Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ανοικτό κάλεσμα σε εργαστήριο ενοποίησης ακαλύπτων

Αναζητούμε τους πρώτους Αθηναίους που θα τολμήσουν να μεταμορφώσουν την πίσω αυλή της πολυκατοικίας τους μαζί με τους γείτονές τους! 
Από τα μέσα του 20ού αιώνα αρχίζει η ραγδαία επέκταση της Αθήνας, με τη μορφή της να διαμορφώνεται από τη βασική μονάδα ιδιωτικής κατοικίας, την πολυκατοικία. 
Ο θεσμός της αντιπαροχής δίνει τη δυνατότητα στους περισσότερους να έχουν ένα σύγχρονο διαμέρισμα. Ο Αθηναίος δεν έχει πλέον τον κήπο του και το χωράφι του, αλλά το μπαλκόνι του. Πέρα από τα μπαλκόνια, σε κάθε πολυκατοικία συναντάμε ένα ανοικτό, σχεδόν μυστικό χώρο, τον ακάλυπτο. Ο ακάλυπτος είναι ο χώρος που νομοθετικά δεν κτίζεται και συνήθως δεν τον χρησιμοποιεί κανείς. Αφημένος, ίσως βρώμικος, απεριποίητος. Μερικές φορές η πρόσβαση σε αυτόν είναι αδύνατη. 
Τι θα γινόταν όμως εάν άνοιγε στους κατοίκους της πολυκατοικίας, εάν άλλαζε πρόσωπο, εάν δεν ήταν πια ένας χώρος εγκαταλελειμένος;
Κι αν γινόταν ένας κοινός χώρος συνάντησης και ζωής για τους γείτονες; 
 Το διεθνές αρχιτεκτονικό δίκτυο Urbego και οι Micromega Architecture & Strategies καλούν όσους θέλουν να αλλάξουν την πίσω αυλή της πολυκατοικίας τους, σε ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με στόχο την υλοποίηση της ενοποίησης ακαλύπτων.


Όποιοι Αθηναίοι έχουν ήδη σκεφτεί αυτή την πιθανότητα και θα ήθελαν να κάνουν κάτι για να αλλάξει ο κοινός τους χώρος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά στο www.akalyptos-2.org μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2015. 
Ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού διάρκειας τριών ημερών θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2016 όπου νέοι αρχιτέκτονες θα βοηθήσουν τους κατοίκους να κάνουν το σχέδιό τους πραγματικότητα! Οι ακάλυπτοι αποτελούν το καλύτερα κρυμμένο δυναμικό της Αθήνας. Η μεταμόρφωση των ακαλύπτων σε χώρους που θα είναι βιώσιμοι και θα αποτελούν το σημείο συνάντησης και δράσης μεταξύ των γειτόνων, θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των μισών τουλάχιστον κατοίκων κάθε οικοδομικού τετραγώνου.
 
Η συζήτηση για την ενοποίηση των ακαλύπτων κρατά από παλιά, αλλά δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε κάποιο έργο με αντίκτυπο. Ο στόχος είναι αυτό το εργαστήριο να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα από μία σειρά που θα ακολουθήσουν. Πιστέυουμε ότι η Αθήνα μπορεί να αλλάξει, ένα οικοδομικό τετράγωνο τη φορά! 

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας: www.akalyptos-2.org
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: akalyptos.project@gmail.com
Ανοικτό κάλεσμα : μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2015
Διοργάνωση συμμετοχικού εργαστηρίου : Φεβρουάριος 2016

Πρωτοβουλία δράσης

Η Urbego είναι μια διεθνής ομάδα που αποτελείται από νέους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, που στόχο έχουν να προσφέρουν άμεσες λύσεις σε θέματα που αφορούν στην πόλη, στο δημόσιο χώρο και στο πώς ζούμε μαζί. Η συμμετοχή των κατοίκων αποτελεί βασικό παράγοντα σε όλες τις προτάσεις και τις υλοποιήσεις της ομάδας, που έχει οργανώσει αντίστοιχα εργαστήρια στο Παρίσι, στα Τίρανα, στη Βενετία κλπ.


Micromega architecture & strategies
Ο Αλέξανδρος Ζώμας και η Μάρα Παπαβασιλείου είναι νέοι αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, έχοντας ιδρύσει την ομάδα μΜ. Ασχολούνται με θέματα που αφορούν στο ρόλο της αρχιτεκτονικής στην καθημερινότητα, στις διαδικασίες ενεργοποίησης του δημόσιου χώρου μέσα από εφήμερες ή μόνιμες δράσεις, αλλά κυρίως μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών. Αποτελούν τον κόμβο του δικτύου Urbego στην Αθήνα.

H δράση υποστηρίζεται από το συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων ως μέρος της συστηματικής συνεργασίας του με ομάδες της πόλης στα πλαίσια της Αντιδημαρχίας της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης. 
Η ομάδα συνεργάζεται για την ολοκλήρωση της δράσης με το Hybrid Space Labγια επικοινωνία και διασύνδεση με τεχνογνωσία και ιδρύματα από την Ολλανδία και τη Γερμανία, καθώς και με το bhive  ως τοπικό παράγοντα επικοινωνίας και έρευνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου