Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ




ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ) ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Συνάντηση στις 11.45 στην πλατεία Μοναστηρακίου έξω από την στάση του Μετρό.

 Από εκεί θα ξεκινήσουμε την ξενάγηση μας η οποία θα περιλάβει την περιοχή Ψυρρή, όπου  κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας  διέμεινε ο λόρδος Βύρων . Εκείνη  υπήρχε το αρχοντικό του Κυριάκου Πιττάκη, του μετέπειτα διάσημου για τις ανασκαφές στην Ακρόπολη αρχαιολόγου. Μετά την απελευθέρωση, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν διάφορες αρχοντικές οικογένειες . Ένας από τους διασημότερους κατοίκους του Ψυρρή ήταν και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
Απο το 1870 του Ψυρρή είχε μετατραπεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας. Αιτία ήταν οι περίφημοι «κουτσαβάκηδες», δηλαδή οι διάφοροι μάγκες που ζούσαν μέσα στην παρανομία. Τελικά η δράση των κουτσαβάκηδων έληξε απότομα τον Δεκέμβριο το 1893, όταν ο τότε αστυνομικός διευθυντής Αθηνών-Πειραιώς Δημήτριος Μπαϊρακτάρης μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να συλλάβει τους κακοποιούς της περιοχής. Σήμερα  η συνοικία του Ψυρρή είναι μία γραφική και ιστορική γειτονιά γεμάτη μαγαζιά, εστατόρια/μεζεδοπωλεία και μπαρ.

Θα συνεχίσουμε την ξενάγηση μας στην  την οδό  Κουμουνδούρου, θα διασχίσουμε την λεωφόρο Πειραιώς , και θα καταλήξουμε στο Μεταξουργείο.     Η ονομασία της συνοικίας και της ομώνυμης πλατείας οφείλεται σε εργοστάσιο επεξεργασίας μεταξιού που λειτουργούσε στην περιοχή στα χρόνια του Όθωνα, με την επωνυμία «Σηρική Εταιρεία της Ελλάδος Αθανάσιος Δουρούτης & Σία.

H σταδιακή επέκταση του αρχικού εργοστασίου επεξεργασίας μεταξιού σε ολόκληρο συγκρότημα, απέτρεψε για αρκετό χρονικό διάστημα (έως το 1875 περίπου) τη δημιουργία οικιστικών ζωνών στην περιοχή. Σε αυτό συνέβαλε και η ίδρυση του Ορφανοτροφείου Χατζηκώστα το 1856, το οποίο πλαισιώναν εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτησης των φιλοξενούμενων παιδιών και, αργότερα, η εγκατάσταση του γειτονικού εργοστασίου παραγωγής φωταερίου (1859-61). Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία καταστημάτων σιδηροκατασκευών και αμαξοποιείων, που μεταπήδησαν στο Μεταξουργείο από την όμορη περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας (Κουμουνδούρου). Γενικά η περιοχή θεωρείται υποβαθμισμένη συνοικία, με πολλά παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια και οίκους ανοχής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει ξεκινήσει ανάπλαση κάποιων ζωνών της περιοχής.

  Τέλος θα επισκεφθούμε την  Δημοτική Πινακοθήκη .

Το κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Μεταξουργείο (Λεωνίδου-Μυλλέρου) είναι από τα παλαιότερα νεοκλασικά της Αθήνας, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen. Λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού έως το 1875 και  η παρουσία του εκεί προσέδωσε και το όνομα στην ευρύτερη περιοχή. To 2007 ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασής του από τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου το παλαιό εργοστάσιο να στεγάσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και από το 2010 λειτουργεί ως η νέα Δημοτική Πινακοθήκη .Στη μία αίθουσα παρουσιάζεται η μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης, ενώ στην άλλη φιλοξενούνται οι περιοδικές εκθέσεις.

 Στην συνέχεια μπορούμε να πιούμε τον καφέ  μας στην Πλατεία  Αυδή .

 Η ξενάγηση θα κρατήσει περίπου 2ώρες και θα γίνει από την ξεναγό μας Κ Βελαχουτάκου Χάρις. Η τιμή συμμετοχής στην ξενάγηση είναι 2 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητα στα τηλ  210 5224924-6957818001 6907744771 Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας
www.peripolo.gr   email info@peripolo.gr   f/bπεριπολο αττικης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου