Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Επιστολή του Δημάρχου Πατρών στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου για τα αδέσποτα ζώα

 Ο Δήμαρχος Πατρών Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του στις 9 Δεκεμβρίου, προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα, αναφέρεται στο θέμα των αδέσποτων ζώων και στις ενέργειες του Δήμου. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρύτανη,

Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στο οποίο αναφέρεστε στο υπ. αριθμ. 1137/40973 έγγραφό σας, είναι πράγματι ιδιαίτερα σοβαρό και για αυτό το λόγο έχουμε προχωρήσει σε εκτεταμένες δράσεις όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Μέσα από συμβάσεις με κτηνιάτρους της πόλης μας και τη συμβολή φιλοζωικών συλλόγων, στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν, σημάνθηκαν και απομακρύνθηκαν από το χώρο του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου το σύνολο σχεδόν των αδέσποτων ζώων.

Τα νέα περιστατικά, για τα οποία μας ενημερώνετε, προκύπτουν από νέες εγκαταλείψεις δεσποζόμενων έως τώρα  ζώων.

Η εγκατάλειψη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς είναι πράξη παράνομη, που συντελείται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου, για τον οποίο ο Δήμος Πατρέων δεν έχει ευθύνη. Τόσο η είσοδος, όσο και η εγκατάλειψη στο χώρο του Πανεπιστημίου, είναι ευθύνη άλλων φορέων και υπηρεσιών.

Η πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε, παρέμβαση του Δήμου Πατρέων στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύει πως ένα τέτοιο ζήτημα, όσο και να επιμένεις ως φορέας, έχει βαθύτερα αίτια.

Οι 400 περίπου στειρώσεις κ.λπ. που έχουν γίνει μόνο φέτος -και εκατοντάδες άλλες τα προηγούμενα χρόνια-, οι τροφές που αγοράζονται και διατίθενται από τον Δήμο (έως τώρα το 2020 περίπου 10 τόνοι σκυλοτροφής), η προμήθεια υλικών για στειρώσεις από εθελοντές κτηνιάτρους, τα σεμινάρια σε δασκάλους και μαθητές σε Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση για την υιοθεσία αδέσποτων, δείχνουν πως ο Δήμος Πατρέων καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την υπεράσπιση τόσο των αδέσποτων όσο και της δημόσιας υγείας.

Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα, που έχει δοθεί στους Δήμους χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση και το απαραίτητο προσωπικό, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Η συμβολή και η συμμετοχή φορέων της περιοχής μας στη βελτίωση της κατάστασης, θα ενίσχυε το κλίμα συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου. Αντίθετα, οι νομικές αντιπαραθέσεις, όπως αναφέρετε στο έγγραφό σας, δε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και επίλυσης των προβλημάτων από κοινού.

Τα προηγούμενα χρόνια απευθυνθήκαμε στο Πανεπιστήμιο και σε εσάς προσωπικά ως Αντιπρύτανη, προκειμένου ο Δήμος Πατρέων να αναλάβει να επαναλειτουργήσει το χώρο της πρώην Μέριμνας. Η αρνητική σας απάντηση δημιούργησε περαιτέρω καθυστερήσεις στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση και τη δημιουργία νέας δομής για τα αδέσποτα. Υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος έκλεισε με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ενώ δεν υπήρχε καμία άλλη δομή για να τη διαδεχθεί. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει ο χώρος με τις απαραίτητες παρεμβάσεις, τις οποίες θα αναλάμβανε ο Δήμος Πατρέων. Την πρόταση αυτή επίσης την απορρίψατε.

Ο Δήμος Πατρέων θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, για τη διαφύλαξη της ευζωίας ανθρώπων και ζώων. Το πραγματικό ενδιαφέρον πρέπει να αποτυπώνεται σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης από την Κυβέρνηση, βάση του οποίου είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Πανελλαδικού Φορέα Διαχείρισης Δεσποζόμενων, Αδέσποτων και Παραγωγικών ζώων, ο οποίος θα έχει τόσο την ευθύνη, όσο και την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό, προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα που δημιουργείται».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου