κρασιά, για τα οποία τα νησιά του Αιγαίου φημίζονται. Η
δεύτερη είναι μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «κρασί και ψάρι», όπου
θα εξεταστεί κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για «αρμονία στη γεύση» μεταξύ
συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, ανάλογα με το γευστικό προφίλ του καθενός και
πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο περαιτέρω προώθησης για τα
αιγαιοπελαγίτικα κρασιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου