Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Καθημερινές παραβιάσεις στη λίμνη Κάρλα




H λίμνη που «καταργήθηκε», που απέδειξε ότι τα λιμναία εδάφη είναι μακροχρονίως ακατάλληλα για καλλιέργειες, που κρίθηκε αναβιώσιμη ακόμη και εποχής Λαλιώτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σε 10 τετρ. χιλιόμετρα (από τα 145 που κατείχε) και εν τέλει τείνει να αναβιώσει σε έκταση 38.5 τετρ.χιλιομέτρων, είναι πολύ πιο «επεισοδιακή» από οποιαδήποτε άλλη...Το νέο πρόβλημα που την στοιχειώνει είναι πλέον ρυπαντικού χαρακτήρα. Γι αυτήν γράφαμε   http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2012/02/blog-post_08.html


Το πρόβλημα της ύπαρξης κυανοτοξινών στην Κάρλα, που όπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σε αποκλειστικό δημοσίευμά του, περνούν με το πότισμα και στα μαρούλια, φυτά που χρησιμοποιήθηκαν σε έρευνα τριετίας, επιβεβαιώνει η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου. Η ίδια χαρακτηρίζει το πρόβλημα των κυανοτοξινών γνωστό και αναμενόμενο από τη στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά έργα και δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.
Οπως αποκαλύπτει, ο Φορέας Διαχείρισης έχει ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση αναζήτησης καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών για την αδρανοποίηση τέτοιου είδους ουσιών, αξιολογώντας τα επιστημονικά ευρήματα που προκύπτουν κάθε φορά, μέχρι τότε όμως ισχύει πλήρης απαγόρευση της χρήσης του νερού της Κάρλας. Παρ’ όλα αυτά η παραβίαση των απαγορεύσεων συνιστά καθημερινό φαινόμενο τόσο από αλλοδαπούς που μπαίνουν στην Κάρλα και ψαρεύουν όσο και από κτηνοτρόφους, ζώα τον οποίων έχουν «συλληφθεί» από το φωτογραφικό φακό κι όχι μόνο να πίνουν νερό από τη λίμνη. 
Σε δημοσίευμά του στο φύλλο της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, αποκάλυπτε έρευνα επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βάσει της οποίας οι κυανοτοξίνες που έχουν εντοπιστεί στο νερό της Κάρλας, περνούν με το πότισμα στο φυτό, χωρίς να αποκλείεται να περνούν με τη βρώση των φυτών αυτών και στον άνθρωπο προκαλώντας βλάβες στο ήπαρ.

Σύμφωνα με την κ. Κάγκαλου, το θέμα των τοξινών (κυανοτοξινών) στην Κάρλα είναι γνωστό και αναμενόμενο από τη στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά έργα με αποτέλεσμα η λίμνη να δέχεται πλήθος ρυπαντικών ουσιών, το νερό να μην ανανεώνεται, να μην εισέρχονται τα καθαρά νερά των γύρω ορεινών όγκων και από τη στιγμή που ο τροφοδότης Πηνειός, επίσης κουβαλά ρύπους.
Η ίδια θέτει επίσης ζήτημα κατάφορης παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων από τη στιγμή που η στάθμη δεν κρατιέται σε ένα σημείο και ο ταμιευτήρας έχει καταντήσει «νεροχύτης».
«Ολα αυτά έχουν χιλιοειπωθεί και ο ΦΔ έμπρακτα και καθημερινά προβαίνει σε ενέργειες αναστροφής των αιτιών ερχόμενος αντιμέτωπος με ολιγωρίες, δυσλειτουργίες, καθεστηκυίες αντιλήψεις. Αυτή άλλωστε ήταν και η υπόμνηση προς τους Ευρωβουλευτές στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής τους», υπογραμμίζει η κ. Κάγκαλου.
Αναζητά λύσεις
Η ίδια επισημαίνει ότι τα ευρήματα αξιολογούνται «ως σημερινή απειλή για το ίδιο το οικοσύστημα, για τη λειτουργία του και αυτό είναι το ιδιαιτέρως σοβαρό! Απέχουμε από την αβασάνιστη ρητορική που απευθύνεται στους πολίτες και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας».
Μάλιστα, η πρόεδρος του Φορέα, αποκαλύπτει ότι βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με φορείς της Πολιτείας αναζητώντας «καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές για την αδρανοποίηση τέτοιου είδους ουσιών, φυσικά μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων».
Δυνητικό το πρόβλημα
Ωστόσο, η κ. Κάγκαλου επισημαίνει ότι το πρόβλημα για τη δημόσια υγεία είναι δυνητικό.
«Το νερό της Κάρλας δεν χρησιμοποιείται ούτε προορίζεται για πόση, απαγορεύεται ρητά το ψάρεμα και άρα η κατανάλωση αλιευμάτων, δεν εφαρμόζεται η άρδευση από τον ταμιευτήρα και άρα η κατανάλωση αγροτικών προϊόντων, απαγορεύονται ναυταθλητικές δραστηριότητες, δεν επιτρέπεται ούτε καν η αναψυχή εντός του ταμιευτήρα.
Επομένως στον παρόντα χρόνο «η απειλή για την δημόσια υγεία» είναι παρελκυστική. Αξιολογούμε τα ευρήματα ως δυνητικό κίνδυνο. Αν ψαρεύαμε, αν ποτίζαμε, αν πλενόμαστε, αν κολυμπούσαμε, αν…
Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στα όρια που θέτει λαμβάνει υπ’ όψιν του παραμέτρους όπως: η ποσότητα προϊόντων που συνιστούν το καθημερινό διαιτολόγιο του ανθρώπου (πόσα κιλά μαρούλια / ψάρια / τομάτες κ.λ.π. την ημέρα), για πόσες μέρες, μήνες, χρόνια σε ποιόν αναφερόμαστε (σε έναν υγιή ενήλικα, σε ένα μωρό, σε έναν ανοσοκατασταλμένο ώριμο ενήλικα).
Επιπλέον το είδος του εδάφους (δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής αυτών των τοξινών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία συγκεκριμένων συστατικών), το σύστημα άρδευσης, το είδος και ο τρόπος της καλλιέργειας ( π.χ υδροπονική) επηρεάζουν παρά πολύ το τελικό καταναλούμενο προϊόν. Ολα αυτά οφείλουν -ακόμη και στον τυχόν, δυνητικό κίνδυνο- να λαμβάνονται υπ’ όψιν όταν τα επικοινωνούμε στους πολίτες», αναφέρει η κ. Κάγκαλου.
Καθημερινές παραβιάσεις
Την ίδια ώρα όμως που κάνει λόγο για δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, η ίδια αποκαλύπτει ότι η απαγορευμένη ζώνη της Κάρλας παραβιάζεται καθημερινά.
Καθημερινά σύμφωνα με την κ. Κάγκαλου, μπαίνουν άτομα στη λίμνη και ψαρεύουν, καθημερινά σχεδόν εντοπίζονται ζώα να πίνουν νερό από τη λίμνη στην οποία υπάρχουν κυανοτοξίνες!
Οπως επισημαίνει, στελέχη του φορέα, μαζί τους και η ίδια κάνουν καθημερινά τους… αστυνομικούς. Φωτογραφίζουν τους ανθρώπους που εισβάλλουν στην απαγορευμένη ζώνη και την ίδια ώρα καλούν αστυνομία και εισαγγελία. «Πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο. Δεν αφορά σε ντόπιους που έχουν ευθυγραμμιστεί με τις απαγορεύσεις, αλλά κυρίως σε αλλοδαπούς που μπαίνουν και ψαρεύουν έχοντας άγνοια κινδύνου. Δεν γνωρίζουν τι κάνουν τα ψάρια που πιάνουν. Ιχθυάλευρα; Τα τρώνε; Δεν ξέρουμε», ανέφερε η κ. Κάγκαλου.
Ζήτημα υπάρχει και με τα κοπάδια ζώων που μπαίνουν στην περιοχή και πίνουν νερό από την Κάρλα. «Αναζητούμε τους κτηνοτρόφους τους οποίους ενημερώνουμε για τις απαγορεύσεις και τους κάνουμε συστάσεις. Δυστυχώς τα ζώα πολλές φορές ξεφεύγουν από τα κοπάδια. Φυσικά όμως είναι θέμα», υποστηρίζει η ίδια.
Πηγή: taxydromos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου