Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Παρίσι: 15.000 ατομικά σταχτοδοχεία κατά της ρύπανσης από αποτσίγαρα


OIKOLOGEIN : Θυμάμαι ακόμη με αγανάκτηση και στα πρόθυρα εγκεφαλικού, κάτι παλιές εικόνες από κεντρικούς δρόμους των ελληνικών πόλεων, όταν κάποιοι ΙΧηδες άνοιγαν την πόρτα του αυτοκινήτου τους και άδειαζαν το σταχτοδοχείο στο δρόμο…Τι αίσχος, και πόσο αισχρότερο ήταν ακόμη και από τις γόπες ,  που «θάβουν» ορισμένοι στις παραλίες….
Η ΕΙΔΗΣΗ, ΑΠΟ ΤΟ LEFT GR
Οι δημοτικές αρχές του Παρισιού αναλαμβάνουν δράση κατά της ρύπανσης από αποτσίγαρα στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, με τη διανομή ατομικών σταχτοδοχείων.


Μετά από μια εκτεταμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ξεκίνησε τον Μάιο, και την τοποθέτηση 30.000 νέων κάδων απορριμμάτων, κάθε ένας από τους οποίους είναι εξοπλισμένος με σταχτοδοχεία, η πόλη του Παρισιού έχει πλέον ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους καπνιστές να ενεργούν πιο υπεύθυνα.
Αυτό το καλοκαίρι, 15.000 τασάκια τσέπης θα διανεμηθούν δωρεάν τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του Παρισίου, ως μέρος ενός φιλόδοξου μέτρου για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην «Πόλη του Φωτός». Εξάλλου από την 1η Οκτωβρίου, το πρόστιμο για όσους πετάνε τα αποτσίγαρα τους στους δρόμους θα αυξηθεί στα 68 ευρώ.

Εκτιμάται ότι 350 τόνοι τσιγάρων απορρίπτονται στους δρόμους του Παρισιού κάθε χρόνο. Μόνο ένα αποτσίγαρο χρειάζεται μεταξύ 4 και 12 χρόνια για να αποσυντεθεί, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απελευθερώνει βαρέα μέταλλα και ρύπους όπως νικοτίνη, μόλυβδος και κάδμιο στο περιβάλλον. Αυτές οι τοξικές ουσίες είναι επιβλαβείς για την τοπική πανίδα και χλωρίδα, ενώ όταν καταλήγουν σε υπονόμους, μολύνουν επίσης το νερό.
Η πόλη συνεργάζεται με διάφορους δημόσιους φορείς που επηρεάζονται επίσης από αυτήν την καθημερινή ρύπανση. Αρκετά πανεπιστήμια και λέσχες του Παρισιού, η Εθνική Ένωση Ξενοδόχων, Εστιατόρων και Επαγγελματιών Εστίασης, καθώς και η Ένωση Καπνοπωλών του Παρισιού, αναμένεται να βοηθήσουν όλοι για τη διανομή των σταχτοδοχείων τσέπης.

«Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων, και απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Μετά από αυτή την περίοδο αύξησης της ευαισθητοποίησης, οι κυρώσεις θα γίνουν πολύ αυστηρότερες. Από την 1η Οκτωβρίου, το πρόστιμο για ρίψη τσιγάρων στο δρόμο, θα αυξηθεί από τα 35 στα 68 ευρώ», δήλωσε ο Μαό Πενινού, Αντιδήμαρχος Παρισιού, υπεύθυνος για την καθαριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου