Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Δυτική Αθήνα: Ανυπόφορη δυσοσμία λόγω ΧΥΤΑ!

  

 
 
Το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων, λόγω της ανυπόφορης δυσοσμίας από το γειτονικό ΧΥΤΑ Φυλής, ήταν αυτό που πέρασε για την Πετρούπολη και τις γύρω περιοχές! Πολλά βράδια οι κάτοικοι κλεινόμασταν στα σπίτια μας, αμπαρώνοντας παράθυρα και πόρτες, προτιμώντας τη ζέστη από την αφόρητη βρώμα!

Βασική αιτία της απίστευτης δυσοσμίας είναι η υπερφόρτωση του ΧΥΤΑ Φυλής, που παρά το γεγονός ότι έχει εδώ και καιρό κορεστεί, συνεχίζει να φορτώνεται σκουπίδια, λόγω της απροθυμίας του κράτους και της περιφέρειας να προχωρήσουν σε εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων. Η απροθυμία αύτη έχει σχέση με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων που κερδοσκοπούν από τη διαχείριση των απορριμμάτων, παίζοντας με την υγεία των κατοίκων.

Τι κρύβεται μέσα στις ανυπόφορες οσμές;

Πόσο αθώα είναι όμως η δυσοσμία;  Είναι απλά μια δυσάρεστη αίσθηση; Οι μελέτες για τους αέριους ρύπους, που αποτελούν τη δυσοσμία, είναι αποκαλυπτικές[1].
Χαρακτηριστικά, ας αναφέρουμε ότι το υδρόθειο μετρήθηκε στα 20 mg/m3(!) με όριο έκθεσης τα 15 mg/m για 8 ώρες, ενώ το βενζόλιο ξεπέρασε τα 58 mg/m3 τη στιγμή που η εθνική νομοθεσία θέτει ως επιτρεπόμενο όριο μόλις τα 5 mg/m3! Πολύ μεγάλες υπερβάσεις διαπιστώθηκαν και στους ρύπους στο έδαφος, αλλά και στα υπόγεια νερά – που επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα ενός μεγάλου μέρους του Λεκανοπεδίου. Η έρευνα απέδειξε ότι στη Φυλή βρίσκονται θαμμένα ακόμα και ραδιενεργά υλικά(!) που ανάγκασαν την εν λόγω εταιρεία να ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας!
Την συγκεκριμένη έρευνα διεξήγαγε η τεχνική εταιρεία «Asprofos engineering» μετά από εντολή του Δημάρχου Φυλής, ο οποίος όμως δεν προχώρησε ποτέ σε δημοσιοποίηση τους.
Στα συμπεράσματα της μελέτης οι υπερβάσεις των ορίων των ρύπων χαρακτηρίζονται «εγκληματικές», ενώ η κατάσταση συνολικά «απελπιστική» περιβαλλοντικά. 

Επέκταση Φυλής = δραματική χειροτέρευση

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη. Το κύτταρο Α του ΧΥΤΑ, το οποίο είχε υποτίθεται κλείσει και παραδοθεί προς «αποκατάσταση» άνοιξε και πάλι και επαναχρησιμοποιείται. Επιπλέον αποφασίστηκε νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής [2] και δημιουργία 3ου Κυττάρου μετά από το ρήγμα που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο και που οδήγησε στη διακοπή της αποκομιδής των σκουπιδιών για πολλές μέρες, με την Πετρούπολη και άλλους δήμους να ζουν στο έλεος της αέριας ρύπανσης σε κάθε γειτονιά
Οι παραπάνω επιλογές της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, αναμένεται να εκτινάξουν την ποσότητα των συγκεντρωμένων απορριμμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ρύπους, ενώ η δυσοσμία των καλοκαιρινών μηνών στην Πετρούπολη και τις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Αθήνας, όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά θα επιδεινώνεται διαρκώς.
Στις επιπτώσεις της δυσοσμίας και των αέριων ρύπων, ας συνυπολογίσουμε και τις έκτακτες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα τις συχνές φωτιές που ξεσπάνε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στο ΧΥΤΑ, με συνέπεια την απελευθέρωση στον αέρα επιπλέον τοξικών και καρκινογόνων ουσιών όπως είναι οι διοξίνες.
Αποδεικνύεται λοιπόν πως δεν είναι καθόλου τυχαία ή έκρηξη των καρκίνων και των πρόωρων θανάτων στη Δ. Αττική.
Σύμφωνα με παλιότερες καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Φυλής την περίοδο 1999 – 2015 το ποσοστό των θανάτων από καρκίνους στη Δυτική Αττική αυξήθηκε κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής.[3] Όσο ο ΧΥΤΑ επεκτείνεται, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί παρά να χειροτερεύει.   
Μόνοι κερδισμένοι από το έγκλημα στην περιοχή είναι τοπικοί παράγοντες που καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος από τα αντισταθμιστικά οφέλη (χρήματα που δίνονται στους Δήμους γύρω από το ΧΥΤΑ για έργα που θα αντισταθμίσουν υποτίθεται τις βλαπτικές επιπτώσεις από αυτή την τεράστια συγκέντρωση απορριμμάτων και ρύπων) και βέβαια οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με το τόσο κερδοφόρο αυτό αντικείμενο.

Μόνος δρόμος ο αγώνας

Πριν περίπου ένα χρόνο η Περιφέρεια ανακοίνωσε την πρόθεση της να χρησιμοποιήσει παλιά ανενεργά λατομεία, κυρίως της Δυτικής Αττικής, ως χώρους απόθεσης σκουπιδιών, σαν «λύση» για τον κορεσμό της Φυλής. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε στην Πετρούπολη, από τις αρχές του 2018, η επιτροπή κατοίκων «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει», που αντιδρά στη φημολογούμενη επιλογή του λατομείου Μουσαμά ως χώρου δημιουργίας ΧΥΤΥ. Η χρήση του λατομείου Μουσαμά ως ΧΥΤΥ θα είναι στην πραγματικότητα μια επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, αφού το μόνο που τη χωρίζει από αυτή είναι η λεωφόρος του ΝΑΤΟ.
Η προεκλογική περίοδος φαίνεται ότι αναβάλλει για μικρό χρονικό διάστημα τις επιδιώξεις των κυβερνώντων. Ωστόσο ο αγώνας μας συνεχίζεται καθώς ξέρουμε ότι οι επιδιώξεις αυτές, ακόμη κι αν μπουν για λίγο στο συρτάρι, σε καμία περίπτωση δε ματαιώνονται.
Η πρόταση που είχε καταθέσει δημόσια η «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει», για μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πετρούπολη, καλά οργανωμένη και μετά από συστηματική ενημέρωση των δημοτών, με τη συμμετοχή του δήμου και όλων των τοπικών φορέων, είναι μόνο η αρχή. 
Απαιτείται αγώνας διαρκείας, με δημιουργία επιτροπών ανά γειτονιά, με τοπικές κινητοποιήσεις, προκήρυξη ακόμα και τοπικής απεργίας στην Πετρούπολη, με τη συμμετοχή εργαζομένων του δήμου, του εμπορικού συλλόγου, της μαθητικής κοινότητας. Επιπλέον χρειάζεται συντονισμός με αντίστοιχες κινήσεις σε γειτονικές περιοχές (Ίλιον, Περιστέρι, Καματερό, Άνω Λιόσια) και κεντρικές κινητοποιήσεις με όλους τους πολίτες και τους μαζικούς φορείς της Δυτικής Αθήνας. Και βέβαια πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή γιατί μόνο με έναν αγώνα διαρκείας από τη βάση της τοπικής κοινωνίας, μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και να χαρίσουμε μια βιώσιμη Πετρούπολη και μια βιώσιμη Δυτική Αττική στις επόμενες γενιές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου