Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

1,2,3, πολλές νέες μικρές λίμνες….

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του  ΑΜΠΕ  που αναδημοσιεύεται στον ιστότοπο  ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ (http://dasarxeio.com/author/dasarxeio/ )μια  νέα λίμνη, που όλο και μεγαλώνει, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στην Αρκαδία. Η λίμνη περιλαμβάνεται πλέον σε χάρτες  και οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν ονομάσει  Τραπεζούντα. Το νερό της θεωρείται  καλό για άρδευση και μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ανάπτυξη της περιοχής.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής Ορυχείων του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ Κώστας Γίδης, η λίμνη προκλήθηκε από εργασίες εξόρυξης λιγνίτη. Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι ψηλά και πρόκειται ουσιαστικά για δύο μεγάλα σκάμματα που ενοποιήθηκαν όταν μάζεψαν νερό λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων. Η λίμνη έχει πλέον έκταση περί τα τετρακόσια στρέμματα, με μέγιστο βάθος 30 μέτρα.
Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ, η επιχείρηση θα αντλήσει το νερό διοχετεύοντάς το στον Αλφειό ποταμό που γειτνιάζει και θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση του λιγνίτη που υπάρχει στο συγκεκριμένο ορυχείο. Στην συνέχεια θα κάνει εργασίες αντιστήριξης και θα μπαζώσει αυτά τα σκάμματα, γιατί υπάρχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Τραπεζούντα, που δεν πρέπει να καταστραφούν.
Οι περιβαλλοντικές μελέτες προβλέπουν την εκτροπή της κοίτης του Αλφειού ποταμού και στο τελικό στάδιο θα υπάρχει μια μικρή λίμνη που θα βρίσκεται όμως σε άλλο σημείο και προσδιορίζεται γεωγραφικά κάτω από το χωριό Κυπαρίσσια.
Και ενώ όλα αυτά διαδραματίζονται και το πεδίο της νέας λίμνης υπόκειται σε ριζική ανάπλαση/μετακόμιση, στην Εύβοια οι παλιές εξορύξεις της ευρύτερης περιοχής Μαντουδίου δημιούργησαν κοιλότητες και παγίδευσαν μεγάλες ποσότητες νερού, δημιουργώντας νέες μικρές λίμνες. Μια από αυτές , δίπλα σχεδόν στον ποταμό Κηρέα και στον «Μεγάλο πλάτανο» κοντά στο χωριό Προκόπι, εντυπωσιάζει για το μέγεθος και τα καθαρά νερά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου