Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Η διεθνής ICOMOS υπέρ της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη

 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας γνωρίζουμε ότι στις 8 Δεκεμβρίου 2020 εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (επί 691 ψήφων, 621 υπέρ, 58 αποχές, 4 κατά) από τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς ICOMOS ψήφισμα που είχαν υποβάλει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή και η ομάδα της Ευρώπης (Europe Group) του ICOMOS, για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

      Το Ελληνικό ICOMOS με ανακοινώσεις του (ενδεικτικά αναφέρεται η με α.π. 1456/11-10-2019) ήδη από το 2013 έγκαιρα τοποθετήθηκε υπέρ της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων. Στη βάση αυτή παρενέβη επίσης κατά τη  σχετική  σύσκεψη  (6/3/2020) της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ N. 2667/1998), όπως και άλλοι αρμόδιοι  φορείς και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης και ζήτησε την άμεση διεθνοποίηση του θέματος. Στη συνέχεια, στα πλαίσια της 20ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ICOMOS, που ολοκληρώνει σύντομα  τις εργασίες της υπέβαλε έγκαιρα πρόταση ψηφίσματος καθώς και έγγραφο με αναλυτικά τεκμηριωμένη την υποστηρικτική πληροφορία της διαδικασίας Heritage Alert (https://www.icomoshellenic.gr/images/icomos_files/headlines/Heritage_Alert_ICOMOS_HELLENIC_METRO_ANTIQUITIES.pdf).

      

Η πρόταση ψηφίσματος βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (European Convention for the Protection of the Archaeological Heritage signed in Valetta 1992) και τη Χάρτα του I.C.O.M.O.S. για τη διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (ICOMOS Charter on Archaeological Heritage Management).

      Το ψήφισμα τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόσπαση του μνημειακού αυτού συνόλου, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης αλλά και τμήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η έκκληση τοu διεθνούς ICOMOS, που είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο για την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο, θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τις ελληνικές αρχές.  Ακολούθως, παρατίθεται αυτούσιο το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς ICOMOS:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου