Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Οι απόφοιτοι Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τον Εθνικό Κήπο




Ο Σύλλογος των Αποφοίτων του  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη δραστηριότητα του  Δήμου Αθηναίων στον Εθνικό κήπο, ο οποίος  πρόκειται να αρχίσει πολύ σύντομα σειρά σημαντικών σε έκταση επεμβάσεων, στα πλαίσια του έργου «Αναβάθμιση υποδομών του Εθνικού Κήπου» όπου παραδόξως, μεταξύ άλλων,  περιλαμβάνεται κατά προτεραιότητα η  ανακατασκευή των παραδοσιακών  δρομίσκων, αμπολών και λοιπών υποδομών αρδεύσεως κλπ. παραβλέποντας τις  εργασίες πρασίνου οι οποίες αν και είναι επείγουσες και απαραίτητες καλύπτουν μόνον πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής δαπάνης.



Δεν γνωρίζουμε εάν οι εν λόγω εργασίες έχουν ενταχθεί και προβλέπονται στην μελέτη που πρόκειται να συντάξει η ομάδα των Βαυαρών ειδικών κηποτεχνών και αρχιτεκτόνων τοπίου βάσει του υπογραφέντος, όπως πληροφορηθήκαμε προ εβδομάδων από τα ΜΜΕ, μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, αγνοώντας το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό στον τομέα της Κηποτεχνίας-Αρχιτεκτονικής τοπίου,
που θα μπορούσε άριστα να επιλύσει όλα τα σχετικά προβλήματα με μεγάλη επιτυχία. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι απορρίπτεται η συνεργασία μετά των Βαυαρών ειδικών, με τη συμβολή των οποίων  θα επιτευχθεί ένα καλλίτερο αποτέλεσμα.



Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική   προμελέτη που έγινε από την ομάδα των Βαυαρών προέβλεπε μια συνολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων του Εθνικού Κήπου με κύρια και απόλυτη  προτεραιότητα τη σωστή διαχείριση του οικοσυστήματος που τον χαρακτηρίζει αλλά και με γνώμονα ότι είναι κηρυγμένος Ιστορικός Τόπος . Τα ιστορικά και κατασκευαστικά του στοιχεία αλλά και η γενικότερη σημασία του  για την Πρωτεύουσα έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος  και κατά συνέπεια  η αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν συσσωρευθεί, απαιτεί  απόλυτο σεβασμό προς την ιστορία του και κάθε επέμβαση σε αυτόν πρέπει να προσανατολίζεται, κατά κύριο λόγο, στη σωστή διαχείριση του οικοσυστήματος που διαχρονικά έχει διαμορφωθεί.



Θεωρούμε επίσης χρήσιμο να επισημάνουμε ότι, όπως έχουν αποδείξει σχετικές μελέτες, ο Εθνικός Κήπος προσφέρει στους κατοίκους της Πρωτεύουσας  ευνοϊκές βιοκλιματικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη περίοδο του θέρους, λόγω της πλούσιας βλάστησής του και της εξαιρετικά περιορισμένης παρουσίας δομικών υλικών τα οποία, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αυξηθούν. Η ορθή λοιπόν προσέγγιση και επίλυση των προβλημάτων του Εθνικού Κήπου, βάσει προαπαιτούμενων και απαραίτητων  μελετών, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, δεδομένου  ότι η προβλεπόμενη εργολαβία αντιμετωπίζει αποσπασματικά και όχι με την αναγκαία σειρά προτεραιότητας και σημασίας τα σημερινά προβλήματα.  



Ως Σύλλογος των Αποφοίτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουμε να παρακολουθούμε το θέμα και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε υποστήριξη χρειασθεί.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

Ο Πρόεδρος


Ιωάννης Χρονόπουλος
Ομότιμος Καθηγητής Γ.Π.Α.

Η Γραμματέας




Στ.Μαζανίτου
Απόφοιτη Γ.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου