Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Έκθεση Αστροφωτογραφίας στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Λέγεται πως ο Θαλής ο Μιλήσιος, φιλόσοφος και αστρονόμος του 7ου πΧ αιώνα, έπεσε σε ένα πηγάδι όντας απορροφημένος με την παρατήρηση των αστέρων. Αναρωτιέμαι, μήπως η εγχώρια επιστήμη κιδυνέψει να πέσει σε ένα πηγάδι περικοπών, τη στιγμή που θα είναι απορροφημένη με παρατηρήσεις του διαστήματος ….Γ.Σχ.
Μετά την επιτυχημένη παρουσία της στο Ηράκλειο Κρήτης η Έκθεση Αστροφωτογραφίας Εξώκοσμο φως: «Το ορατό Σύμπαν μέσα από τα Τηλεσκόπια και τις Κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα» ταξιδεύει ως την Αθήνα και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Διάρκεια έκθεσης 19 Οκτωβρίου – 3 Ιανουαρίου.
Η έκθεση η οποία  διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ι.Τ.Ε. και το Ίδρυμα Ευγενίδου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός 2015. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση που προτείνει στους φίλους της αστροφωτογραφίας μια θαυμαστή περιπλάνηση ανάμεσα στα Άστρα, τα ωραιότερα Αέρια Νεφελώματα, κοντινούς και μακρινούς Γαλαξίες μέχρι και τις εσχατιές του Σύμπαντος. Αξίζει να τονιστεί ότι πολλές από τις εκτιθέμενες φωτογραφίες είναι από τις ωραιότερες και λεπτομερέστερες που έχουν μέχρι σήμερα διεθνώς δει το φως της δημοσιότητας. Κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από περιγραφή στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του απεικονιζόμενου αστρονομικού αντικειμένου.
Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα
Όλες οι αστροφωτογραφίες ελήφθησαν στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα το οποίο βρίσκεται στον Ψηλορείτη σε ύψος 1750 μέτρων.

Ιδρύθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Max-Planck Institute for Extraterrestrial Physics της Γερμανίας. Βρισκόμενο στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, λόγω της υψηλής ορεογραφίας, με ελεύθερο ορίζοντα προς τα βορειοδυτικά από όπου πνέουν οι κύριοι άνεμοι και του γεγονότος ότι ή Κρήτη περιβάλλεται από θάλασσα που αποσβένει οποιεσδήποτε τυχόν ατμοσφαιρικές αναταράξεις και ευνοεί τη δημιουργία ζώνης θερμοκρασιακής αναστροφής κάτω από το υψόμετρο του Σκίνακα, το Αστεροσκοπείο διαθέτει εξαιρετικές  συνθήκες παρατήρησης. Ιδιαίτερα, η μεγάλης σημασίας για υψηλού επιπέδου αστρονομικές παρατηρήσεις ευκρίνεια της ατμόσφαιρας («Αστρονομικό Seeing») πάνω από τον Σκίνακα, είναι συγκρίσιμη με αυτή των μεγαλύτερων αστεροσκοπείων στον κόσμο.
Το κύριο τηλεσκόπιο έχει διάμετρο1,3 μέτρων και είναι τύπου Ritchey Cretien. Ο εξοπλισμός του  με αστρονομικά όργανα  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας. Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα διαθέτει, εκτός από οπτικές ηλεκτρονικές κάμερες CCD, Κάμερα Κοντινού Υπερύθρου, όπως και  μοναδικό στον κόσμο σε ακρίβεια Απεικονιστικό Ρομποτικό Πολωσίμετρο, που φέρει το όνομα RoboPol. Το  RoboPol κατασκευάστηκε και λειτουργεί σε συνεργασία της Ομάδας Αστροφυσικής της Κρήτης με διάσημα ιδρύματα όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (CALTECH) και το Ινστιτούτο Max-Planck  Ραδιοαστρονομίας της Γερμανίας.
Η Ομάδα Αστροφυσικής Κρήτης, η οποία έχει και την ευθύνη λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, δραστηριοποιείται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ι.Τ.Ε. και  αποτελείται από 7 καθηγητές και έναν Ερευνητή. Οι έρευνες των μελών της Ομάδας επικεντρώνονται σε ιδιαίτερα επίκαιρες και εξαιρετικού ενδιαφέροντος περιοχές αιχμής της σύγχρονης Αστροφυσικής, στις οποίες το τρέχον διάστημα, μεταξύ

Τεχνικά στοιχεία σχετικά με τη λήψη των φωτογραφιών
Για τη λήψη των φωτογραφιών χρησιμοποιήθηκαν, ανάλογα με την έκταση που το αστρονομικό αντικείμενο καταλαμβάνει στον ουρανό, τρία τηλεσκόπια με διάμετρο 30 εκ.(για πολύ εκτεταμένα), 60 εκ. (για ενδιάμεσου γωνιακού  μεγέθους) και 1,3 μέτρων (κυρίως για μικρού γωνιακού μεγέθους) αντικείμενα, όπως επίσης και υψηλής ευαισθησίας ηλεκτρονικές ψηφιακές CCD κάμερες. Για κάθε φωτογραφία χρησιμοποιήθηκαν κατά κανόνα 3 φίλτρα. Η φωτογραφία που ελήφθη μέσω κάθε φίλτρου ήταν μονόχρωμη. Στη συνέχεια έγινε σύνθεση των τριών μονόχρωμων φωτογραφιών, λαμβάνοντας υπόψη την διαφορετική ευαισθησία του ματιού στα χρώματα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πιστή χρωματική απεικόνιση των ουράνιων αντικειμένων (ώστε να φαίνονται όπως θα τα βλέπαμε αν διαθέταμε υπερφυσική όραση!). Σε περιπτώσεις νεφελωμάτων εκπομπής (σε αντίθεση με την προηγούμενη περίπτωση όπου κάθε φίλτρο ήταν ευρείας διέλευσης, δηλ. άφηνε να περάσει π. χ. όλο το κόκκινο ή το μπλε φως) συχνά προτιμήθηκε η χρήση στενών φίλτρων που άφηναν να περάσει μόνο το φως που εκπέμπουν ιόντα ενός και μόνο στοιχείου (π. χ. ιονισμένου υδρογόνου, αζώτου, οξυγόνου κ.λ.π). Φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν μέσω αυτής της σύνθεσης απεικονίζουν πλέον τη μορφή του νεφελώματος με χρώματα που αντιστοιχούν  στα συστατικά του χημικά στοιχεία.
·         .
Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Διάρκεια Έκθεσης: 19 Οκτωβρίου – 3 Ιανουαρίου 2016. Είσοδος Ελεύθερη.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα και Τρίτη 09.00-15.00, Τετάρτη έως Κυριακή 09.00-20.00, (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου