Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

O Nόμος της αγοράς : Μια ταινία που απαγορεύεται να χάσετε...



του Κώστα Ζυρίνη

...... η ανατομία του σύγχρονου καπιταλισμού μέσα από την ιστορία ενός καθημερινού ανθρώπου.....



Ο Τιερί είναι ένας απολυμένος εργάτης που προσπαθεί να ζήσει την οικογένεια του με το επίδομα ανεργίας ενώ παράλληλα δεν σταματάει στιγμή την προσπάθεια να βρει δουλειά, πότε συμμετέχοντας σε αδιέξοδα "προγράμματα επανεκπαίδευσης", και πότε παρακολουθώντας μαθηματα για το πως δίνεται μια "σωστή" συνέντευξη για να γίνει κανείς αρεστός στον πιθανό μελλοντικό εργοδότη του.

Ο Τιερί είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος της διπλανής πόρτας που με τη σιγουριά της σταθερής δουλειάς ζούσε μεχρι χθες με τις σχετικές ανέσεις της μικρομεσαίας κοινωνικής του θέσης και τώρα βλέπει τη ζωή του να διαλύεται μέσα στην οικονομική κρίση, απολύτως μόνος και απροστάτευτος απέναντι στον αόρατο όσο και αμείλικτο "Νόμο της Αγοράς".

Χωρίς ούτε στιγμή να υποκύπτει στην ευκολία του μελοδραματισμού ή του κραυγαλέου διδακτισμού, η ταινία καταγράφει με τον πιο σπαρακτικό τρόπο τον απεγνωσμένο μελαγχολικό αγώνα ενός ανθρώπου να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και μια επίφαση κανονικότητας στη ζωή του, ενώ μέσα απ' αυτόν αναδεικνύεται αβίαστα όλη η απανθρωπιά ενός συστήματος που όσους δεν αλέθει στο περιθώριο της ανεργίας, τους εγκλωβίζει μέσα στη μιζέρια αλλοτριωμένων σχέσεων εργασίας και την υποχρεωτική ανθρωποφαγία του ανταγωνισμού.

Παρά τη χαραμάδα ελπίδας που θέλει ν' αφήσει να διαφανεί το ανοιχτό τέλος της ταινίας, ομολογώ οτι βγήκα από την αίθουσα με μάλλον μαύρες σκέψεις και τεράστια ερωτηματικά για το πώς θα μπορέσει ποτέ να συντριβεί αυτό το παγκόσμιο τέρας.

Συγκλονιστικός ο Βενσάν Λιντόν στον κεντρικό ρόλο που του χάρισε τον Χρυσό Φοίνικα α' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Καννών.

Θα το ξαναπώ: Μην το χάσετε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου