Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Αβέβαιο το μέλλον των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας

 


Παρά τη θεσμοθέτηση ειδικής χρήσης γης για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας  (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.), το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο

9 Δεκεμβρίου 2020

Ένα πρώτο βήμα για την κάλυψη του υφιστάμενου νομικού κενού ως προς τη λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.) έγινε με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας«Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» από τη Βουλή των Ελλήνων. Για πρώτη φορά προβλέπεται ειδική χρήση γης για τα

ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. (χρήση 36Α) και ορίζεται σε ποιες κατηγορίες γενικών χρήσεων γης μπορεί αυτή να χωροθετηθεί. Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους περιβαλλοντικούς φορείς που συνέβαλαν σ’ αυτό.

 

Με την πρόβλεψη χωροθέτησης που νομοθετήθηκε διαχωρίζονται για πρώτη φορά τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., όπου άγρια ζώα τραυματισμένα, άρρωστα ή εγκαταλειμμένα, περιθάλπονται για ορισμένο διάστημα με σκοπό την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον, από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που επιτελούν έναν τελείως διαφορετικό σκοπό, αυτόν της εκτροφής και εμπορίας των ζώων.

 

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π., έτσι όπως έχει ξεκινήσει με τη σύσταση ειδικής επιτροπής, ώστε να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα, όπως προκύπτουν από το νέο Χωροταξικό νόμο.

 

Οι συνυπογράφοντες μη κερδοσκοπικοί φορείς, φέρουμε σε πέρας την περίθαλψη μεγάλου αριθμού   τραυματισμένων, άρρωστων και εγκαταλελειμμένων άγριων ζώων στην Ελλάδα εδώ και περίπου 3 δεκαετίες. Συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας  και έχουμε κερδίσει μεγάλη αποδοχή και υποστήριξη από την ελληνική κοινωνία. Το έργο μας συμβάλει σημαντικά στην προστασία της βιοποικιλότητας στο σύνολό της καθώς και στη διατήρηση των απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, στα οποία ανήκουν πολλά από τα ζώα που φθάνουν στα Κέντρα Περίθαλψης.

 

Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν τα επόμενα αναγκαία βήματα ώστε τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. να μπορέσουν να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες και να λειτουργήσουν σωστά, με την ουσιαστική υποστήριξη της πολιτείας.Τις προτάσεις μας για τις απαραίτητες αλλαγές και συμπληρώσεις της νομοθεσίας σχετικά με το θέμα αυτό έχουμε θέσει υπόψη του ΥΠΕΝ και προσδοκούμε συνεργασία του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να γίνουν πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει η Ελλάδα να εκπληρώσει επαρκώς τιςευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς την περίθαλψη της άγριας πανίδας.

 

Οι φορείς:

ΑΛΚΥΟΝΗ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MOm, Δράση για την Άγρια Ζωή, Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

 

Πληροφορίες:

ΑΛΚΥΟΝΗ, Μάριος Φούρναρης, alkioniparos@yahoo.gr

ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή, 6972664675, mariaganoti@gmail.com

ΑΡΙΩΝ, Αναστασία Κομνηνού, natakomn@vet.auth.gr

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Νίκος Γραμμενόπουλος, 6957834672, ngrammenopoulos@arcturos.gr

ΑΡΧΕΛΩΝ, Παναγιώτα Θεοδώρου, 6940470194, conservation@archelon.gr

MOm, Παναγιώτης Δενδρινός, 6946065726, p.dendrinos@mom.gr

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, Προύσαλη Σοφία,6978845305, sophia.prousali@gmail.com

Ε.Μ.Π Καστοριάς, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, 6984660560,nickpa@mail.com

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου