Το "Μενού για 5.000"
καταφθάνει στην Αθήνα! Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κοτζιά, το Feeding
the 5000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων,
θα προσφέρει ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν σε περισσότερους από 5000 πολίτες.
Το γεύμα θα προετοιμαστεί από τη
Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, με κύρια συστατικά του περισσότερο από έναν
τόνο ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα, που θα πετιόντουσαν και δε θα έφταναν ποτέ
στην αγορά, λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, όπως στραβά καρότα, άσχημες
πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».
Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων
και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή
περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από
τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε
νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.
Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα
και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών
ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται
από τα σουπερμάρκετ.
Η αντιμετώπιση της σπατάλης
τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα
έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης
τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις Ηνωμένες
Πολιτείες Αμερικής.
Με την προσοχή της διεθνούς
κοινότητας στραμμένη στα υπέρογκα μεγέθη της τροφής που σπαταλάται, το Με-Νού
για 5000 καταφτάνει ως μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και
πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα
νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.
Από τις 12 έως τις 5μμ, μια
συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών
προσκαλούν το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα – ένα γιγαντιίο μπριάμ! Το
γεύμα θα προετοιμαστεί με λαχανικά που θα συλλεχθούν από την Κεντρική
Λαχαναγορά του Ρέντη, εταιρείες διανομής αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς.
Το πρόγραμμα της ημέρας θα
περιλαμβάνει:
- Μαγειρικές
επιδείξεις από τους Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και
Tip the Chef που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις και μία σειρά
γαστριμαργικών δημιουργιών για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού.
- Αnti-food waste
cocktails από τον Γιάννη Κοροβέση.
- Ντισκοσούπα street
party, όπου το κοινό μαζί με εθελοντές θα φτιάξει και θα απολαύσει μια
γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο
ρυθμό της μουσικής.
- Βιωματικά
εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές
διατροφικές επιλογές. Τις δράσεις συντονίζουν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Βρετανικό
Συμβούλιο, η Ανατολική Ανατπυξιακή Εταιρεία ΑΕ και η κολλεκτίβα Troo Food
Liberation.
- Την ημέρα πριν την
εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα υπέροχο ΝτισκοΣούπα πάρτυ όπου πάνω από 70
εθελοντές θα προετοιμάσουν τα 1200 κιλά φρουτολαχανικών για το κυρίως
γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.
Το ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000 διοργανώνεται
από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF
Ελλάς, το British Council, το Βack to Commons και το πρόγραμμα EU FUSIONS και
με την πολύτιμη συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Η εκδήλωση θα
πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων καθώς και με την υποστήριξη
του Προγράμματος συνΑθηνά.
Μέρος των φρέσκων φρούτων και
λαχανικών που θα συλλεχθούν με αφορμή την εκδήλωση θα διατεθούν σε ανθρώπους
που το έχουν ανάγκη μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και της Κοινωνικής Κουζίνας Ο Άλλος
Άνθρωπος.
Σας περιμένουμε όλους εκεί να πούμε το δικό μας ηχηρό "Δεν
πετάμε τίποτα"!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου