Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Πέθανε αφού αντίκρισε τον γαϊδαράκο του νεκρό


Του Δημήτρη Βάλλα 


Όλοι τον ήξεραν σαν Μπάμπη και ήταν η μασκότ του χωριού. Στέκι του η παιδική χαρά, τα πιτσιρίκια ήταν ξετρελαμένα μαζί του και αυτός παρά την ηλικία του -είχε πια κλείσει φέτος τα τριάντα-  με «γαϊδουρίσια» υπομονή  άφηνε να τον καβαλικεύουν, να του τραβούν τα αυτιά και να   «αλωνίζουν» ώρες ατέλειωτες τα σοκάκια.
Ο Μπάμπης  ήταν ο μοναδικός γάιδαρος της ορεινής Σμίξης, όμως η μοίρα το θέλησε να έχει άδοξο τέλος .
Μια αρκούδα ήταν σε αναζήτηση τροφής και το βράδυ μπαίνει στο χωριό με στόχο τα κορόμηλα από ένα μεγάλο δένδρο κάτω από το οποίο περνούσε τη νύχτα του ο Μπάμπης, κοντά στην κάτω πλατεία του χωριού.
Η αρκούδα του επιτίθεται και τον τραυματίζει πολύ άσχημα στα καπούλια και στην κοιλιά. Το ζώο σέρνεται μέχρι την παιδική χαρά όπου το πρωί τα παιδιά στο συνηθισμένο ραντεβού μαζί του τον βρήκαν πεσμένο στο έδαφος και πλημμυρισμένο στα αίματα.
Θρήνος και οδυρμός στο χωριό και με δάκρυα στα μάτια έφθασε από τους πρώτους και ο 80χρονος κτηνοτρόφος ιδιοκτήτης του, – μπάρμπα Τέγος.
Το τετράποδο ήταν βαριά τραυματισμένο και τελικά για να μην υποφέρει του έγινε ευθανασία.
Όμως και ο μπαρμπα Τέγος  στεναχωρήθηκε τόσο πολύ που κλείστηκε στο σπίτι του και την άλλη μέρα πέθανε κι αυτός!

Διπλό πένθος στη Σμίξη και μεγάλες οι απώλειες από μια αρκούδα που πέρασε από το χωριό και για λίγα κορόμηλα έφερε τα πάνω-κάτω.
Όσο για το γάιδαρο, συνοδοιπόρο του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σχεδόν αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση καθώς ο πληθυσμός του έχει ελαττωθεί σημαντικά και από 500.000 που έφθανε το 1950, σήμερα δεν ξεπερνά τον αριθμό των δώδεκα χιλιάδων.
Σχετικά

Μιχάλη Μιχελή, «Το είσαι γάϊδαρος είναι ευχή ή βρισιά»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου