Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

To πυρηνικό συμβάν στο Παλομάρες της Ισπανίας, το 1966


Η ιστορία φαίνεται ξεχασμένη, μισό αιώνα μετά, όμως τα πυρηνικά υλικά «δεν καταλαβαίνουν» από τόσο μικρούς χρόνους….Οι αμερικανικές αρχές πρόσφατα επανέλαβαν τις δραστηριότητες «κάθαρσης» της περιοχής Παλομάρες, όπου στις  17 Ιανουαρίου 1966, αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 συγκρούστηκε με το ιπτάμενο τάνκερ που θα το ανεφοδίαζε. Ο εναέριος εφοδιασμός με καύσιμα ήταν το «εργαλείο» με το οποίο η αμερικανική υπερδύναμη διατηρούσε σε 24ωρη ετοιμότητα  αερομεταφερόμενη πυρηνική ισχύ, έναντι της αντίπαλης σοβιετικής.

Μία από τις πυρηνικές βόμβες που μετέφερε  το Β52 κατέληξε στη θάλασσα, ενώ τρεις ακόμα έπεσαν στην ξηρά.

Η μια από   τις τρεις  ανασύρθηκε μάλλον άθικτη, ενώ των άλλων δυο  πυροδοτήθηκε το φορτίο που ενεργοποιεί την κύρια πυρηνική κεφαλή, με αποτέλεσμα να σκορπισθούν  σημαντικές ποσότητες ραδιενεργών υλικών. Το 1986, 20 χρόνια μετά το συμβάν και μετά τη πτώση της δικτατορίας του Φράνκο, λίγο πριν την παραγραφή κατά τον ισπανικό νόμο,  ομάδα Ισπανών  πολιτών προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση.

Τα επόμενα χρόνια  εκατοντάδες αμερικανοί και ισπανοί στρατιώτες συμμετείχαν σε μια εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση εντοπισμού και ανάκτησης των πυρηνικών κεφαλών. Όπως 
αναφέρει το δίκτυο ABC News, έγγραφο του αμερικανικού στρατού που χρονολογείται στο 1975 περιγράφει τη διαδικασία για την εξέταση των κατοίκων για τυχόν προβλήματα υγείας, την αποζημίωση των αγροτών που αναγκάστηκαν να καταστρέψουν τις σοδειές τους λόγω ραδιενέργειας, αλλά και την απομάκρυνση εκατοντάδων τόνων μολυσμένου εδάφους, το οποίο εστάλη σε μονάδα επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στη Νότιο Καρολίνα.

Η επιχείρηση όμως δεν ολοκληρώθηκε  και η Ισπανία συνέχισε να ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ για τη συνέχισή της.

Πρόσφατα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπέγραψε μαζί με τον ισπανό ομόλογό του στη Μαδρίτη μια «δήλωση προθέσεων» για την ολοκλήρωση της επιχείρησης.
ΥΓ
…Το βομβαρδιστικό Β52 που ανεφοδιάζοταν είχε 7μελές πλήρωμα, από το οποίο διασώθηκαν τέσσερεις. Αντίθετα στο τάνκερ εφοδιασμού (ΚC35) όλοι σκοτώθηκαν...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου