Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Αλέξανδρου Σχισμένου : Καστοριάδης εναντίον Χάϊντεγκερ

 


 


Αλέξανδρος Σχισμένος, Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ. Χρόνος και ύπαρξη, εκδόσεις Αυτολεξεί, Αθήνα, Δεκέμβριος 2020, σελ 118, διαστάσεις 21×14, ISBN: 978-618-84851-1-2

Ο σύγχρονος φιλοσοφικός στοχασμός δεν μπορεί να αποφύγει την αναμέτρηση με τη σκέψη του Μάρτιν Χάιντεγκερ και το πρόβλημα της στράτευσής του στον εθνικοσοσιαλισμό.

Η στροφή του Κορνήλιου Καστοριάδη προς την ανθρώπινη ψυχή και την οντολογία του φαντασιακού, η κριτική του στην τεχνοεπιστήμη, η ενασχόλησή του με τη χρονικότητα και η ρήξη του με την παραδοσιακή λογική, τον φέρνουν σε πεδία όπου πέφτει βαριά η σκιά του Χάιντεγκερ.

Εκεί, αλλά και στο βασικό ερώτημα του τι σημαίνει φιλοσοφείν, ο Καστοριάδης αντικρίζει τη χαϊντεγκεριανή άβυσσο εντοπίζοντας μια τυφλότητα μπροστά στην κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα των ανθρώπων και στα θέματα της ψυχής, του έρωτα και της πόλεως. Αντιθέτως, αυτά τα σημεία, η ψυχή, ο έρωτας και η πόλις, είναι κεντρικά στον καστοριαδικό στοχασμό της ανθρώπινης χρονικότητας. Έτσι, ο Καστοριάδης αναδεικνύεται σε κύριο φιλοσοφικό αντίπαλο του Χάιντεγκερ και του αντι-διαφωτισμού.

Επιμέλεια: Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη | Σχεδιασμός-Εξώφυλλο: Τόνια Λέντζου

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ:
Παραγγελίες του βιβλίου γίνονται στα ηλεκτρονικά καταστήματα των βιβλιοπωλείων «Πολιτεία» (Ασκληπιού 1-3) και των «Εκδόσεων των Συναδέλφων» (Καλλιδρομίου 30). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου